ROMÂNIA - PREMIATĂ DE ŞASE ORI LA CONGRESUL EUROPEAN AL PRESEI SCRISE La noi, redesenarea unui ziar costă de zece ori mai puţin decât în restul Europei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 9 mai 2011

Cristian Lipan (centru), alături de o parte dintre organizatorii Congresului

Cristian Lipan (centru), alături de o parte dintre organizatorii Congresului

Cristian Lipan este românul care a obţinut anul acesta cinci premii în cadrul Congresului European al Presei Scrise, pentru designul unor pagini de ziare autohtone. Mai mult decât atât, din 2004, de la prima sa participare la acest forum ca designer de ziare, Cristian Lipan a obţinut peste 35 de premii (2004 este anul în care ţara noastră a fost premiată pentru prima dată la Congresul European al Presei Scrise). Românul ne-a spus, într-un interviu pe care ni l-a acordat în cadrul Forumului de la Viena, care este părerea sa despre "piaţa" designerilor de ziare din ţara noastră şi despre nevoia de schimbare la faţă pe care presa scrisă autohtonă o are în acest moment.

Presa românească va fi acolo unde trebuie când va avea conţinut şi design premium

Reporter: În primul rând, te rog să-mi spui mai exact pentru ce ai fost premiat în această seară?

Cristian Lipan: În fiecare an, în cadrul acestui Congres se dau patru premii mari pentru design şi concept. Este vorba despre creaţia unor ziare în ansamblul lor - naţionale, regionale, locale şi săptămânale. Dincolo de marile premii sunt acordate diplome pe categorii, pentru vizualizare, inovaţie, ilustraţie, infografie, fonturi folosite etc. Sunt 18 categorii, care includ, mai nou, şi online-ul. Eu am luat un premiu pentru inovaţie, unul pentru front page, unul pentru local page şi unul pentru fonturile folosite, toate secţiunile fiind realizate pentru acelaşi ziar. Pe lângă acestea, am mai obţinut o diplomă pentru designul unei pagini dintr-o altă publicaţie, tot din Bucureşti. Anul acesta a mai fost premiat un ziar din Galaţi, care a fost desenat de mine în 2004 şi nu şi-a mai schimbat designul. Acest premiu, însă, a fost acordat ziarului respectiv şi nu mi-l asum.

Reporter: Toate cele 37 de premii pe care le-ai obţinut până acum ţi-au fost acordate în cadrul acestui congres?

Cristian Lipan: Unul singur l-am obţinut la un concurs din America, unde nu mi-am permis să particip de mai multe ori, din motive financiare.

Reporter: Ai fost premiat doar pentru desenarea unor ziare româ-neşti sau şi pentru designul unor publicaţii din alte ţări?

Cristian Lipan: Nu am desenat niciun ziar din afara României. Am avut o ofertă din Austria cu câţiva ani în urmă, dar am refuzat-o din motive personale - urma să vină pe lume copilaşul meu şi am preferat să fiu în ţară în acel moment.

Reporter: Care sunt criteriile în baza cărora sunt acordate premiile pentru design?

Cristian Lipan: Specialiştii în designul de presă impun criterii de vizualizare, claritate, arhitectură a paginii, exactitate a fonturilor, a corpurilor folosite, criterii de inovaţie, creativitate în design etc. Ziarele sunt adjudecate după un an competiţional.

Reporter: Crezi că există şanse să ne aflăm şi noi, în următorii ani, printre cele patru ţări premiate pentru designul întregului ziar?

Cristian Lipan: Nu cred că avem aceste şanse, pentru că piaţa noastră media este undeva foarte jos. În 2007 începuse un crescendo economic, după aceea presa scrisă s-a restrâns destul de mult. Cu cât media se restrânge, cu atât există mai puţine şanse să fim ca ceilalţi care câştigă astfel de premii. Pentru a lua un premiu mare, trebuie să trăieşti într-o ţară stabilă, bogată economic, care-şi permite să aibă o redacţie foarte mare, un departament foarte mare de designeri şi să se distreze cu această activitate.

Reporter: Cum ar trebui să arate ziarele noastre, în opinia ta?

Cristian Lipan: Un ziar româ-nesc trebuie să arate ca unul european. Trebuie să aibă fonturi de calitate, să aibă o arhitectură clară, aerisită, ordonată, care să te ghideze foarte bine către interior, fotografia trebuie să fie de calitate şi de impact vizual, ilustraţia să fie de calitate, infografiile de asemenea, să aibă un număr mare de pagini...

Reporter: Există la noi o piaţă a designerilor de presă?

Cristian Lipan: În România nu există o piaţă a designerilor de presă, la noi sunt doar câţiva astfel de designeri. Nu avem o tradiţie în acest domeniu. Nu există o şcoală în domeniu.

Reporter: Tu unde ai învăţat această meserie?

Cristian Lipan: Eu am învăţat designul de presă singur, m-am documentat în alte ţări, i-am întrebat pe alţii din afară cum fac ei acest lucru.

Reporter: De ce crezi că această meserie nu este dezvoltată la noi?

Cristian Lipan: Din păcate, în România, designul de presă a fost afectat şi chiar exclus din discuţii de când a început criza, cu toate că, în cele mai multe cazuri, nu banii sunt problema, ci concepţia. Încă nu ne-am dat seama că şi ambalajul contează la un ziar.

Reporter: Dar în Europa, există o piaţă în acest sector?

Cristian Lipan: În Europa sunt mult mai mulţi designeri buni de ziare, există calitate, într-adevăr este o piaţă, sunt designeri independenţi, dar şi case de design. Sunt ziare care-şi schimbă stilul în mod regulat, de câte ori este nevoie.

Reporter: Spui că ţara noastră se află foarte jos comparativ cu alte state, în ceea ce priveşte conceptul presei scrise. Totuşi, în această seară, România a câştigat şase premii...

Cristian Lipan: Este adevărat. România are trei ziare premiate, ceea ce reprezintă un record faţă de celelalte ţări din Europa de Est, dar, totuşi, în opinia mea, se află undeva foarte jos...

Reporter: În prezent, ai cereri de la vreun ziar pentru redesenarea lui?

Cristian Lipan: Am o solicitare, dar nu ceva concret, de la un ziar naţional care doreşte să-şi schimbe faţa. Nu este o comandă, este o dis-cuţie de principiu, deocamdată.

Reporter: Cât costă redesenarea unui ziar în Europa şi la cât se ridică această investiţie la noi?

Cristian Lipan: Investiţia în Europa pentru a schimba faţa unui ziar este de circa 100.000 de euro, iar în România este ceva infim, nu s-a ajuns încă la 10.000 de euro. În România nu se lucrează pe pachete, pe proiect, cei care se ocupă de design sunt angajaţi şi plătiţi lunar pentru acest lucru.

Reporter: Când consideri că va fi şi presa românească acolo unde trebuie?

Cristian Lipan: În momentul în care cei care cumpără ziare nu vor fi oameni săraci şi atunci când aceştia vor aprecia conţinutul. Designul te ajută, dar degeaba ai un design bun dacă ai un conţinut prost, şi viceversa. Atât conţinutul, cât şi designul trebuie să fie premium.

Reporter: Mulţumesc!

Aflat la cea de-a 12-a ediţie, Congresul European al Presei Scrise s-a desfăşurat, în acest an, la Viena şi a reunit 540 de jurnalişti din 27 de ţări europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb