"Rompetrol" negociază programul "petrol contra datorie"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2010

Livrarea de combustibil către stat este o variantă pe care kazahii de la "Rompetrol" o negociază deja cu autorităţile ca să-şi achite datoria rămasă, de peste 500 de milioane de euro.

Tentativa lor s-ar putea lovi însă de o ordonanţă a Guvernului care a limitat recent costurile cu carburanţii, în încercarea de a reduce cheltuielile bugetare.

Opţiunea petrol contra datorie este menţionată chiar de către reprezentanţii "Rompetrol Rafinare" în contestaţia la ordonanţa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de la finele lunii iulie, prin care a fost suspendat dreptul societăţii de a se delista de la Bursa de Valori Bucureşti, deşi Grupul Rompetrol, acţionarul majoritar, ajunsese să deţină peste 97% din companie. CNVM a invocat atunci o notă a Ministerului de Finanţe în care se menţiona că "retragerea acţiunilor de la tranzacţionare ar conduce la prejudicierea interesului statului român şi că (....) veniturile realizate dintr-o eventuală valorificare a titlurilor companiei, care urmează a fi deţinute de stat, alimentează bugetul public naţional...".

Conducerea "Rompetrol Rafinare" a catalogat drept "prematură" afirmaţia privind veniturile pe care le-ar putea încasa statul din vânzarea acţiunilor pe care ar urma să le dobândească în companie, precizând că această operaţiune este puţin probabilă: "O eventuală vânzare a acţiunilor în urma conversiei obligaţiunilor este foarte probabil să nu aibă loc întrucât există posibilitatea ca aces-tea să nu fie alocate întrucât există posibilitatea ca acestea să fie răs-cumpărate la scadenţă conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.118/2003 şi a Convenţiei de Emisiune sau, pe de altă parte, datorită agreării cu Ministerul Finanţelor Publice a unei modalităţi de plată prin echivalent, mai precis prin livrarea de combustibil pentru o anumită perioadă de timp", se arată în contestaţia la Ordonanţa CNVM.

Arbitrul pieţei de capital a respins, ieri, argumentele Rompetrol, precizând că există posibilitatea ca acţionarul majoritar al companiei, Grupul Rompetrol, să-şi diminueze participaţia ca urmare a unei eventuale conversii a obligaţiunilor în acţiuni, situaţie în care nu ar mai avea dreptul să delisteze "Rompetrol Rafinare".

"Rompetrol Rafinare" a achitat, deocamdată, doar 54 de milioane de euro din cele 570 cât datorează în contul obligaţiunilor emise în septembrie 2003.

Acţionarii "Rompetrol Rafinare" au aprobat, marţi, de principiu, conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate de la stat până la scadenţă, dar şi gajarea anumitor active ale companiei, deşi acestea se află sub sechestrul asigurator al ANAF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. citesc de cinci minute si nu inteleg legatura logica dintre cele trei paragrafe, in caz ca ar fi ceva real pe asta ar trebui sa ne concentram cind scriem, nu sa umplem articole fara noima

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb