Rusia îşi va reduce producţia de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producţia sa de ţiţei, a declarat astăzi vicepremierul rus Alexander Novak, după ce Occidentul a impus plafoane de preţ pentru petrolul şi produsele petroliere exportate de Rusia, transmite Reuters, conform Agerpres.
Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să interzică companiilor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie.
"În prezent vindem întreaga cantitate de petrol produsă, cu toate acestea, aşa cum am spus deja, nu vom vinde petrol celor care direct sau indirect aderă la principiile plafonului de preţ", a informat Alexander Novak într-un comunicat de presă. "Cu privire la acest aspect, Rusia îşi va reduce, voluntar, producţia cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Aceasta va contribui la refacerea relaţiilor de pe piaţă", a adăugat vicepremierul rus.
Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu peste 2%, până la 86,36 dolari pe baril, ca reacţie la anunţul reducerii producţiei Rusiei, al doilea mare exportator mondial de ţiţei după Arabia Saudită.
"Rusia consideră că "plafonul de preţ" introdus la vânzările de ţiţei şi produse petroliere ruseşti este o interferenţă în relaţiile de pe piaţă şi o continuare a politicilor distructive în domeniul energiei adoptate de ţările occidentale", a mai spus astăzi Alexander Novak.
În pofida numeroaselor predicţii care vorbeau de un declin ca urmare a sancţiunilor Occidentale, producţia de petrol a Rusiei a crescut în realitate cu 2% pe ansamblul anului trecut, până la 535 milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi), graţie majorării vânzărilor pe pieţele din Asia, în special către India şi China.
Cu toate acestea, după mai multe runde de noi sancţiuni introduse de Occident, Rusia se confruntă în prezent cu şi mai multe provocări în a-şi menţine producţia de ţiţei, o sursă crucială de venituri la bugetul statului rus.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 10.02.2023, 13:15)
O picatura intr-un ocean.
Oricum nu mai au unde depozita si nu reusesc sa vanda cat produc, deci da, o reducere era normala dar nu inseamna nimic.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 10.02.2023, 14:07)
Petrolul sovietic nu este extras în porturi. :) Conductele au mai înghețat vreo 20 de ani. Securistul furibund ia decizii nu tocmai sustenabile. Reduce și mai are opțiunea să închidă. :)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2023, 17:38)
nu mai vand fara numar la chinezi si la indieni care apoi vand cu ceva adaos fraierilor de europeni?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de antonim în data de 10.02.2023, 18:16)
Așa spun textele propagandei pentru trepanei. Oricum la chinezi și indieni transportul se face în proporție de 80% cu nave europene, la prețul plafonat. Ce fac chinezii și indienii mai departe nu mai are legătură cu fafuria lui putinel, cam goală.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2023, 13:27)
I-au lovit zdravăn sancțiunile, bine gândite.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de antonim în data de 10.02.2023, 14:15)
I-au lovit crâncen. Novak spune că nu vinde celor care aderă la plafon, deși în realitate ei nu pot transporta marga dacă nu demonstrează respectarea plafonului de preț. Așa-i când ești hoți și criminal, la nevoie, minți încă un pic.