Acţionarii Romgaz (SNG), unul din cei doi mari producători locali de gaze naturale, au aprobat de principiu achiziţionarea unui pachet de 20% din acţiunile Gastrade pentru suma de 12,5 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Romgaz va plăti 5 euro/titlu pentru 79.000 de acţiuni, participaţie ce îi va asigura 20% din viitorul terminal de gaze.
Compania greacă Gastrade este promotorul şi proprietarul singular al proiectului de construcţie a unui terminal offshore de gaze naturale lichefiate (LNG) la Alexandroupolis, oraş la Marea Egee. Pe lângă investiţia iniţială, producătorul de gaze va contribui cu fonduri proprii în sumă de 12,5 milioane de euro la costurile de construcţie, ce sunt estimate, în total, cu tot cu finanţarea europeană, la puţin peste 370 de milioane de euro.
Pe lângă aprobarea de principiu a tranzacţiei pentru 20% din Gastrade, acţionarii Romgaz au mai aprobat achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau de reprezentare pentru participarea în proiectul terminalului de gaze.
Construcţia terminalului este condiţionată de obţinerea unei derogări de la reglementările europene privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale, arată compania într-un document.
Gastrade a solicitat exceptare de la prevederile Directivei 73/2009 a Comisiei Europene (CE), acestea fiind cu privire "la regula de «unbundling» de la Art. 9 (printre altele, acest articol stabileşte că întreprinderile care desfăşoară activităţi de producţie a gazelor, precum Romgaz, nu pot exercita controlul sau vreun drept asupra operatorilor de sistem, precum Gastrade), garantarea accesului liber la sistem şi practicarea de tarife reglementate de utilizare a sistemului". Gastrade estimează că decizia de derogare de la prevederile directivei va fi emisă în luna noiembrie din acest an, iar decizia finală de investiţie în proiect este planificată pentru luna decembrie 2019, decizie ce trebuie luată în unanimitate de către acţionarii la proiect.
Pe lângă Romgaz, operatorul grec de transport gaze DEPA şi cel bulgar Bulgartransgaz ar urma să achiziţioneze participaţii de 20% în proiect de la acţionarul fondator al Gastrade, o antreprenoare numită Eleni-Asimina Copelouzos. Negocierile cu transportatorii de gaze din statele vecine au fost deja finalizate de Gastrade încă din 13 iunie 2019. Gaslog Cyprus Investment Ltd, o filială care aparţine 100% companiei Gaslog Ltd ce este listată la bursa de la New York, ar urma să aibă şi ea o participaţie de 20%.
Romgaz mai notează în analiza menţionată că din documentele şi studiile puse la dispoziţie de Gastrade rezultă existenţa unor avantaje strategice pentru Romgaz în regiune, precum şi un potenţial de obţinere de profit pentru acţionarii Romgaz.
Proiectul este un "project of co-mmon interest", adică un proiect de infrastructură transfrontalieră care leagă sistemele de transport ale ţărilor UE, acesta având scopul de a sprijini diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze, fiind inclus de CE pe lista a treia a proiectelor de interes comun (2017-2019), potrivit documentului.
Rata de finanţare cu fonduri nerambursabile menţionată în referatul Romgaz este de 43,7% din valoare proiectului, adică 165,9 milioane de euro. De asemenea, proiectul Alexandroupolis este inclus în strategiile energetice ale Greciei şi Bulgariei şi a obţinut toate documentele necesare de la autorităţile elene relevante, potrivit Romgaz.
Pe lângă aportul total de capital al acţionarilor, estimat la 61,9 milioane de euro, şi subvenţia maximă posibilă de UE de 165,9 milioane de euro, proiectul va mai fi finanţat prin credite în valoare de 144,4 milioane de euro, potrivit studiului realizat de Deloitte la cererea Gastrade.
Data începerii construcţiei terminalului este estimată a fi undeva în 2020, cu punere în funcţiune pentru sfârşitul lui 2021. Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din Romgaz.