România intră în junk

Sorin Rosca Stanescu
Miscellanea / 14 octombrie 2021

Sorin Rosca Stanescu

În 22 octombrie, există riscul major ca agenţia de rating Fitch, una dintre cele mai importante la nivel mondial, să scadă nivelul de BBB- al României la ultimul nivel. Junk. Într-o traducere rapidă, înseamnă faliment de ţară. Până atunci, mai sunt câteva zile. Care ar putea fi consecinţele?

Ultimele două state europene, sub aspectul ratingului de ţară, sunt Bulgaria şi România. În timp ce Bulgaria este plasată cu o treaptă mai sus, BBB+, România a ajuns la fundul sacului. BBB-. Mai departe înseamnă junk. Falimentul de ţară. Un document de o importanţă colosală, provenit de la agenţia de rating mai sus citată şi adresat zilele trecute Guvernului României, a fost făcut ieri seară public de Andreea Creţulescu, încă de la debutul dezbaterii pe care a condus-o pe această temă la România TV. În acest document oficial este scris negru pe alb că unul dintre motivele care pot prăbuşi România din punct de vedere economic este criza politică. Iar peste numai câteva zile, pe 22 octombrie, Fitch va difuza o nouă evaluare. Este de presupus că această nouă evaluare, care ne poate trimite în junk, nu va fi făcută chiar în aceeaşi zi, ci anterior. Cu alte cuvine, timpul rămas este extrem de scurt. Pentru România a început numărătoarea inversă.

Declararea unui stat în poziţia de junk, adică de knock-out, este determinată de o evaluare ştiinţifică asupra posibilităţii respectivului stat de a-şi achita obligaţiile pe care şi le asumă. În principal, vorbim desigur despre obligaţiile pe care România şi le-a asumat până în prezent faţă de bănci şi fonduri de investiţii, în urma împrumuturilor colosale pe care guvernele Orban şi Cîţu le-au făcut. Împrumuturi care se ridică la un nivel record în întreaga istorie a acestei ţări. Sunt împrumuturi de zeci de mii de miliarde, în general cu dobânzi mai mari decât oriunde în Europa, astfel încât numai plata anuală a acestora - unele împrumuturi sunt făcute pe 30 de ani, înseamnă sute de milioane de euro lunar. În mod inevitabil, în absenţa unor investiţii aducătoare de un substanţial profit şi ţinând cont de precaritatea colectării banilor la bugetul statului - şi la acest capitol suntem ultimii din Europa - se poate evalua cu destul de multă precizie momentul în care România nu-şi va mai putea onora obligaţiile asumate. Ceea ce înseamnă declararea şi, respectiv, recunoaşterea falimentului de ţară. Concret, nu vom mai putea împrumuta bani deloc, de niciunde sau, dacă vom reuşi această performanţă, băncile, avertizate fiind, ne vor acorda bani pe termen scurt şi cu dobânzi colosale. Când nici aceşti bani nu-i vom mai putea restitui, intervin în forţă instituţiile internaţionale.

Aceste instituţii internaţionale sunt Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Acestea vor impune Guvernului României, oricare va fi acesta, să vândă în mare viteză şi de regulă pe preţuri de nimic cele mai importante active ale statului, pentru a restitui în acest fel datoriile făcute. Numai că aceste active ale statului, participaţii la cele mai importante regii şi societăţi comerciale, aduc în prezent, din profiturile obţinute, bani la buget. Bugetul României se va contracta în mod dureros, pentru că, prin vânzarea acestor active, beneficiarii profitului vor fi noii proprietari. Statutul de colonie al României poate fi bătut în cuie începând cu data de 22 octombrie anul curent.

Noi, cei care tragem de mult timp din ce în ce mai puternic semnale de alarmă, arătând că Guvernele Orban şi Cîţu ne-au minţit cum că România duduie, în timp ce economia şi finanţele se prăbuşeau, ştim că, într-un fel sau altul, ne aflăm într-un junk de mai multă vreme. Într-un junk deghizat. De când? De când guvernele nu au mai fost capabile să respecte obligaţiile asumate prin legi organice. 6% din PIB pentru Educaţie, creşterea cu 40% a punctului de pensie, alocaţiile de stat pentru copii şi creşterea nivelului salariului minim. Atâta doar că, observând asemenea realităţi, agenţiile de rating nu au tresărit. Pentru că nu erau afectate băncile. Acestea neonorări flagrante ale obligaţiilor statului îi afectau doar pe cetăţenii României. Acum, gluma s-a îngroşat.

De unde va mai putea plăti un Guvern interimar cu atribuţii limitate datoria de 3,3 miliarde de euro, bani luaţi de la asigurările de stat, pentru a fi dirijaţi în mod fraudulos către unele autorităţi locale? Cum mai pot fi readuşi aceşti bani în sistemul de pensii, astfel încât acesta să nu intre în colaps până la sfârşitul anului? Am dat doar un exemplu. Asemenea exemple sunt nenumărate. Şi mai atrag atenţia asupra faptului că primăriile fac şi ele implozie. Creşterea exponenţială a preţurilor la energie nu mai permite primăriilor să achite facturile curente. Iar şcolile şi o bună parte dintre instituţiile sanitare sunt sub pălăria găurită, făcută ferfeniţă, a acestor primării.

Criza politică la care face referire pe bună dreptate agenţia de rating este imposibil de asanat până în 22 octombrie. Dar, într-un fel sau altul, vremea izmenelii partidelor, care în mod direct sau indirect au condus la această stare de lucruri, va lua sfârşit. Din păcate, acest sfârşit va exploda în buzunarele cetăţenilor, la fel cum criza sanitară catastrofal gestionată de Klaus Iohannis şi de Guvernele sale explodează în sistemul de sănătate.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Rugam clasa politica sa-si uneasca fortele, sa faca un guvern majoritar si sa ne salveze de la junk, ca ne-am dus pe copca!

    va rugam ganditi-va si la tara asta, nu numai la interesele voastre! 

    1. ai mentalitate de milog , daca stai cu mana intinsa si te rogi de politicieni sa se gandeasca la tarisoara lor si bla , bla , bla . ii doare in cur de rugamintile tale si ale altora .prostule !

      '''''imprumuturi de zeci de mii de miliarde " si "plata ca dobanda a sute de milioane de euro lunar " imi par aprecieri=formulari gongorice care sar peste cal .E drept insa ca situatia de fond reala e albastra rau !

      Nu-i doare in cur,m-as bucura sa-i doara acolo,lua-i-ar dracu sa-i ia!

      superinteligentule, stralucesti, nu fie de deochi!

      nu-s superinteligent , dar nici prost sa rog jigodiile din guvern si parlament sa faca ceva pentru popor ,viata a demostrat ce am spus , ca-s indiferenti .

    "imprumuturi de zeci de mii de miliarde"?? totalul datoriei publice este undeva in jur de 550 miliarde lei domnul meu. din care doar 1/2 este datorie externa, exprimata in alte valute, preponderent EUR. dobanzile pe care le platim sunt undeva la 2% din PIB iar pe principal facem roll-over, cum face toata lumea. "am ajuns la fundul sacului" cu BBB-? pai suntem la BBB- de ani buni si am mai fost in junk. singurul lucru care ingrijoreaza este faptul ca nu se face nimic in directia reducerii deficitului bugetar care adauga incet dar sigur la datoria publica. suntem inca departe de a avea o problema cu indatorarea insa la 55% din PIB, de unde abordarea asta catastrofica?

    1. Si cu datorie 35% din PIB este catastrofa cu acesti asasini economici.

      SUA au 28.873.000.000.000 usd datorie - 138,84% din PIB. Nu vor plati niciodata datoria. Singura lor solutie este sa tipareasca dolari cat au nevoie. Fraierii nu au voie sa tipareasca bani cu motivul ca nu au acoperire. Trebuie sa imprumute dolari fara acoperire. Pe 22 vor veni banditii de la Fitch sa ne spuna ca suntem junk ca sa creasca mai mult dobanzile si smecherii din gasca lor sa fure/castige mai mult. Camatarii medievali folosesc bâta, astia moderni folosesc agentia de rating.

      pertinent comentariu

      Asta e și părerea mea, cu o singura observație. Datoria a crescut de la 35-40% la 55% in ultimul an și ceva și va avea același ritm și in perioada imediat următoare. Asta doar pentru prăduială.

    Romania e parfum fata de alții

    1. Nu luăm noi decizia de retrogradare și nici Fitch nu-i de capul ei, așa cum știe și autorul articolului care nu-i prost...informat, așa cum susține despre alții; autor care și-a făcut să se răsucească sufletul tatălui său pe lumea cealaltă, urmare a scuzelor ipocrite adresate stăpânilor săi ,,greci". Rușine, Rușine de trei ori Rușine!!! Mi-e Rușine de lipsa dvs.de Rușine.

      Dincolo de Rușinea care mi se face de lipsa de Rușine a marelui proprietar al insulei din Snagov, pentru care a refuzat o ofertă de 30 milioane eu sau usd nu mai știu-,,domnia sa" a afirmat într-un context de care nu-și mai aduce aminte, datorită efectelor secundare ale proteinei spike, să vedem cine stabilește în realitate ratingul junk al unei țări: 

      ,,Chamath Palihapitiya este un întreprinzător, om de afaceri, miliardar originar din Sri Lanka (dar stabilit în SUA), fondator şi preşedinte al lui “Social Capital”. Palihapitiya a fost director executiv la Facebook, lucrând în companie din 2007 până în 2011. Omul acesta are conexiuni în toată lumea şi cunoaşte mai multe decât noi. 

      În noiembrie 2017, într-un interviu şocant, el recunoaştea următoarele: “Există aproximativ 150 persoane care conduc lumea. Oricine dorește să facă politică, sunt cu toții nişte marionete. Sunt 150 de persoane – și toți sunt bărbați – care conduc lumea. Tot timpul. Ei controlează majoritatea activelor importante, controlează fluxurile de bani. Și aceștia nu sunt antreprenorii de tehnologie”. 

      Mai târziu, în cadrul interviului, Chamath continuă să explice modul în care această clasă conducătoare își folosește în mod activ banii și averea pentru a-și propaga propria viziune asupra lumii în interesul propriu. Chamath spune că indiferent dacă ne place sau nu, “ei nu dau doi bani despre ceea ce credem noi despre ei”. 

      Videoclipul YouTube în care miliardarul sri-lankez îşi exprimă această opinie îl puteţi viziona..."aici (nu pot da link). 

      P. S. Mi-e Rușine pentru că scuzele dvs. nu au fost sincere (inițial m-a pufnit râsul homeric) și mai apoi pentru că manipulați opinia publică pentru acceptarea certificatului verde. Ăsta e scopul-care se vrea subliminal-al articolului. 

    Dle SRS, parțial aveți dreptate, doar ca spirala îndatorării a început prin 2017 cu creșterea salariilor bugetare necorelate deloc cu productivitatea, ci doar cu cine cere mai mult.

    Un stat care aloca 90% din venituri pe salarii și pensii fără legătură cu performanta economica e stat de facto în faliment. 

    1. Asta cu 90% din venituri pe salarii si pensii este gogonata, din clasa usr/lgbt.

    Daca pe 22 oct 21 Romania nu e retrogradata la junk, asa cum vrea sa ne sperie Sorin Rosca Stanescu, Romania TV si Cretuleasca, atunci, toti cei numiti mai sus sa ne pupe in dos si sa se apuce de alte meserii! Iar ziarul Bursa sa nu-l mai publice pe acest SRS (SRS sa returneze banii primiti pentru acest articol)!

    baietii tatei, strangeti centurile..... urmeaza o aterizare economica fortata!

    perioada feb/mart/apr 2022 -> mart/apr 2023 ...o sa fie LEGENDARA! ...chiar va intra in Istoria Romaniei (care apropo, va incepe din nou sa fie studiata la scoala ;) ;) ;) ..... )  

    1. Sub ce aspecte va fi forțată?

      Te referi la aterizarea noastră sau la cea a economiei mondiale? Ai început cu februarie 2022 și te-ai oprit la aprilie 2023. Parcă spuneai că o criză globală va debuta în 13-15 martie 2022. 

      La ce școală va fi studiată Istoria României? 

      La a noastră sau la cea contemporană?

    Condamnare penală

    După privatizarea rafinăriei Petromidia, achiziționată de politicianul liberal Dinu Patriciu, Stănescu a primit de la acesta și a utilizat informații privilegiate în legătură cu tranzacționarea de acțiuni Rompetrol.[5] Urmărit penal pentru aceste fapte, la 7 octombrie 2014 a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru utilizare a informației privilegiate și pentru aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat.[6][7] În aceeași zi, s-a predat pentru a fi încarcerat.[8] A fost eliberat condiționat după ce a executat aproape nouă luni din pedeapsă.[9]  

    1. Nu esti in stare nici sa citesti articolul lui Stanescu, daramite sa il comentezi!

      Crezi ca esti destept daca faci copy/ paste din Wikipedia. 

      Cine e fără prihană să ridice primul piatra. A fost un context în care puțini dintre noi ar fi rezistat tentației de a tranzacționa ,,informații privilegiate". Nu trebuie judecat, mai ales dacă ne gândim și la drama personală care l-a lovit în acel interval al vieții sale și nu ne putem transforma în instanță morală decât poate în cazuri mai ridicole, de genul unor scuze false.

    falimentul este cind ai aju s in default junk inseamna ca nu esti de investit ......

    La terasa Valahia va asteapta bratarile....

    De unde stiu ca urmeaza o spargere de bula la nivel global?

    Ciclul CENERATIILOR!!!  

    Se face transferul activelor intre generatii!!!  

    Urmeaza imense oportunitati ce vor baltii in piata (in anii urmatori; in termeni reali nu nominali - in functie de piete).  

    Avem asa:  

    Silent Generation (nascuta in 1928-1945) a facut exit NATURAL la etc ACTIVE intre: 2005-2012 (ca rezidu final de amprenta economica sociala in piata)  

    Baby Boomers (nascuta in 1946-1964) va face exit NATURAL la etc ACTIVE intre:  

    2025 - 2032 (generatia asta posibil sa traiasca mai mult dar adaugand si factorul de risc covid plus recesiunile ce accelereaza decesele persoanelor invarsta eliberand mai accelerat etc stocuri)  

    Atentie cand PENSIONARII MOR -> BONDURILE MOR!!! (legaturile finala la etc active, asigurari, indemnizatii, etc cotizati, etc randamente se prabusesc).  

    Sa nu uitam cand pensionarii mor copii vand activele generand inflatie si simultan isi sting o cota parte din povara lor de credite.  

    Cand se platesc CREDITE mai mult ca sa se faca asta duce la prabusirea activelor (in termeni reali) dar simultan baga inevitabil generatia tanara in imposibilitate de achizitionare caci acest mecanism da semnal catre bancile centrale (in piata repo) ce se vor confrunta cu intrari si iesiri severe de capital; debalansand pe moment bancile comerciale in raport cu "valoare" activelor.  

    Bancile centrale vor intra rapid la achizitii de active ca sa balanseze caderile si va injecta prin gov si etc politici lichiditatea necesara in piata.  

    Acest comportament distruge puterea banilor trecuti si incheie ciclul de transfer intre generatii; ramanand ca urmatoarea generatie sa observe cum activele au facut iar salt parabolica ca pe urma sa cada pe alt platou de relaxare.  

    Productivitate generatiei tinere ce nu detine active va duce iar la umflarea altui ciclul de credit; cadn ei sun "capusati" in credit generatia din urma incepe iar sa moara si elibereaza stocurile / activele vechi.  

    Ciclul Generatiilor si comportamentele socio-economice genereaza variatiile ecomomice (plus minus si cele militare ca soc sever).  

    Economia este data de POPULATIE si NU POPULATIA ESTE DATA DE ECONOMIE!!!  

    DAR....  

    Se ajunge mereu intr-un punct cand ECONOMIA devine atat de FINANCIARIZATA incat pune presiuni descendente in NATALITATE; ceea ce duce in timp la o imbatranire a populatiei in timp ce se nasc foarte tarziu si foarte putin copii care sa preia "Avutia" natiei.  

    Din cauza acestor comportamente, au cazut istori, IMPERII; caci ponderea ultimei generatii ce intra ca intensitate in decese va elibera piata de etc active sumultan cand nu vor mai venii din urma si semnale pozitive de crestere (copii dau impuls de consum / inflationist/ productivitate /comert /etc mai mare decat piata plina de batrani ce mor - cu scuzele de rigoare).  

    Nasterea de copii noi (sau anticiparea de nasteri copii noi) este intotdeauna asociata cu "Household Formation" (Formare de Familii NOI); NUNTI sau BOTEZURI.  

    In ciclurile Depresive Domina Inmormantari si Parastasuri - imi pare rau ca suna atat de morbid dar asa functioneaza ciclurile economice.  

    Se pot observa variatiile unei natii (tari) si dupa ponderile procentuale mai mari in anii contabilizati la plati morminte (sau anul deceselor); in valur depresive randamentele serviciilor funerare ating cote inalte si sau semnale la etc servicii specifice domeniului respectiv.  

    Un afacerist inteligent va avea anticiclic si o firma de nunti / botezuri / evenimente pentru a balansa ambele parti!!!  

    Creditorii se vor orienta in cicluri depresive mai mult catre creditele de CONSUM; iar in cele de boom catre "investitii / imobiliare / afaceri".  

    semnat comenturi "cretine"  

    Fitch va evita sa faca acest pas in plina pandemie si la inceputul unei noi crize economice globale.

    1. Vi se pare că a început și nu urmează să înceapă? Puteți argumenta de ce suntem la începutul noii crize economice globale?

    Ieșiți în strada oameni buni și desființați toate partidele politice care nu au făcut decât sa fure și sa minta timp de 30 de ani. Trebuie ca poporul sa preia puterea, fără politicieni și fără partide manipulate din afara. Trebuie sa gândim o noua orânduire fără politica, bazata doar pe puterea poporului și pe meritocratie și naționalism democratic.

    BRAVO! Mai e ceva de vandut? Ca sufletele guv nostri, in frunte cu ,,seful" si guv LUI, mai ales Orb,Catu etc (Ciolos) sunt de mult vandute! Saraca tara bogata, scoasa zilnic la mezat!

    colonia Romania e demult in junk, toti investitorii mari au iesit din Romania.....au ramas market-urile, in rest pensionari si bugetari, asistati sociali si ti gani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb