Şefii de misiuni diplomatice ale României au "misiunea dificilă, dar onorantă" de a promova imaginea ţării noastre ca un partener real şi robust în cadrul unor organizaţii şi instituţii internaţionale, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, conform Agerpres.
El a transmis un mesaj de Ziua Diplomaţiei Române.
"Îmi face o deosebită plăcere să transmit întreaga mea apreciere şi susţinere tuturor şefilor de misiuni diplomatice ale României care muncesc neîncetat pentru a susţine obiectivele ţării noastre şi au misiunea dificilă, dar onorantă, de a promova imaginea României ca un partener real şi robust în cadrul NATO, UE, Consiliului Europei, ONU, OSCE, dar şi în cadrul altor organizaţii şi instituţii din care facem parte. La mulţi ani Diplomaţiei Române şi Corpului Diplomatic Român!", a scris Cazanciuc, astăzi, pe Facebook.
El a menţionat că Ziua Diplomaţiei Române, sărbătorită în fiecare an pe 1 septembrie, "îi oferă prilejul unei introspecţiuni istorice - constituirea statului naţional unitar român nu se putea face fără constituirea unui corp diplomatic format, la început cel puţin, mai ales din personalităţi care, prin contacte personale şi de familie în lumea diplomatică şi politică europeană, puteau face auzite dezideratele românilor".
"Pot fi amintiţi Ion Ghica, Petre P. Carp, Mihail Kogălniceanu, George Ştirbei, Vasile Boerescu sau Petre Mavrogheni, câteva nume din înalta ierarhie a diplomaţiei româneşti. De atunci şi până astăzi, diplomaţia românească s-a maturizat reuşind să poziţioneze România pe harta ţărilor cu diplomaţie stabilă şi coerentă", a adăugat preşedintele interimar al Senatului.
Cazanciuc a amintit că perioada petrecută în cadrul MAE, ca secretar general, a reprezentat "o provocare, o oportunitate enormă, dar şi o experienţă personală unică, pentru că (...) au fost realizate proiecte importante care au ajutat la consolidarea identităţii naţionale şi culturale pe plan extern".
"Unul dintre proiectele de suflet pe care le-am coordonat sub egida Ministerului Afacerilor Externe a fost editarea şi lansarea volumului 'O istorie ilustrată a diplomaţiei româneşti (1862-1947)', în noiembrie 2011, autori Dinu C. Giurescu, Rudolf Dinu şi Laurenţiu Constantiniu. A fost pentru prima dată când se tipărea o astfel de lucrare, care reprezintă, probabil, cea mai bună resursă care ne oferă o imagine de ansamblu asupra diplomaţiei noastre în cadrul comunităţii internaţionale, într-o perioadă complicată din punct de vedere istoric", a spus Cazanciuc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Caznitule în data de 01.09.2020, 20:34)
Misiunea ambasadorilor este sa reflecta realitatea din Romania.
Adica coruptie peste tot si nesimtirea celor ce au numele mic Robert.