România s-ar putea lăuda, în curând, cu recoltele sale de kiwi, curmale, rodii şi, de ce nu, banane. Specialiştii spun că în ţară se găseşte sol potrivit pentru astfel de culturi iar temperaturile sunt din ce în ce mai mari, scrie Digi24.
Iulian Răducanu, fermier: Ne aşteptam măcar, dacă am pierdut grâu, să facem porumb. Păcat că s-a dus şi ăsta. Anul ăsta s-a dus tot. S-au dus şi animalele.
Cu mai bine de o lună înainte de terminarea sezonului de recoltare, ministrul Agriculturii a făcut deja inventarul pagubelor.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Cele mai accentuate scăderi de producţie sunt în Dobrogea. La grâu pentru că este suprafaţa cea mai mare. Peste 80% din suprafaţa însămânţată în toamnă a fost cu grâu, producţia medie la hectar s-a diminuat cu 40%."
Nu este singura cultură afectată. Datele adunate până acum arată că anul acesta recoltele de secară şi rapiţă vor fi cu aproape 20% mai mici faţă de anul trecut, asta în timp ce producţia de orz se va diminua aproape la jumătate, conform Digi24.
Canicula şi seceta au compromis aceste culturi, iar previziunile pe anii următori nu sunt mai optimiste. Schimbările climatice din ultimii ani vor transforma România din grânarul Europei într-o ţară care va exporta banane, curmale, rodii şi chiar kiwi.
Astfel de culturi se întind deja pe hectare întregi chiar în nordul Capitalei, în campusul experimental al Facultăţii de Horticultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Florin Stănică, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti: "După părerea mea, tot ce înseamnă sudul ţării, Dobrogea, sudul ţării şi vestul, partea de vest a ţării, adică în bazinele tradiţionale pentru cultura piersicului şi caisului. Poate să fie cultivat acolo fără niciun fel de probleme".
Nu este singurul soi de kiwi care poate creşte la noi în ţară.
Florin Stănică, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti: "Acesta este primul soi românesc de kiwi fără perişor. Este o plantă mult mai rezistentă la ger, poate să fie cultivată în zona de cultură a prunului".
Curmalele şi bananele nordului sunt alte două specii de fructe cărora le prieşte vremea de la noi din ţară. Şi nu doar atât. Pentru că în România nu există dăunători, producţia de fructe începe să apară chiar la un an de la sădire, detaliază Digi24.
Florin Stănică, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti: "Avem nevoie de fermieri care să aibă puţin curaj de întreprinzători care să îşi dorească să investească în nişte culturi de nişă, dar care sunt perfect adaptate condiţiilor din România".
În plus, pe piaţă, concurenţa este mică, iar cum investiţiile nu reprezintă un efort major, profitul apare neîntârziat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2020, 18:11)
pe cand portocale?