Ruşii au ţintit "Rompetrol", dar nu au nimerit

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2011

Ruşii au ţintit "Rompetrol", dar nu au nimerit

Sârbii de la Natfa Industrija Srbije (NIS), companie controlată în proporţie de 51% de gigantul de stat Gazprom, şi-au exprimat intenţia să cumpere lanţul de benzinării al Grupului Rompetrol, din ţara noastră, printr-o scrisoare transmisă în urmă cu circa două luni, a declarat Saduokhas Meraliyev, CEO Rompetrol.

Răspunsul managementului Rompetrol a fost, însă, unul negativ, oficialii companiei, precizând, ieri, că nu a luat niciodată în considerare posibilitatea înstrăinării activelor Rompetrol, precum rafinăria de la Petromidia sau lanţul de benzinării. Acesta a fost evaluat la circa 500-600 de milioane de euro, potrivit lui Titus Buzescu, vicepreşedintele activităţii de distribuţie a carburanţilor din Grupul "Rompetrol".

"Primim mereu oferte pentru anumite active ale noastre, este ceva destul de obişnuit, dar nu am luat niciodată în considerare o astfel de propunere", a subliniat, ieri, Meraliyev.

De altfel, Grupul Rompetrol are propriile planuri să îşi continue expansiunea pe pieţele internaţionale, din 2012 încolo.

Oficialii companiei au anunţat, ieri, că se uită cu foarte multă atenţie după oportunităţi de afaceri în statele vestice, dar şi în ţările riverane Mării Negre, precum Turcia sau Ucraina. Grupul exportă combustibil către piaţa din Turcia, prin intermediul altor companii petroliere prezente acolo, precum Shell şi Total, însă ar dori să vândă direct pe piaţa turcă. În Ucraina, Rompetrol are două benzinării.

Intenţiile de extindere pe piaţa turcă vin în condiţiile în care, de anul viitor, Rompetrol Rafinare îşi va majora capacitatea de producţie la circa cinci milioane de tone, faţă de 3,9-4,2 milioane de tone, cât produce, în prezent, ca urmare a finalizării investiţiilor pentru creşterea capacităţii de procesare a companiei. Valoarea estimată a investiţiilor este de 377 milioane de dolari, fiind cheltuite, în prezent, 234 milioane de dolari.

CEO-ul Grupului Rompetrol a precizat: "Din 2012 ne vom concentra pe expansiune, căutăm oportunităţi de afaceri pe pieţele vestice, dar şi în statele riverane Mării Negre, având în vedere avantajele strategice ale logisticii. Turcia a implementat cerinţele pentru producţia de carburanţi Euro 5 din ianuarie anul acesta, astfel că unii producători pentru care Turcia era piaţă tradiţională de desfacere au fost nevoiţi să iasă. Se pare că acesta este un moment oportun pentru noi ca să vindem direct pe piaţa turcă, în contextul în care, de anul viitor, vom avea o capacitate de rafinare de aproximativ cinci milioane de tone. Am decis să deschidem o reprezentanţă în Turcia ca să avem o mai bună perspectivă asupra pieţei de acolo. În prezent, vindem petrol către Shell şi Total pentru piaţa turcă, dar am vrea să vindem noi direct. Ucraina este o ţară cu un teritoriu vast, în dezvoltare, probabil că vor adopta cerinţe mai stricte privind calitatea carburanţilor, motiv pentru care reprezintă o piaţă interesantă pentru noi, unde am vrea să ne extindem".

Negocieri pentru cumpărarea acţiunilor statului la "Rompetrol Rafinare"

Dimitri Grigoriev, CFO Rompetrol, a declarat, ieri, că Grupul Rompetrol poartă negocieri cu statul ca să cumpere participaţia statului la companie, la un preţ care " să ţină cont de condiţiile de piaţă".

"Poziţia noastră este similară cu cea pe care am avut-o anul trecut. Din punctul nostru de vedere nu datorăm niciun ban Guvernului român. Săptămâna trecută, statul român a devenit acţionar minoritar al Rompetrol Rafinare", a declarat Grigoriev, referindu-se la decizia Tribunalului Constanţa de acum două săptămâni, care a confirmat poziţia Grupului cum că, în septembrie, anul trecut, a fost stinsă creanţa statului romîn rezultând din convenţia de emisiune din 2003.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.

KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat.

Dimitri Grigoriev a menţionat că preţul acţiunilor RRC la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu este relevant în cadrul negocierilor cu statul pentru răscumpărarea participaţiei acestuia, având în vedere free-float-ul nesemnificativ de la BVB.

"Preţul la care se tranzacţionează acţiunile RRC la BVB nu este reprezentativ pentru valoarea intrinsecă a companiei, având în vedere că circa 1% din acţiuni mai sunt pe piaţă", a declarat Dimitri Grigoriev.

Directorul financiar al Rompetrol a lăsat de înţeles că va fi cerută opinia unui expert privind preţul de răscumpărare al acţiunilor Rompetrol, în cadrul negocierilor dintre societate şi statul român, dar a refuzat să precizeze dacă va fi făcută o evaluare a companiei. Grigoriev a atras atenţia asupra posibilităţii ca aşteptările de preţ ale statului să fie nerealiste: "Dacă aşteptările statului vor fi nerealiste, vom atrage atenţia guvernului asupra acestui lucru".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb