Taxele vamale suplimentare impuse de SUA ar putea încetini creşterea economiei mondiale şi ar putea alimenta inflaţia, iar cotaţiile la ţiţei ar putea fi mai scăzute decât se estima, în următorii ani, se arată într-un raport publicat miercuri de Banca Centrală a Rusiei, transmite Reuters, de la care relatăm cele ce urmează.
Administraţia Trump urmează să anunţe miercuri seara introducerea de 'tarife reciproce' care vizează ţările care aplică tarife la produsele americane. Anunţul de miercuri va veni după ce Washingtonul a impus noi tarife la produsele din Mexic, China şi Canada, principalii parteneri comerciali ai SUA, precum şi tarife la produse precum oţelul şi aluminiul.
'Majorarea taxelor de import în SUA şi măsurile de retorsiune ale altor ţări au sporit riscurile unei încetiniri a creşterii economiei mondiale şi a accelerării inflaţiei. Aşteptările privind o cerere globală mai redusă pun deja presiune pe preţurile materiilor prime. A crescut riscul ca în următorii ani cotaţiile la ţiţei ar putea fi mai scăzute decât estimarea de bază din februarie', a avertizat Banca Centrală a Rusiei.
Pe plan intern, oficialii instituţiei spun că presiunile inflaţioniste s-au atenuat, în urma cererii interne mai scăzute şi a aprecierii rublei, dar rămân ridicate,
De la începutul anului, rubla s-a apreciat cu aproximativ 25% faţă de dolar. Evoluţia vine pe fondul atenuării tensiunilor dintre Rusia şi SUA. 'Aprecierea rublei ar putea fi efectul sporirii interesului în activele ruseşti, în urma îmbunătăţirii situaţiei geopolitice. Acest interes ar putea fi determinat de dobânda cheie mai ridicată din Rusia comparativ cu dobânzile din alte ţări', se arată în raportul Băncii Centrale a Rusiei
În 21 martie, Banca Centrală a Rusiei a menţinut dobânda de referinţă la 21%, în linie cu estimările, şi a anunţat că sunt posibile noi majorări de dobânzi în viitor, pe fondul presiunilor inflaţioniste ridicate.
'Banca Rusiei estimează că înăsprirea condiţiilor monetare creează condiţiile necesare pentru revenirea la ţintă a inflaţiei în 2026. Dacă dinamicile dezinflaţioniste nu asigură atingerea ţintei de inflaţie, Banca Rusiei va lua în considerare noi majorări de dobânzi', a informat instituţia într-un comunicat.
Din octombrie, Banca Centrală a Rusiei menţine dobânda la 21%, cel mai ridicat nivel din anii 2000, pentru a contracara inflaţia ridicată, principala dificultate cu care se confruntă economia rusă, potrivit sursei citate.
Banca Centrală se aşteaptă la un declin al PIB-ului de 1% - 2% în 2025, de la 4,1% în 2024, în timp ce Guvernul estimează anul acesta un avans de 2,5%.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor dar rămâne peste 10%. Ţinta de inflaţie a Băncii Rusiei este de 4% şi se aşteaptă ca acest obiectiv să fie atins în 2026. Cheltuielile bugetare masive în urma războiului din Ucraina şi programele sociale menţin supraîncălzirea economiei, deficitul acut de forţă de muncă ducând la majorarea salariilor. În schimb, producţia nu reuşeşte să se extindă suficient de rapid pentru a ţine pasul cu majorarea cererii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 21:04)
Trump duce tot globul la sapa de lemn.
Asa se intampla cand ajung idiotii la putere.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 21:55)
Idiot esti tu, hombre. Trump face ce e bine pentru America si atat. De ce l-ar interesa restul lumii?