Rezultatul expertizei de la Buzău: Castraveţii stropiţi cu substanţe chimice - risc pentru populaţie

ANA FELEA
Miscellanea / 22 mai 2023

Rezultatul expertizei de la Buzău: Castraveţii stropiţi cu substanţe chimice - risc pentru populaţie

Acesta este primul dosar din ţara noastră care arată că sunt cultivatori ce folosesc substanţe chimice pentru a forţa coacerea roşiilor şi a castraveţilor şi, mai grav, că sunt legumicultori care folosesc aceste substanţe în cantităţi care pot pune în pericol consumatorii.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a anunţat, astăzi, rezultatele expertizei de specializate în dosarul care vizează cei trei cultivatori din Glodeanu Sărat, suspectaţi că ar fi stropit legumele cu substanţe chimice. Analizele făcute la legumele recoltat din solariile celor trei legumicultori au arătat că informaţia este reală şi că erau folosite aceste substanţe, atât la roşii, cât şi la castraveţi. De asemenea, testările au indicat faptul că, în cazul castraveţilor, utilizarea acestor substanţe reprezintă un risc pentru populaţie.

"În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menţionată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală din solariile a trei suspecţi de pe raza localităţii Glodeanu Sărat probe de legume (tomate şi castraveţi), în vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanţe chimice neautorizate.

În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că, în cazul unuia dintre suspecţi, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.

În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.

Referitor la ceilalţi doi suspecţi, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei", se arată în comunicat.

Organele de anchetă vor înştiinţa astăzi toate instituţiile responsabile de siguranţa alimentară din Buzău , care trebuie să aplice măsurile legale ce se impun. Mai exact, este vorba despre Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică Buzău şi Direcţia Sanitar Veterinară. Acestea trebuie să meargă de urgenţă în teren, în solariile celor trei cultivatori, şi cel mai probabil să se asigure că aceste legume, cel puţin castraveţii, să nu ajungă spre comercializare. Din datele pe care le au procurorii, aceste legume încă nu au fost comercializate.

Acesta este primul dosar din ţara noastră care arată că sunt cultivatori ce folosesc substanţe chimice pentru a forţa coacerea roşiilor şi a castraveţilor şi, mai grav, că sunt legumicultori care folosesc aceste substanţe în cantităţi care pot pune în pericol consumatorii.

"Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep", se arată în comunicat.

De asemenea, în dosar mai este vizată şi o a patra persoană, respectiv un bărbat din Iflov, cel care introducea ilegal substanţele în ţară şi le revindea cultivatorilor. Acest bărbat este cercetat pentru contrabandă calificată.

Săptămâna trecută, au fost date publicităţii şi analizele probelor luate de Corpul de Control al ministrului Agriculturii din opt solarii din Glodeanu Sărat. Potrivit lui Cosmin Florea, directorul DADR Buzău, rezultatele au arătat că roşiile testate sunt bune de consum.

"Nu au reieşit probe de reziduuri încât să nu fie bune pentru consum. În această dimineaţă au ajuns şi rezultatele probelor preluate de Corpul de Control, toate sunt sigure pentru consum. Mai mult, au fost probe din care nu au reieşit pesticide, vă daţi seama că putem vorbi de produse ca fiind BIO, nefiind certificate. La cele care ieşit cu pesticide, vă spun că au ieşit şi de 80 de ori până la 100 de ori mai mici decât limitele admise consumului uman. Chiar şi în cazul în care avem pesticide, avem valori care impun consumul lor în stare sigură", a declarat, într-o conferinţa de presă, Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Şi Autoritatea Fitosanitară Naţională a dat săptămâna trecută rezultatele la alte nouă probe de roşii recoltate din mai multe solarii din judeţul Buzău, respectiv din Glodeanu Sărat, Movila Banului, Limpeziş şi Cohirleanca.

"Vă pot confirma oficial că rezultatele primelor probe analizate de la Buzău sunt conforme, ceea ce presupune că sunt sigure pentru sănătatea consumatorilor. Este vorba despre cele nouă probe prelevate săptămâna trecută de Oficiul Fitosanitar. Echipamentul care efectuează analizele determină 374 de substanţe active. Toate probele analizate până acum sunt conforme. Şi analizele probelor prelevate de membrii Corpului de Control al ministrului Agriculturii vor fi gata cel mai târziu mâine. Ele sunt introduse treptat, în funcţie de cum sosesc", a declarat directorul Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Paulina Gabor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Acum ar trebui sa urmeze controlul importurilor, in special din afara UE. Dar din cauza legislației UE, acest proces este viciat de limitarea la vreo 10% din importuri, pentru a nu afecta "concurenta".

    controalele in sere pentru siguranta alimentara

    Rosiile oltenesti, se obtin prin stropirea cu substante, nu sunt un soi special.

    Nu exista tomata tuguiata romaneasca, sunt rosii stropite cu substante. 

    1. exact.

      Asta-i părerea ta.

    Domnilor procurori mergeti si la cei testati saptamana trecuta de corpul de control al ministrului agriculturii sa vedem daca probele prezentate de ei sunt conforme.

    Asa se laudau saptamana trecuta in toata presa ca probele sunt conforme. 

    trucaj ! Sa arate lumii ce vigilent e mosul de Daia , cel care si-a angajat familia ... Ca in PSDPNL

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

25 noiembrie
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb