FINANCIAL TIMES
• FSA vrea să interzică preluările bancare ostile
Preluările bancare ostile ar trebui să fie scoase în afara legii, ca parte a unui pachet de reforme care să nu permită repetarea eşecurilor catastrofale precum cel al Royal Bank of Scotland, spune preşedintele Autorităţii Serviciilor Financiare din Marea Britanie, lordul Turner. Acesta a declarat: "Preluările ostile ar trebui să fie complet interzise sau autoritatea de reglementare ar trebui să aibă puterea să le blocheze".
• AT&T şi Deutsche Telekom îşi regândesc fuziunea
Operatorii de telefonie AT&T şi Deutsche Telekom au abandonat încercarea lor de a câştiga aprobarea rapidă în instanţă a fuziunii AT&T cu T-Mobile, divizia din SUA a companiei germane, pentru 39 de miliarde de dolari, anunţând că vor decide în următoarele cinci săptămâni dacă renunţă în mod oficial la afacere sau o revizuiesc.
• Intel îşi reduce estimările de vânzări cu un miliard de dolari
Compania americană Intel, din domeniul cipurilor, a avertizat că vânzările sale din trimestrul al patrulea vor fi sub previziuni, din cauza crizei de unităţi hard create de Thailanda, în urma inundaţiilor devastatoare din ţară, care au afectat producţia societăţii.
Intel anticipează că, în trimestrul octombrie - decembrie, a realizat vânzări de 13,7 miliarde dolari (plus sau minus 300 de milioane de dolari), faţă de 14,7 miliarde dolari, cât era previziunea anterioară.
WALL STREET JOURNAL
• Băncile europene se retrag din estul continentului
Zeci de bănci din zona euro s-au înghesuit în Europa de Est, în ultimii ani, în speranţa de a valorifica creşterea rapidă a economiilor din regiune şi a pieţelor relativ neexploatate din punct de vedere bancar. Pe fondul crizei bancare din Europa, însă, situaţia s-a schimbat.
Băncile se retrag în grabă din regiune, cu scopul conservării resurselor limitate, dar şi pe fondul presiunilor cu care se confruntă în vederea concentrării pe pieţele lor interne.
• Letonia anchetează motivul retragerilor de bani dintr-o bancă suedeză
Autorităţile letone au anunţat că retragerea de bani dintr-o bancă suedeză din Letonia a avut la bază zvonuri false, menite să destabilizeze ţara, iar poliţia investighează acest caz.
În cursul weekend-ului, letonii au retras sume foarte mari de la bancomate băncii suedeze din ţară "în urma zvonurilor că aceasta ar putea avea probleme", a spus directorul de comunicare al Swedbank AB, Thomas Backteman.
• Sindicaliştii italieni, în grevă
Noul guvern al Italiei s-a confruntat, luni, cu prima grevă a sindicaliştilor de la învestirea sa, aceştia protestând faţă de măsurile economice destinate să restabilească încrederea investitorilor în economia ţării.
Sindicaliştii celor trei organizaţii majore de profil din ţară, CGIL, CISL si UIL, au părăsit lucrul pentru perioade de la trei până la opt ore. Angajaţii din toată ţara au participat la această mişcare grevistă, care se va derula pe parcursul întregii săptămâni curente.
NEW YORK TIMES
• Deutsche Boerse şi NYSE au înaintat Uniunii Europene concesiile privind fuziunea
NYSE Euronext şi Deutsche Boerse au trimis unele propuneri către autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, urmărind să înlăture preocupările acestora în privinţa fuziunii lor.
"Părţile şi-au consolidat propunerea iniţială cu privire la segmentul instrumentelor derivate, prin creşterea proporţiei activelor care urmează să fie înstrăiate", au informat operatorii bursieri.
• HTC acţionează în instanţă Citigroup
HTC Corp., al patrulea producător mondial de telefoane inteligente, a înaintat o plângere penală împotriva diviziei taiwaneze a Citigroup Inc., pretinzând că banca a publicat informaţii false care au dus la scăderea preţurilor acţiunilor HTC.