S&P a revizuit perspectiva ratingurilor Transgaz, de la negativă la stabilă

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2010

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) a revizuit perspectiva ratingurilor companiei de stat Transgaz Mediaş de la negativă la stabilă, ca urmare a deciziei similare privind perspectiva calificativului de ţară al României. Calificativele Transgaz pentru credite pe termen lung au fost confirmate la "BBB-" în monedă locală şi "BB+" în valută, se arată într-un comunicat al S&P, citată de Mediafax. "Revizuirea perspectivei Transgaz urmează celei a României, ca urmare a implementării cu succes a programului de consolidare a finanţelor statului", a declarat analistul S&P Tania Tsoneva.

Ratingul Transgaz continuă să reflecte poziţia solidă, de monopol, fluxul de lichidităţi predictibil generat de activitatea de transport a gazelor naturale şi situaţia financiară robustă a companiei.

Aceste aspecte pozitive sunt, însă, anulate de baza de active învechite a Transgaz, implicarea în proiectul Nabucco şi unele reminiscenţe ale economiei de tranziţie din România, conform sursei citate. n

Ratingul "BBB-" în monedă locală se bazează pe ratingul individual al companiei ("BBB-"), dar şi pe "probabilitatea ridicată ca statul român să ofere Transgaz ajutor suficient şi la momentul oportun în cazul unor dificultăţi financiare", se arată în comunicat.

Probabilitatea unui sprijin extraordinar pentru Transgaz se bazează pe "rolul foarte important" pentru sectorul energetic românesc şi "legăturile puternice" cu guvernul, acţionarul majoritar.

S&P nu se aşteaptă ca statul român, care deţine 73,5% din Transgaz, să vândă acţiuni la companie pe termen scurt, după oferta publică iniţială din 2007 şi transferul unui pachet de 14,9% către Fondul Proprietatea.

În viziunea analiştilor S&P, Transgaz se va concentra, în continuare, pe transportul de gaze naturale şi va menţine performanţe operaţionale adecvate şi un grad de îndatorare redus.

Anumite presiuni asupra creditului individual al companiei ar putea să apară ca urmare a incertitudinilor legate de implicarea financiară în proiectul Nabucco. Odată anunţate, aceste angajamente ar putea afecta situaţia financiară a Transgaz, în lipsa unui sprijin tangibil din partea statului.

Investiţiile în Nabucco vor fi limitate până la asigurarea cadrului legal şi financiar al proiectului, cel mai devreme spre finalul anului 2010, consideră S&P.

O modificare negativă a calificativului României va conduce, probabil, la o revizuire în scădere a ratingului Transgaz. Orice dovadă a reducerii sprijinului statului în general sau în privinţa implicării în proiectul Nabucco ar putea conduce la o reevaluare a susţinerii de care beneficiază compania.

Având în vedere că ratingul Transgaz se află la acelaşi nivel cu cel al României, S&P consideră că nu există perspective pentru o eventuală revizuire în creştere a calificativului.

S&P a revizuit, în martie, de la negativă la stabilă perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României, în valută şi monedă locală, ca urmare a programului susţinut de reformă bugetară şi a probabilităţii ca Guvernul să continue respectarea acordului cu FMI.

Ratingurile României au fost confirmate la "BB+" şi "B" pentru împrumuturi în valută, pe termen lung şi scurt, respectiv la "BBB-" şi "A-3" în monedă locală.

Compania Transgaz este controlată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 73,5% din capital. Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,9% din acţiuni, iar diferenţa de 11,4% din titluri aparţine mai multor acţionari.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct, cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi, care să faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. Transgaz participă la proiectul Nabucco alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, dar şi de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb