Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că România şi-a angajat să se încadreze într-un deficit de 7% până la sfârşitul anului 2025, transmite news.ro. El a subliniat că bugetul va fi construit cu prudenţă pe partea de venituri, fără estimări nerealizabile, iar cheltuielile vor fi controlate riguros.
"Un guvern pro-european trebuie să-şi respecte în primul şi în primul rând angajamentele faţă de Comisia Europeană şi faţă de partenerii europeni. Şi aici România s-a angajat ca în anul 2025 să se încadreze într-un deficit de 7% până la sfârşitul anului. Este principala provocare pentru mine ca ministru al Finanţelor şi eu o să mă asigur că acest angajament a României să fie respectat. Construim bugetul prudent pe partea de venituri, fără să exagerăm şi fără să includem venituri nerealizabile sau foarte greu realizabile, astfel încât deficitul să se bazeze pe o analiză prudentă a veniturilor şi pe partea de cheltuieli pe un control cât mai riguros", a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor.
Tanczos Barna a adăugat că, pe partea de investiţii, sumele alocate nu vor fi reduse.
"Planul fiscal bugetar structurat pe termen mediu asumat de România prevede pentru anul acesta 7% pentru următorii şapte ani o reducere progresivă a deficitului bugetar până la 3% şi acest angajament nu trebuie respectat doar acum. Ceea ce construim astăzi, ceea ce construim pentru 2025, trebuie să aibă impact şi pentru anii următori, astfel încât pe partea de investiţii să nu reducem sumele alocate pentru investiţii, să creştem constant aceste sume şi să asigurăm cel puţin la nivelul deficitului finanţarea investiţiilor în România. Pe de altă parte să nu exagerăm pe partea de venituri nerealizabile şi să nu ajungem în situaţia în care diferenţa trebuie acoperită din împrumuturi", a spus Tanczos Barna, care a adăugat că investiţiile vor depăşi 130 de miliarde şi se pot apropia de 140 de miliarde.
Ministrul Finanţelor a adăugat că bugetul asigură o finanţare consistentă pentru Educaţie şi pentru Sănătate.
"Bugetul asigură o finanţare consistentă pentru educaţie şi asigurăm plata salariilor la nivelul anului 2024, pentru sănătate asigurăm finanţarea Casei de Sănătate pentru a avea serviciile medicale asigurate tot anul şi salariile plătite la nivelul asumat de Guvern, la Apărare asigurăm minimul de 2% din PIB şi asigurăm şi investiţii strategice în sectorul industriei de apărare, pentru că România are, pe de o parte contracte deja semnate, angajamente luate şi trebuie să ne respectăm aceste angajamente.
Agricultura şi economia nu sunt uitate. Agricultura are finanţare pentru programele menţionate adineauri şi economia la fel, Ministerul Economiei are finanţare pentru programele pe care doresc să le implementeze", a mai transmis ministrul Finanţelor.
El a explicat că 2025 este un an al solidarităţii şi din punctul de vedere al unităţilor administrativ-teritoriale.
"Este un buget cumpătat, am pornit de la tăierea cheltuierilor statului şi putem să asigurăm încadrarea în 7% deficit. Anul 2025 este un an a solidarităţii şi din punctul de vedere al unităţilor administrativ-teritoriale. Acolo vom avea un fond a solidarităţii la nivel naţional, nu doar la nivel judeţean, la care vor contribui toţi pentru a ajuta comunele mici ca să îşi îndeplinească obiectivele minime de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale şi să poată să ofere serviciile pe care trebuie să le ofere", a completat ministrul Finanţelor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2025, 12:47)
... România si-a angajat ... domnul ministru are "scuze".
Ce sinistru.