Rezervele valutare ale Chinei, în declin record

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 septembrie 2015

Rezervele valutare ale Chinei, în declin record

Autorităţile de la Beijing au modificat rata de creştere economică anunţată pentru 2014

Rezervele valutare ale Chinei au înregistrat un declin record luna trecută, după ce banca centrală a vândut dolari ca să sprijine moneda naţională (yuanul), care a fost afectată de cea mai mare devalorizare din ultimele două decenii.

Conform datelor oficiale, rezervele valutare ale Chinei s-au redus cu 93,9 miliarde de dolari în august, la 3.560 miliarde de dolari, de la 3.650 miliarde de dolari în luna precedentă. Economiştii estimau o scădere până la 3.580 miliarde de dolari.

"Dacă banca centrală continuă să intervină, rezervele valutare ale Chinei vor continua să scadă. Cu cât intervenţia va fi mai mare, cu atât reducerea rezervelor va fi mai mare", atrage atenţia, conform Bloomberg, Li Miaoxian, analist la "Bocom International Holdings" din Beijing.

Rezervele valutare ale Chinei au crescut de peste trei ori în ultimele trei decenii, dat fiind că banca centrală (PBOC) a cumpărat dolari ca să încetinească aprecierea yuanului, în contextul unui excedent comercial în creştere.

Recent însă, pe fondul scăderii yuanului, banca centrală a Chinei a anunţat o nouă reducere a dobânzii cheie, cea de a cincea diminuare a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, instituţia a redus şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, ca să stimuleze creditarea şi să micşoreze costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice şi autorităţi locale.

"Cei de la banca centrală nu vor fi atât de proşti cât să lase rezervele valutare să scadă în fiecare lună cu 100 de miliarde de dolari", este de părere Li Jie, şef de departament la Universitatea Centrală de Finanţe şi Economie din Beijing. Acesta a menţionat: "Dacă piaţa vrea, într-adevăr, ca yuanul să slăbească, atunci PBOC ar putea spune «OK, aşa să fie» şi va reduce intervenţiile".

Autorităţile de la Beijing au revizuit în scădere datele privind avansul economic al Chinei în 2014, la 7,3%, de la 7,4%, cât anunţase anterior Biroul Naţional de Statistică.

PIB-ul celei de-a doua economii mondiale a însumat 63.600 miliarde de yuani (10.000 de miliarde de dolari) anul trecut, în scădere cu 32,4 miliarde de yuani faţă de estimarea iniţială.

Conform Biroului de Statistică, creşterea din sectorul serviciilor în 2014 a fost revizuită în scădere, la 7,8%, ceea ce a dus la modificarea datelor privind evoluţia PIB-ului.

Economia Chinei a înregistrat o creştere de 7% în trimestrul al doilea din 2015, în ritm anual, depăşind estimările analiştilor. Ritmul de expansiune a fost egal cu cel din primele trei luni din acest an. Guvernul de la Beijing aşteaptă un avans al PIB-ului de aproximativ 7% în 2015, care ar fi cel mai slab ritm de creştere din ultimii 25 de ani.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că intenţionează să reducă estimarea de creştere a economiei mondiale în acest an, care se află deja la cel mai redus nivel după criza financiară din 2008, parţial din cauza încetinirii care are loc în China.

Grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) şi-a reînnoit recent angajamentul de a rezista tentaţiei de depreciere a monedelor, în vederea obţinerii de avantaje competitive în contextul în care efectele negative ale încetinirii economiei Chinei se resimt acut la nivel internaţional şi riscă să slăbească economia mondială.

G20 îi cere Chinei detalii referitoare la planurile de calmare a pieţelor financiare şi de prevenire a prăbuşirii celei de-a doua mari economii a lumii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. scade economia chinei de la + 7.4% la + 7,3%! ce grija preocupanta pe acesti "guru"!? de ce-or fi si pentru cine or fi asa de ingrijorati?? pentru CHINA,ca nu i se mai dubleaza PIB-ul la 10 ani, ci la 10 ani si-o luna? pentru cursul dolarului caruia ii umbla la paritatea trans-nationala? sau pentru bancile private care-si vad fructificarea uzurara pusa intre "ghilimele"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb