Bursa de Valori Bucureşti a încheiat primul semestru cu un profit net de 4,24 milioane de lei, în scădere cu 44,5% faţă de perioada similară din 2012.
Rezultatul operaţional s-a îmbunătăţit semnificativ în trimestrul al doilea, comparativ cu primele trei luni ale anului, înregistrând o creştere 184,6%, oferta secundară de vânzare a 15% din Transgaz şi plasamentul privat de acţiuni OMV Petrom derulat de Fondul Proprietatea având o contribuţie importantă în creşterea veniturilor din tranzacţionare. Profitul operaţional a ajuns la 1,89 milioane lei în trimestrul al doilea, fiind cu 9,5% mai mare faţă de cel din perioada similară din 2012, potrivit raportului BVB.
La şase luni, cifra de afaceri s-a diminuat cu 11% an/an, la 8,9 milioane lei, evoluţie determinată de declinul tranzacţiilor cu acţiuni (în volum cu 2,2% an/an şi în valoare cu 4,3% an/an, la 4,3 miliarde lei).
Brokerii nu au fost surprinşi de rezultatele la semestru afişate de Bursă.
• Simion Tihon, Prime Transaction: "Nu putem spune că factorii excepţionali au un caracter consecvent"
Rezultatele raportate de BVB nu sunt surprinzătoare, ilustrând o imagine fidelă a evoluţiei interesului manifestat de investitori pentru piaţă, interes măsurat în acest sens de lichiditate, consideră Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Domnia sa a adăugat: "Factorii excepţionali, precum listarea secundară a 15% din Transgaz, plasamentul privat de acţiuni OMV Petrom ori emisiunea unor obligaţiuni au avut o contribuţie semnificativă la rezultatele din trimestrul al doilea. Deocamdată, nu cred că putem spune că aceşti factori au un caracter consecvent şi care să îşi pună amprenta şi în următoarele trimestre".
• Vlad Vasilescu, NBG Securities: "Nu ne aşteptăm la mai mult de o listare în acest an"
Şi Vlad Vasilescu, Equity Research Analyst NBG Securities, consideră că rezultatele BVB anunţate nu oferă surprize majore: "Profitul operaţional a fost influenţat pozitiv de performanţe mai bune pe partea cheltuielilor de exploatare, atât faţă de trimestrul trecut cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, materializându-se anularea unui provizion în valoare de 1,02 milioane lei (legat de litigiul privind dreptul de proprietate al BVB asupra terenului din Bd. Mareşal Averescu). Veniturile operaţionale, faţă de trimestrul trecut, au crescut cu 19,4%, împinse de creşterea veniturilor din tranzacţionare de 22%, efectul net fiind aproape o triplare a EBIT faţă de trimestrul I, până la 1,89 milioane lei.
Pe latura financiară, rezultatele au fost influenţate în special de scăderea veniturilor din dobânzi".
Vlad Vasilescu opinează că, pentru viitor, rămâne interesant de urmărit măsura în care posibile cheltuieli legate de contrapartea centrală (CCP) vor fi acoperite prin lichidarea unor active financiare pe termen scurt, aşa cum a fost cazul în trimestrul al doilea.
"La cotaţia actuală, acţiunea BVB este apropiată de evaluarea noastră, în condiţiile în care nu ne aşteptăm la mai mult de o listare în acest an", ne-a mai spus Vlad Vasilescu, adăugând: "Această abordare conservatoare va lăsa loc unor surprize plăcute din partea guvernului în cazul în care se va materializa listarea Romgaz".
• Andrei Rădulescu, SSIF Broker: "Mă aştept la o ameliorare graduală a cifrei de afaceri începând cu a doua jumătate a anului curent"
Potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker, evoluţia profitului net în semestrul I a fost în linie cu estimările pe care elaborate.
Domnia sa ne-a declarat: "În scenariul central, mă aştept la o ameliorare graduală a cifrei de afaceri începând cu a doua jumătate a anului curent, pe fondul stabilizării climatului macro-financiar global, dar şi a listării pachetelor la companiile de stat. Astfel, în lunile următoare acţiunea BVB ar putea converge către preţul ţintă de 24,96 lei".
Veniturile din exploatare au scăzut cu 10% an/an, la 9 milioane lei, după primele şase luni, în timp ce cheltuielile din exploatare au crescut cu 2% an/an, la 6,4 milioane lei (pe fondul dinamicii altor costuri de exploatare şi a cheltuielilor cu personalul, +19% an/an, respectiv +15% an/an). Prin urmare, rezultatul din exploatare s-a diminuat cu 30% an/an, la 2,6 milioane lei, subliniază Andrei Rădulescu.
Din operaţiuni financiare, compania a înregistrat un rezultat pozitiv, 2,2 milioane lei, la finalul primului semestru, dar în scădere cu 55% an/an, dat fiind că veniturile financiare s-au diminuat cu 32% an/an (la 3,5 milioane lei) în timp ce cheltuielile financiare au crescut cu 427% an/an (la 1,3 milioane lei).
• Aşteptări BVB pentru semestrul al doilea
Ofertele publice anunţate pentru a doua jumătate a anului vor conduce la creşterea veniturilor operaţionale ale BVB, atât prin comisioanele încasate ca urmare a derulării acestor operaţiuni prin bursă, cât şi ca urmare a revitalizării tranzacţiilor în urma tranzacţionarii noilor acţiuni şi a rebalansării portofoliilor investitorilor, se arată în raportul BVB, la capitolul "Aşteptări pentru semestrul al doilea".
Reprezentanţii Bursei precizează că, la momentul emiterii raportului, autorităţile au anunţat deja amânarea ofertei publice pentru Nuclearelectrica, prevăzută iniţial pentru luna iunie. Noul termen avansat de autorităţi este sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie.
"De asemenea, declaraţiile oficialilor indică luna noiembrie ca perioadă de desfăşurare a ofertei publice iniţiale pentru Romgaz, în timp ce alte listări (Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica) vor avea loc pe parcursul anului 2014.
Încheierea unui nou acord cu FMI va include continuarea reformelor structurale, cu accent asupra privatizărilor companiilor de stat, iar guvernul îşi va asuma probabil noi termene, oferind mai multă predictibilitate pieţei, cu efect pozitiv asupra percepţiei investitorilor (români şi străini) legată de piaţa de capital locală", potrvit raportului BVB.
Astfel, Bursa anunţă că va intensifica investiţiile în promovare pentru susţinerea derulării cu succes a ofertelor publice, va organiza şi participa la evenimente internaţionale şi locale în scopul promovării pieţei de capital şi a emitenţilor existenţi şi potenţiali.
• BVB a recuperat provizionul de 1,2 milioane lei pentru litigiul privind terenul din Averescu
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat în instanţă litigiile privind un teren, cumpărat cu mai bine de un deceniu în urmă pentru construirea unui sediu propriu.
Astfel, finalizarea în favoarea BVB a litigiului privind dreptul de proprietate asupra terenului din Bd. Mareşal Averescu a determinat reversarea provizionului constituit în anii anteriori în valoare de 1,02 milioane lei şi implicit cheltuieli operaţionale mai reduse, potrivit raportului BVB, la semestru.
Reversarea provizionului a compensat creşteri ale altor categorii de cheltuieli, unele cauzate de evenimente nonrecurente (înregistrarea cheltuielilor cu asistenţa juridică pentru litigiul mai sus menţionat), potrivit BVB.
Terenul are suprafaţa de 575 mp şi a avut ca destinaţie iniţială construirea sediului BVB.
1. demisia actualului ca, un act de onoare
(mesaj trimis de banderas în data de 13.08.2013, 09:26)
anul trecut a scazut profitul ci 50%, acum la 6 luni scade cu 44%; ar fi fost si mai slabe daca nu erau factori conjuncturali.
2. da?
(mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2013, 09:31)
Normal. Cu Gazarul la conducere ce trebuia sa se intample. Ce ne asteptam sa se intample. Insa ma mir ca nu a fost concediat, de ce? Iar i se va da o prima pentru barfa si manciuni?