Rusia şi China cer încetarea focului în Libia

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2011

Bombardamentele coaliţiei internaţionale şi luptele dintre forţele liderului libian Muammar Gaddafi şi rebeli continuă în Libia, în timp ce dezbaterea cu privire la finalitatea şi mandatul operaţiunii des-făşurate la iniţiativa SUA, Franţei şi Marii Britanii devine tot mai intensă.

Reprezentanţii ţărilor NATO au încercat din nou, ieri, pentru a cincea zi consecutiv, să ia o decizie cu privire la implicarea în Libia, însă, până la închiderea ediţiei, nu ajunseseră la un consens.

NATO va juca un rol în noua fază militară din Libia, iar acest lucru se va întâmpla în câteva zile - a declarat preşedintele american Barack Obama. "Vom fi unul dintre parteneri, printre mulţi alţii", a explicat liderul de la Casa Albă, care a menţionat că NATO va fi implicată în această funcţie de coordonare datorită capacităţii extraordinare pe care această alianţă o are.

O decizie a aliaţilor are nevoie de unanimitatea celor 28 de state membre.

China şi Rusia se exprimă net împotriva războiului din Libia.

Rusia a făcut apel, ieri, la încetarea imediată a focului în Libia şi la începerea negocierilor politice, iar Statele Unite ale Americii au dat asigurări că în scurt timp coaliţia internaţională va încheia faza activă a operaţiunilor.

Declaraţiile au fost făcute de miniştrii rus şi american ai apărării, Anatoli Serdiukov şi Robert Gates, cu prilejul întâlnirii pe care au avut-o ieri la Moscova, anunţă Agerpres.

"Din păcate, ultimele evenimente arată că în această ţară au început lupte reale, în urma cărora au fost afectate obiective civile, au murit oameni paşnici. Acest lucru nu trebuia permis. Am transmis poziţia noastră colegilor americani", a spus Anatoli Serdiukov, citat de ITAR-TASS. "Rusia face apel la toate părţile conflictului să facă tot posibilul ca să oprească violenţele", a subliniat oficialul rus. El a reafirmat că Rusia "s-a aliniat solicitărilor de a pune capăt violenţelor împotriva populaţiei paşnice".

"Pornim de la premisa că mandatul ce rezultă din rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU prevede numai măsuri pentru protejarea civililor şi împiedicarea escaladării conflictului", a spus ministrul rus al apărării, adăugând că poziţia Rusiei cu privire la situaţia din Libia a fost expusă de preşedintele Dmitri Medvedev.

Liderul de la Kremlin a afirmat luni că rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU privind iniţierea unei operaţiuni militare în Libia reflectă poziţia Rusiei, "dar nu în totalitate". Moscova nu şi-a utilizat dreptul de veto pentru a bloca intervenţia militară în Libia.

Ministrul american al apărării, Robert Gates, a spus la rândul său că operaţiunile militare împotriva regimului colonelului Muammar Gaddafi, active la ora actuală, se vor încheia peste câteva zile.

Şeful Pentagonului a declarat că viitorul Libiei depinde în totalitate de poporul libian, care trebuie să ia singur deciziile. El a dat asigurări că forţele coaliţiei vor face tot posibilul pentru a evita victimele în rândul civililor.

Şi China a cerut încetarea focului în Libia. Purtătorul de cuvânt al ministrului de externe, Jiang Yu, a declarat la o conferinţă de presă că ţara sa doreşte oprirea bombandamentelor şi discuţii pentru încetarea violenţelor, informează Washington Post.

Obama, criticat pentru participarea la operaţiunile din Libia

Mai mulţi membri ai Congresului american au criticat, luni, administraţia preşedintelui Barack Obama pe tema operaţiunilor militare din Libia, temându-se de începutul unui conflict interminabil şi de posibilele represalii libiene, relatează France Presse .

Preşedintele Obama a fost criticat de deputatul democrat Michael Honda, în opinia căruia bombardamentele din ţara africană "trimit lumii mesajul că democraţia americană este profund disfuncţională", întrucât numai Congresul este abilitat să declare război de legea fundamentală.

Pentagonul a acţionat "bazân-du-se pe consideraţii ce ţin de siguranţa energetică, ceea ce este în mod special clar ţinând cont de faptul că Libia dispune de importante rezerve de petrol", a adăugat Honda, pentru care "mesajul este că America face puţin caz din drepturile omului şi libertatea popoarelor din ţări precum Republica Democrată Congo, vestul Sudanului sau Cote d"Ivoire, care nu au resurse energetice cruciale".

Aleasa republicană Candice Miller, membră a Comisiei pentru siguranţa internă a Camerei Reprezentanţilor, a apreciat drept "foarte deranjant şi inacceptabil" faptul că preşdintele Obama acţionează fără să fi obţinut consimţământul oficial al Congresului.

Preşedinta republicană a Comisiei pentru afaceri externe din camera inferioară, Ileana Ros-Lehtinen, a estimat că Obama va trebui să "defi-nească clar ce interese vitale pentru securitatea SUA sunt în joc în opinia sa actualmente în Libia". "Preşedintele trebuie să ţină cont şi de atentatele efectuate de Gaddafi împotriva unor ţinte occidentale care au condus la moartea unor americani în anii "80", a adăugat ea, cu trimitere mai ales la explozia unui avion PanAm la Lockerbie în Scoţia în 1988, ce s-a soldat cu 270 de morţi, majoritatea americani.

Un avion de vânătoare american s-ar fi prăbuşit în Libia

Un avion F-15 Eagle al forţelor aeriene americane s-ar fi prăbuşit în Libia, aparent din cauza unei defecţiuni mecanice, într-o zonă controlată de rebeli, susţine presa arabă, citată de CNN, anunţă Mediafax.

Informaţia a fost confirmată ulterior pentru BBC News Online de US African Command.

Comandantul US African Command Kenneth Fidler a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, prăbuşirea avionului nu a fost provocată de o "acţiune ostilă".

Cei doi piloţi ai avionului american F-15 prăbuşit în Libia au fost recuperaţi şi sunt răniţi uşor, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a US Africa Command, citată de AFP.

"Cei doi membri ai echipajului s-au catapultat din (avionul) F-15E atunci când acesta s-a confruntat cu o defecţiune a echipamentului la 21 martie, în jurul orei 22.30, deasupra nord-estului Libiei", a declarat comandamentul US Africa Command, care asigură coordonarea operaţiunilor de la Stuttgart (Germania), într-un comunicat. Cei doi piloţi sunt "sănătoşi", adaugă comunicatul. "Cei doi sunt sănătoşi şi au suferit răni uşoare", a adăugat Nicole Dalrymple, purtătoare de cuvânt a US Africa Command.

Accidentul nu s-a produs în urma unei "acţiuni ostile", a declarat ea, adăugând că avionul participa la un raid care viza apărarea antiaeriană libiană.

"O anchetă este în curs pentru a stabili cauza accidentului", potrivit comunicatului militar american.

Avionul, care staţiona în mod obişnuit la baza Lakenheath, din Marea Britanie, a decolat pentru această misiune de la baza aeriană italiană Aviano.

Aceasta este prima pierdere recunoscută oficial a unui avion al coaliţiei în Libia.

Statele Unite au mobilizat în cadrul operaţiunii din Libia trei bombardiere B-2, invizibile pe radar, precum şi avioane de vânătoare de tip F-15 şi F-16.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. jidano-americanii si slugile lor o vor lua-o peste bot ! poporul libian nu se aseamana cu populatia din rominia !

    javrele jidano-americane cu toti "prietenii" lor isi fring gitul atunci cind dau peste o NATIUNE ! Corea, Vietnam, Afganistan. Va spun ceva aceste denumiri ?? 

    javrelor nu le mai merge furtul bunurilor din intreaga lume pe baza tiparirii unor bani fara valoare. De altfel, pe baza dolarilor fara valoare, jidano-americanii pierd teritoriu din SUA fara razboi !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb