Rusia deţine în sfârşit controlul asupra României

Levente Haiduc
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 august 2007

Rusia deţine în sfârşit controlul asupra României

Domnul Patriciu, vânzându-şi acţiunile de la Rompetrol, a reuşit să facă ceea ce nu i-a reuşit domnului Iliescu -a redat petrolul românesc Rusiei şi România trebuie acum să îşi reia locul în hegemonia rusească.

Nu este deloc bine pentru domnul Patriciu să facă gesturi teatrale în legătură cu afacerile pe care le face în domeniile conductelor şi petrolului etc. etc. - ruşii poartă discuţii cu Kazakhstanul, Turkmenistanul, Azerbaijanul de câteva luni, despre diferitele rute ale conductelor de petrol într-o încercare de împăciuire, dar având grijă să nu-şi ia nici un angajament. Superstructura domnului Patriciu este construită asemenea celei din Biblie, dar nu pe pământ trainic ci pe nisipuri mişcătoare. Ruşii nu au făcut nici un contract. Nimic ce nu este semnat nu are valoare, si chiar şi aşa... Un lucru este sigur, ei nu vor lăsa conductele să traverseze Georgia şi, în acest caz, economia Georgiei va intra în colaps, iar Vestul nu va sări în apărarea Georgiei când Rusia o va prelua.

Săptămâna trecută, Rusia a lansat un proiectil pe teritoriul Georgiei, fără îndoială pentru a testa opinia globală.

De ce are Rusia nevoie de petrolul nostru? Are deja mai mult decât suficient, deci trebuie să fie o mişcare strategică. Care este strategia? Rusia deja controlează cea mai mare parte din petrolul care ajunge în Europa de Vest prin conductele din Nord. Trebuie să controleze conductele din sud pentru a-şi întări poziţia şi a controla vechile republici Ruseşti. În ideologia leninistă, este suficient să tragi sforile unui guvern marionetă, dar nu este necesar să invadezi ţara - succesorii lui au fost cei care au refuzat această poziţie şi fiţi siguri că domnul Putin înţelege acest lucru.

Cu atât de mult petrol şi controlând consumul de petrol şi gaze din Europa, Rusia are o influenţă mai mare ca niciodată asupra furnizării şi preţului petrolului în lume. Dar pentru Rusia puterea este la fel de importantă ca şi banii. Ei urmăresc îndeaproape China şi cât timp vor negocia cu acest subcontinent vor şi plănui cum să iasă învingători.

Credeţi că este o exagerare? Urmăriţi atacurile lui Putin la adresa oligarhilor: preşedintele a trimis un asasin (identificat şi căutat de poliţia britanică) să-l elimine pe Litvinenko, prietenul lui Beresovsky - un asasin atât de încrezător, atât de obraznic, încât a lăsat o amprentă de plutoniu pe un întrerupător dintr-un hotel londonez. În această lună, un alt asasin a fost arestat cu o armă în mână la un alt hotel, ţinta fiind din nou Beresovsky. Săptămâna trecută, avioane de luptă ruseşti au ameninţat spaţiul aerian al Marii Britanii, iar avioanele de luptă britanice au decolat pentru prima dată în 1989. Mesajul este că lui Putin nu îi pasă deloc - pentru el este un joc de şah foarte dur. Va prelua controlul asupra furnizării de energie în întreaga Europă, va reconstrui vechiul imperiu rus şi îşi va consolida graniţele extinse până în dreptul Chinei şi Islamului.

Dacă sunteţi încă sceptici, trebuie să vă gândiţi la preţul plătit de Lukoil (şi partenerii săi din Kasakhstan). Pe ce bază? Cât reprezintă multiplicarea raţională inteligentă a câştigurilor viitoare, după cheltuielile de capital promise, dar neefectuate? (Nimic ce nu este semnat nu are valoare, si chiar şi aşa...) Cât s-a plătit în plus pentru valoarea strategică? Apoi opriţi-vă şi întrebaţi-vă: care valoare strategică? Veţi înţelege atunci că Patriciu chiar ne-a vândut ţara ruşilor. Şi, din moment ce istoria se repetă, dacă urmărim pregătirile germanilor pentru cel de-al Doilea Război Mondial, putem observa similarităţi cu activităţile curente ale Rusiei. Ar trebui să ne întrebăm în ce măsură acesta este un element care ţine de pregătirea Rusiei pentru al Treilea Război Mondial.

În trecut, un asemenea comportament din partea lui Patriciu, un capitalism atât de nereţinut: vânzarea patrimoniului nostru în asemenea circumstanţe, ar fi putut duce la ostracizarea lui totală - hoteluri, restaurente, afaceri, cluburi, societate în general. Toţi i-ar fi închis uşa în nas. Ar fi fost forţat să plece din ţară ruinat. Dar acum, chiar şi sub ameninţarea acuzaţiilor are acea "insouciance" a unui traficant de arme internaţional.

Guvernul îi pune la dispoziţie două alternative: să blocheze vânzarea acţiunilor Rompetrol, cel puţin pe baza argumentului că deţinerea acţiunilor de către Patriciu ar putea fi invalidă şi să accelereze procesul de acuzare. A doua alternativă ar fi ca guvernul să meargă la Uniunea Europeană pentru că problema strategică este importantă pentru întreaga Uniune Europeană. Să nu se facă nimic ar fi alternativa cea mai proastă în acest caz. Şi acest lucru va rămâne în istorie.

Nota editorului

Autorul articolului de mai sus dezvoltă o opinie independentă.

Harta alăturată ilustrează atît dependenţa Kazahstanului de transportul de ţiţei prin Rusia, cît şi alternativele prin care încearcă să-şi asigure independenţa.

În viziunea lui Patriciu, terminalul deţinut (50%) de KazMunaiGaz la Batumi poate fi conectat la viitorul terminal de la Midia, pentru care Rompetrol a obţinut autorizaţie. Ceea ce ar putea însemna o alternativă la traseele ruseşti, către Europa, "un Nabuco al ţiţeiului", după cum afirmă Patriciu.

Desenul dezvoltării traseelor de transport al ţiţeiului, urmat de Kazahstan, ilustrează abordarea politică. Pe de o parte, s-au semnat contracte importante de livrare cu Rusia, folosind traseele care duc către Samara, Orsk şi Novorossiisk. Pe de altă parte, pe măsură ce producţia va creşte către plafoanele de 150-250 milioane tone se va realiza diversificarea destinaţiilor şi a traseelor alternative. Astfel, Kazahstanul poate dezvolta conexii cu rutele deja existente sau în curs de realizare, ce trec prin ţările învecinate: Azerbajan, Turkmenistan, Turcia şi chiar Iran.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. vai de capul vostru

    1. Si acest editorial, ca de altfel majoritatea "specialistilor" de prin alte publicatii, ignora evidentele/faptele si se lasa inflamat de teorii conspirationiste greu demonstrabile. Care sunt faptele?

      1. "Petrolierul" kazak este ancorat la Constanta. 

      2. Compania care a cumparat Rompetrol este o companie de stat. Greu de controlat, desi nu imposibil, de companiile rusesti. Bineinteles, face business cu acestea, ceea ce este altceva. 

      3. In sectorul petrolier din Kazachstan sunt prezente cu investitii de zeci de miliarde de euro si dolari si cu organizatii locale in puternica expansiune cele mai mari corporatii occidentale: BP, ENI, Chevron, Total, Elf, Shell, you name it... Deci, un commitment american si european de cea mai mare anvergura si interese de aparat pe masura. 

      4. Traseul petrolului kazah catre Constanta va urma ruta Turcia (membru NATO) si Georgia (viitor membru NATO, poate chiar in 2008, cu commitement-uri miltitare americane prezente si in dezvoltare).  

      5. Romania, prin Constanta, devine poarta de intrare a petrolului din Asia Centrala in Europa. Rutele energetice care sunt desenate de atata timp, inca de pe vremea lui Constantinescu, devin realitate. 

      6. Patriciu nu a vandut petrolul romanesc, ci o afacere petroliera. Tot asa de bine, acuzatorii sai (din Franta!) pot spune ca a vandut rusilor pompele de benzina din sudul Frantei (cum s-o spune in franceza "noi nu ne vindem pompele!"?) 

      7. Partenerul lui Patriciu, Stephenson, are in spate o cariera controlabila de inalt functionar al guvernului american. Un alt fost partener, care intre timp si-a facut exit-ul din afacere, are o genealogie CIA-ista, cam pe modelul baietilor de securisti de la noi. 

      ... 

      Teorii conspirationiste alternative: 

      8. Patriciu a fost racolat de DIE/DIA inca de pe vremea cand medita copii de generali Secu pentru intrarea la arhitectura si de pe cand castiga proiecte in Emirate. 

      9. Rompetrol a fost o companie de stat cu un executiv si un staff format din ofiteri de securitate/DIA. 

      10. Vanzarea/cumpararea Rompetrol lui/de catre Patriciu a fost o operatiune de transformare a cunoscutei ICE securista intr-un vector strategic, liberal nu-i asa?, de promovare a intereselor energetice romanesti in secolul XXI. 

      11. Operatiunea de la punctul 10 este un joint venture cu partenerii nostri strategici americani, avand in vedere tocmai interesele strategice comune (vezi si punctul 7 de mai sus). Nici nu s-ar fi putut altfel! 

      12. "Patriciu la parchet", "Basescu i-o face lui Patriciu", "Elena Udrea il demasca pe Patriciu" sunt telenovele parte a operatiunii complexe de ocultare ai adevaratilor autori si stapani ai miscarilor Rompetrol. Patriciu este doar actorul din rolul principal.

      ... 

      Parerea mea este ca nu se exagereaza in articol. Ar trebui sa mai studiati incidentele diplomatice dintre Rusia si alte state pentru a vedea ca Rusia nu are cuvant, nu respecta reguli si nu este interesate de nimic altceva decat de a-si atinge scopurile. Daca ati uitat, desi Kazahstanul si-a declarat independenta, Rusia inca detine o multime de baze militare strategice pe teritoriul acestui stat asa zis independent, inclusiv facilitatile de lansare a rachetelor din programele spatiale de la Baikonur. Prin urmare, independenta Kazashtanului este doar una de fatada.

      Un alt aspect se refera la investitiile de zeci de miliarde ale companiilor private occidentale despre care vorbiti. Sa nu uitam cazul Iranului unde s-a investit mult mai mult in instalatii petroliere si unde in momentul revolutiei provocate de Khomeini vesticii au fost expulzati si au pierdut toate acele investitii. Istoria se repeta domnul meu iar Rusia este un partener redutabil pe tabla de sah a politicii mondiale. 

      Parerea mea este ca nu se exagereaza in articol. Ar trebui sa mai studiati incidentele diplomatice dintre Rusia si alte state pentru a vedea ca Rusia nu are cuvant, nu respecta reguli si nu este interesate de nimic altceva decat de a-si atinge scopurile. Daca ati uitat, desi Kazahstanul si-a declarat independenta, Rusia inca detine o multime de baze militare strategice pe teritoriul acestui stat asa zis independent, inclusiv facilitatile de lansare a rachetelor din programele spatiale de la Baikonur. Prin urmare, independenta Kazashtanului este doar una de fatada.

      Un alt aspect se refera la investitiile de zeci de miliarde ale companiilor private occidentale despre care vorbiti. Sa nu uitam cazul Iranului unde s-a investit mult mai mult in instalatii petroliere si unde in momentul revolutiei provocate de Khomeini vesticii au fost expulzati si au pierdut toate acele investitii. Istoria se repeta domnul meu iar Rusia este un partener redutabil pe tabla de sah a politicii mondiale. 

    Ceea ce ati scris mai sus e o aberatie ..UE nu va sta in calea acestei tranzactii pentru ca au interes sa le vina petrol si din alta sursa ..

    In plus porniti de la o premisa incorecta ..Rompetrol nu are zacaminte de petrol in romania ..sau oricum mult mai mici decat Petrom care a fost dat pe 2 bani..deci ce s-a instrainat a fost o capacitate de rafinare si nu o resursa epuizabila 

    1. Articolul nu se refera la rezervele de petrol ale Romaniei ci la accesul strategic pe piata europeana dat de infrastructura Rompetrol si la capacitatile de procesare a petrolului din import prin rafinariile Rompetrol. Principala problema este ca Rusia detinand monopolul poate controla pretul la produsele finite si la gazele naturale, nu va exista alternativa la oferta ruseasca.

    d-le leventecred ca esti un haiduc pacalit,care asteapta sa-i moara vecinii ca sa le ia caprele

    Autorul articolului dovedeste ca nu are pic de creier: care petrol omule? Ca ROMPETROL nu detine rezerve de petrol, alea sunt vandute deja de PSD la OMV! Rompetrol detine logistica si rafinarea petrolului si a fost gandita de Ceausescu pentru PROCESAREA petrolui rusesc bogat sulfurat.

    E CLARA INCERCAREA DE MANIPULARE, LASATI-O MAI MOALE TAMPITZILOR. 

    niciodata nu am citit o tampenie mai mare ca asta. in primul rand ca este un alt traseu decat cel rusesc, nu vad altele posibile, rompetrol nu are acces la resursele de petrol romanesti ca sa aiba ce sa instraineze, acestea au fost vandute pe bani de nimic la austrieci (redeventa extrem de mica pe exploatare), si hai sa radem un pic:rusia se pregateste de al treilea razboi mondial?

    cum naiba lasati sa se scrie asemenea ineptii? 

    N -am inteles ce razerve a vandut Rompetrol.poate ca mai recupereaza din ce au vandut mai pe nimic altii inaintea lui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb