În absenţa oricărei reacţii a Clubului Român de Presă, o nouă scrisoare pe tema libertăţii presei româneşti parvenind de la Romania Think Tank a fost publicată, ieri, în "Financial Times", la doar cîteva zile după ce grupul semnalase gravitatea subiectului într-o scrisoare deschisă adresată raportorului european, baroana Emma Nicholson. Scrisoarea publicată ieri intră într-un schimb de replici cu ministrul integrării Alexandru Farcaş, care reacţionase la un articol intitulat "Eşecul reformei pune în pericol planurile europene ale României", publicat la 19 februarie în "Financial Times" (vezi pagina 2).
Romania Think Tank pune la îndoială realitatea progreselor în instaurarea libertăţii presei la care face referire ministrul Farcaş şi insistă să-şi exprime speranţa că Parlamentul European va examina situaţia libertăţii presei româneşti (vezi pagina 2).
În cealaltă scrisoare, cea adre-sată baroanei Emma Nicholson (publicată integral în "BURSA" de ieri), Romania Think Tank îi sugera raportorului european să preseze Guvernul nostru pentru a sili televiziunile şi celelalte instituţii mass-media să-şi plătească datoriile către bugetul statului. Romania Think Tank a avansat propunerea să fie condiţionat calendarul integrării noastre europene de plata tuturor datoriilor mass-media către stat, pînă la 31 mai 2004. Ca să prezinte Parlamentului European un astfel de amendament, baroana Emma Nicholson ar trebui să strîngă în favoarea sa semnăturile a 32 de europarlamentari, pînă peste două zile (4 martie).
Politicienii olandezi (conaţionali ai europarlamentarului Arie Oostlander care a susţinut opinia iniţială a baroanei Emma Nicholson că ar trebui suspendate negocierile de integrare europeană a României) au afirmat, sîmbătă, că libertatea presei româneşti va fi monitorizată de Europa occidentală prin grupuri de experţi independenţi şi că România ar putea avea nevoie de mai mult timp decît Bulgaria pentru aderarea la UE.
Libertatea presei reprezintă subiect al vocaţiei statutare a Clubului Român de Presă, ast-fel că absenţa oricărei luări de poziţie a acestei organizaţii pro-fesionale a ziariştilor ar putea să pară paradoxală, în această perioadă atît de fierbinte şi de importantă nu doar pentru breasla noastră, ci pentru însăşi ţara. Explicaţia, însă, este cît se poate de simplă: printre membrii Consiliului de Onoare al Clubului se numără chiar şefii organelor mass-media purtătoare de datorii...