Rusia se află în incapacitate de plată după ce a ratat termenul limită

G.D.
Internaţional / 2 iunie 2022

Rusia se află în incapacitate de plată după ce a ratat termenul limită

O posibilă intrare în incapacitate de plată a Rusiei a reapărut ieri, după ce Moscova nu a reuşit să plătească dobânda la datorie, în timp ce presiunea economică asupra Rusiei a crescut în cea de-a patra lună de război în Ucraina, potrivit AFP, notează Hotnews.

Vestea că Rusia este oficial în imposibilitatea de a-şi plăti creditorii pare să se apropie inexorabil în ochii celor mai mulţi analişti, Moscova având tot mai multe dificultăţi în a-şi onora datoriile pe măsură ce sancţiunile occidentale se înăspresc.

Întrucât cele trei mari agenţii internaţionale de rating financiar nu mai acordă ratinguri Rusiei, în aplicarea sancţiunilor occidentale, acestea s-au abţinut de la a declara sau nu ţara în incapacitate de plată, aşa cum este rolul lor obişnuit.

Prin urmare, este de competenţa unei organizaţii a marilor bănci internaţionale (Comitetele de determinare a instrumentelor derivate de credit) să evalueze dacă Rusia îşi plăteşte sau nu creditorii.

Ieri, pentru prima dată, comitetul creditorilor a declarat că ţara a ratat plata dobânzilor la datoria sa cu 1,9 milioane de dolari, o sumă mică având în vedere puterea financiară a unui stat precum Rusia.

Deţinătorii de obligaţiuni din Rusia au raportat că nu au primit dobânda la scadenţa unei obligaţiuni, potrivit unei decizii publicate pe site-ul Comisiei.

Comisia poate decide dacă să activeze sau nu o asigurare împotriva neîndeplinirii obligaţiilor de plată, cunoscută sub numele de credit default swaps (CDS), o activare care poate oficializa o situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată. Dar ieri nu a dat nicio indicaţie pe această temă şi urmează să se reunească din nou pe 6 iunie pentru a discuta cazul Rusiei.

Concret, Rusia "a plătit sumele pe care trebuia să le achite la termenul convenit, dar a uitat, intenţionat sau nu, să adauge dobânda de întârziere", a declarat pentru AFP Eric Dor, director de studii economice la IESEG School of Management.

Dobânda neplătită se referă la o rambursare de obligaţiuni care datează din 4 aprilie. Moscova a aşteptat până la sfârşitul "perioadei de graţie", o perioadă de o lună acordată în mod tradiţional unui creditor pentru a achita o datorie, pentru a plăti principalul datoriei sale şi o parte din dobânzi.

Deşi pare inevitabil în ochii majorităţii experţilor, anunţul privind intrarea în incapacitate de plată a datoriei externe a Rusiei este încă în aşteptare. Ar fi pentru prima dată de când liderul bolşevic Lenin a refuzat să recunoască datoria moştenită de la regimul ţarist răsturnat în urma revoluţiei din 1917.

Plata datoriei este cu atât mai dificilă cu cât sancţiunile impuse de Occident de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina au afectat capacitatea Moscovei de a se împrumuta şi de a plăti ceea ce datorează.

În primul rând, SUA au făcut imposibilă plata datoriei Rusiei cu dolari deţinuţi în băncile americane. Apoi, săptămâna trecută, Washingtonul a interzis Moscovei să îşi mai plătească datoriile în dolari - chiar dacă Rusia mai are de respectat 12 termene de plată până la sfârşitul anului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Washingtonul a interzis Moscovei"

    Atunci nu este incapacitate de plata. Creditorii dau in judecata pe Bideu si gata. ISi recupereaza banii. 

    1. Bineinteles, este doar o smecherie ieftina a SUA si a creditorilor care asculta de ordinele americanilor si sunt de negasit atunci cand Rusia vrea sa le plateasca! Pe de alta parte, Unchiul Sam a ajuns la o datorie de peste 20.000 de miliarde de dolari, din care nu-si plateste nici macar dobanzile(decat atunci cand vrea), amenintandu-si periodic pt asta(in spatele usilor inchise), creditorii, cei mai multi dintre ei, japonezi, britanici, chinezi si sud-coreeni!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb