Producătorul de vagoane de marfă Romvag Caracal, membru al grupului International Railway Systems (IRS), va contracta un credit de 15 milioane euro (54,6 milioane lei) pe o perioadă de 12 luni, împreună cu Astra Vagoane şi Meva SA, membre ale aceluiaşi grup, a informat ieri compania.
Creditul va fi contractat de la ABN AMRO Bank şi va fi garantat cu mai multe imobile aflate în proprietatea Romvag. În cadrul şedinţei de ieri, acţionarii au aprobat cumpărarea în leasing a 16 vagoane-cisternă.
Romvag Caracal a obţinut în 2006 un profit net de 14,87 milioane de lei, de peste 3 ori mai mare decât în 2005, când rezultatul net a fost de 4,75 milioane lei. Afacerile companiei au crescut de peste două ori, de la 60,91 milioane lei în 2005, până la 130,26 milioane lei în 2006.
Firma a fost privatizată în 2002, iar în prezent este deţinută de compania International Railway Systems (IRS) din Luxemburg, condusă de omul de afaceri Cristian Burci. Romvag a fost achiziţionată în 2004, ca urmare a falimentului proprietarului anterior. În trecut, compania a fost unul din furnizorii importanţi de vagoane de marfă pentru fosta Uniune Sovietică.
Din anul 1973, când a început să producă, Romvag SA a construit şi vândut peste 70.000 vagoane noi, din care aproximativ 50.000 vagoane pentru export (în Franţa, Cehia, Slovacia, Germania, Ungaria, fosta URSS, Iran, Gabon, etc.), fiind pentru o perioadă unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de vagoane de marfă societatea având o capacitate maximă reală de 5.000 vagoane construite pe an.
Principalii clienţi din ultimii ani sunt CFR Marfă, Servtrans, Corridor, Touax, AX Benet, MAV Dunavagon, Kronospan, TVT Nova, Holcim, Rompetrol Logistic.
Astra Vagoane Arad este cel mai mare producător de vagoane de marfă şi boghiuri din Europa şi a fost preluat de International Railway Systems la jumătatea lui 2006, informează NewsIn.
IRS deţine companiile Astra Arad, Meva Drobeta Turnu Severin şi Romvag Caracal din România, o fabrică producătoare de forje şi componente pentru industria feroviară MSV Studenka în Republica Cehă şi două companii care proiectează şi construiesc vagoane de marfă, una în România - ICPV - şi una în Slovacia - Rail Project. Grupul îşi proiectează şi realizează propriile produse în fabrici specializate, ICPV SA în Arad, România, şi RailProject s.o.o. în Poprad, Slovacia.