Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat astăzi Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta 'sentimentul militarist' în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul, transmite Reuters, citată de Agerpres.
În luna aprilie preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis sprijin Kievului în contextul mobilizării de trupe ruse la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea.
Erdogan a spus atunci că Turcia, stat membru NATO, şi Ucraina au lansat o platformă de discuţii între miniştrii de externe şi ai apărării cu privire la cooperarea în industria de apărare, dar a adăugat că aceasta 'nu este în niciun fel o măsură împotriva unor ţări terţe'.
'Le recomandăm cu putere colegilor noştri turci să analizeze cu atenţie situaţia şi să înceteze să alimenteze sentimentul militarist al Kievului', a spus Lavrov într-un interviu acordat săptămânalului Argumentî i Faktî.
Acesta a mai afirmat că încurajarea acţiunilor 'agresive' ale Ucrainei faţă de Crimeea, anexată de Rusia, echivalează cu o atingere adusă integrităţii teritoriale a Rusiei.
'Sperăm că Ankara îşi va ajuta poziţia pe baza îngrijorărilor noastre legitime', a adăugat Lavrov.
Turcia, la fel ca restul statelor NATO, a criticat anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi şi-a exprimat sprijinul faţă de integritatea teritorială a Ucrainei în contextul conflictului cu separatiştii proruşi din estul ţării. În 2019, Turcia a vândut drone Kievului.
Pe de altă parte, Ankara a construit o cooperare strânsă cu Moscova în ce priveşte conflictele din Siria, Libia şi Nagorno-Karabah, ca şi în domeniile apărării şi energiei.
După anexarea peninsulei Crimeea, care a fost urmată de o serie de sancţiuni împotriva Moscovei, relaţiile acesteia cu Occidentul stagnează la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece.