Rusia protestează faţă de intenţia UE de a institui o taxă pe carbon pentru produsele importate

J.P.
Internaţional / 26 august 2020

Rusia protestează faţă de intenţia UE de a institui o taxă pe carbon pentru produsele importate

Moscova a protestat miercuri faţă de intenţia Uniunii Europene ca pentru rambursarea datoriilor ce vor fi create pentru constituirea fondului european de redresare post-pandemie să introducă o taxă pe carbon percepută asupra produsele importate de blocul comunitar, o măsură care ar fi foarte costisitoare pentru Rusia, ţară foarte dependentă de exporturile de hidrocarburi, consemnează AFP, conform Agerpres.

''Dorinţa partenerilor noştri europeni de a introduce o taxă pe carbon sub acoperirea agendei climatice a stârnit preocupări într-un anumit număr de ţări'', a declarat Dmitri Medvedev, fost prim-ministru rus şi în prezent vice-preşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

O asemenea taxă ''va avea de asemenea consecinţe foarte grave asupra economiei rusă, întrucât industriile noastre de bază, precum metalurgia feroasă şi neferoasă, industria chimică, energetică ar putea fi afectate'', a explicat Medvedev, insistând însă asupra petrolului şi cărbunelui rusesc.

''Pierderile financiare ale exportatorilor naţionali (ruşi) se vor ridica la miliarde de euro'', a menţionat el, făcând referire la estimările Academiei de ştiinţe ruse.

Şefii de stat şi de guvern din statele UE au convenit luna trecută asupra emiterii de datorie comună pentru constituirea unui fond de redresare post-pandemie în valoarea de 750 de miliarde de euro, dintre care 390 de miliarde vor fi accesate de statele membre ca subvenţii şi 360 de miliarde ca împrumuturi.

Aceşti bani urmează să fie atraşi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare şi partea de subvenţii va fi rambursată prin instituirea de noi taxe la nivelul UE, mai ales taxe de mediu, printre ele fiind şi această taxă pe carbon asupra produselor importate în blocul comunitar şi care ar urma să fie instituită înainte de anul 2023.

Calificând o asemenea măsură drept ''protecţionism latent (...) care va îngrădi accesul mărfurilor ruseşti pe piaţa UE'', Medvedev a subliniat necesitatea negocierii acestei chestiuni atât în format bilateral cu UE cât şi cu organizaţiile internaţionale abilitate, precum Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Mare producătoare de materii prime, în special petrol şi gaze naturale, Rusia obţine o mare parte a veniturilor ei bugetare din exportul acestora, mai ales către Europa. Pentru a diminua dependenţa faţă de exporturile de materii prime, preşedintele Vladimir Putin a stabilit obiectivul ca până în anul 2030 Rusia să-şi crească până la un procent de cel puţin 70% ponderea exporturilor altele decât hidrocarburi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb