"Românofir" Tălmaciu: 100 miliarde lei, cifra de afaceri

IULIA GROSU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2004

Compania "Românofir" Tălmaciu are ca obiect principal de activitate producţia de aţă de cusut din bumbac şi poliester, aţă pentru lucru de mînă din bumbac 100%, fire simple şi răsucite din bumbac şi din bumbac în amestec cu poliester, seturi de gobelin.

Domnul Ion Dinicioiu, administratorul societăţii, ne-a declarat că în ţară mai sînt două firme cu acelaşi profil de activitate, respectiv "Favil" Râmnicu Vâlcea şi "Aţa" Odorhei, iar cota de piaţă a "Românofir" Tălmaciu este de peste 50%. "Avem cîteva articole tradiţionale (Macrame, Croşet, Aida, Coton perle), care nu sînt concurate as-tăzi de produse din import şi care sînt vîndute şi pe piaţa Bosniei, Iugoslaviei şi Moldovei", spune domnul Dinicioiu. "Societatea are o tradiţie de 80 de ani şi deţine pe piaţă o marcă de largă recunoaştere", a adăugat domnia sa.

Administratorul societăţii ne-a spus că "Românofir" a fost afectată după anul 1989, cînd industria texilă primară a suferit cele mai drastice schimbări, şocul căderii pieţelor a fost resimţit din plin, iar importante capacităţi de producţie din sector s-au oprit. Ca să se menţină pe piaţă, compania a căutat continuu să găsească oportunităţi de afaceri, atît pe piaţa internă, cît şi pe cea externă. În acest scop, firma schimbă structura de producţie aproape de la an la an.

Vînzări de 2,7 milioane de euro, în 2003

"În anul 2003 realizăm o cifră de afaceri de 108 miliarde de lei faţă de 104 miliarde de lei, cît am realizat în anul 2002", a declarat domnul Dinicioiu. Profitul net realizat în anul 2002 a fost de 6,5 miliarde lei. Produc-ţia fizică a fost la un nivel mai scăzut, de doar 92% faţă de 2002. Productivitatea activităţii a înregistrat anul trecut o uşoa-ră creştere, a menţionat administratorul companiei.

"Productivitatea valorică realizată este de doar 270 milioane de lei/salariat/an, foarte scă-zu-tă în comparaţie cu cea a firmelor concurente, care au o dotare tehnică de mare productivitate, în special din Grecia şi Turcia", consideră domnul Dinicioiu.

"Pentru anul 2004, ne propunem să realizăm o cifră de afaceri de peste 100 miliarde lei, cu o rată de profit de 10%, să ges-tionăm cît mai bine costurile de producţie şi să începem un program consistent de investiţie", a adăugat domnia sa.

Societatea a investit pentru creşterea calităţii

Investiţiile societăţii din ultima perioadă au fost destinate rezolvării problemelor de mediu în staţia de epurare şi modernizărilor tehnologice, cu implicaţii importante în creşterea nivelului calitativ al produselor. Nivelul investiţiilor în ultimii trei ani a fost de 7,5 miliarde de lei.

Societatea realizează exporturi la un nivel de 20% din totalul producţie. Principalele pieţe externe de desfacere sînt: Canada, Bosnia, Iugoslavia, Moldova, Ungaria, Italia.

"Sîntem într-un mediu economic nu foarte prietenos şi sîntem confruntaţi cu problemele tuturor agenţilor economici din industria textilă (fiscalitate crescută, preţuri energie şi gaz în continuă creştere)", a spus Ion Dinicioiu. "La nivelul industriei textile funcţionează FEPAIUS - o organizaţie patrona-lă care are foarte multe iniţiative legislative pentru impulsionarea sectorului, a adăugat dom-nia sa.

"Românofir" a fost privatizată în anul 2001, cînd PAS "Românofir" a reuşit să-şi adjudece pachetul de acţiuni deţinut atunci de fostul FPS, respectiv 87% din acţiuni. Asociaţia Salariaţilor a reuşit plata, în luna iulie a anului trecut, a ultimei rate din contract şi astfel capitalul a trecut în proprietatea membrilor PAS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb