ROBOR - la maximul ultimelor 20 de luni

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2017

ROBOR - la maximul ultimelor 20 de luni

Dochia: "Vom asista cu siguranţă la o creştere treptată a dobânzilor"

Indicele ROBOR - media dobânzilor aferente creditelor interbancare - a crescut constant, în ultima perioadă, ajungând, ieri, la valori maxime ale ultimelor 20 de luni.

Astfel, ROBOR la 3 luni s-a cifrat la 0,97%, acest nivel nefiind atins din data de 11 ianuarie 2016. În timp ce ROBOR la şase luni a fost, ieri, calculat la 1,15% - o valoare mai mare, respectiv 1,16% fiind înregistrată în 1 februarie 2016 -, ROBOR la 9 luni a fost, ieri, 1,26% (valoare calculată, ultima oară, în 29 ianuarie 2016). ROBOR la 12 luni a atins, ieri, nivelul de 1,34%, acesta fiind 1,35% în 1 februarie 2016.

Evoluţia indicelui în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în moneda naţională nu îi surprinde pe analişti, aceştia aşteptându-se la creşteri ale dobânzii în piaţă, conform declaraţiilor făcute în ultima perioadă.

Economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, consideră că tendinţa de creştere treptată a ROBOR va continua.

Domnia sa ne-a declarat: "Nu avem motive să aşteptăm nişte mişcări bruşte, dar o creştere treptată este sigură şi ea ţine nu atât de condiţiile externe, cât de situaţia de la noi. Inflaţia a început să aibă o tendinţă de creştere, iar dobânzile trebuie să urmeze această dinamică şi să fie peste inflaţie. În acelaşi timp, a început să existe o cerere pentru creditare, ceea ce va conduce, de asemenea, la creşterea dobânzilor. Este posibil ca la finalul anului în curs - începutul anului următor să avem o schimbare de politică a BNR, dar nu cred că la următoarele două şedinte, pentru că va trebui ca, la un moment dat, să răspundă acestei creşteri de inflaţie".

Aurelian Dochia ne-a spus că majorarea inflaţiei este clară şi inevitabilă: "Ştim deja că până la sfârşitul anului în curs inflaţia va depăşi prognozele BNR. Sunt mai mulţi factori care conduc la creşterea inflaţiei şi s-ar putea să apară factori externi care să accelereze această evolluţie. Dacă, de exemplu, preţurile petrolului vor creşte pe plan extern, pentru că există deja o tendinţă de creştere provocată de ceea ce se întâmplă în SUA - uraganele au închis multe capacităţi de producţie în domeniul petrolului, al rafinării, preţurile crescând în SUA şi pe piaţa mondială -, s-ar putea ca această tendinţă, în contextul tensiunilor de pe piaţa externă, să determine păstrarea preţurilor la un nivel destul de sus.

În acelaşi timp, la noi se introduce acciza pe combustibil, care va avea un efect imediat asupra preţurilor, şi sunt şanse mari ca, la sfârşitul anului, să avem o inflaţie în jur de 2%".

În opinia domnului Dochia, unul dintre efectele creşterii ROBOR va fi majorarea dobânzilor la credite, însă acest aspect nu va avea un efect destabilizator în această perioadă, pentru că deja veniturile au crescut foarte mult. "Cei care au credite au fost câştigaţi până acum şi nu cred că o creştere a dobânzilor îi va afecta foarte mult. De asemenea, nu cred că va scădea creditarea, pentru că impactul creşterii veniturilor este mai mare decât impactul creşterii dobânzii sau inflaţiei. Probabil că acest moment va fi anul viitor", a conchis specialistul.

Valoarea creditelor acordate în moneda naţională a crescut, în iulie anul curent faţă de aceeaşi lună a anului trecut, de la 119,79 miliarde lei la 138,5 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Din acest total, peste 49 miliarde lei reprezintă valoarea împrumuturilor date în Bucureşti şi Ilfov (în creştere faţă de 41,38 miliarde lei).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Creditacii au principalul cât casa. Cum să-i afecteze creșterea dobânzilor? Câteva sute de lei în plus pe lună sunt mizilic, se știe că românii iau credite cu responsabilitate și nu se îndatorează la limita subzistenței.

    Nici eu nu cred, dar Dochia mare are declarații fenomenale identice din perioada boomului creditării în valută, urmată de jale mare.

    Hai, succes!!! :) 

    postracul mai traieste? alooooo!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb