S-a deschis sezonul la sondaje!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 7 aprilie 2015

S-a deschis sezonul la sondaje!

Partidele politice fac pregătirile premergătoare unei campanii electorale care, deja tradiţional, va debuta cu mult înainte de data oficială. Se caută candidaţi, se plămădesc alianţe şi pe piaţă apar tot mai multe sondaje de opinie. Electoratul este curios, iar activul de partid are nevoie de un "tablou" al stării de spirit a votanţilor. Cert este că în continuare, foarte mulţi oameni, mai mult de 50%, nu sunt interesaţi de procesul electoral în ceea ce priveşte alegerile locale şi parlamentare. Ultima experienţă electorală a demonstrat că există şi situaţii când nehotărâţii sau cei care absentează în mod constant de la vot pot fi mobilizaţi şi aduşi în faţa urnelor.

Un studiu realizat de CSCI pentru postul Antena 3 susţine că preşedintele Klaus Iohannis şi PNL se află pe prima poziţie în preferinţele alegătorilor, dar au început să scadă, în timp ce PSD şi PLR -ul lui Călin Popescu Tăriceanu cresc. În ceea ce priveşte intenţia de vot, pe prima poziţie se află PNL - 39%, pe locul doi se clasează alianţa PSD-UNPR-PC, cu 37%, a treia poziţie fiind ocupată de PLR cu 6%, doar UDMR reuşind să mai treacă pragul de 5%. Diferenţa dintre primele două clasate este de două procente şi, dacă trendul rămâne constant până în vară, alianţa aflată la guvernare ar reveni pe prima poziţie.

În aceeaşi zi, 5 aprilie, Agenţia de Rating Politic, care la alegerile prezidenţiale a colaborat cu Realitatea TV, a prezentat un alt sondaj. Datele consemnate pe site-ul propriu sunt mult diferite faţă de cele de mai sus în două cazuri, PNL şi PLR: " În Barometrul "Piaţa Politică" din aprilie 2015 al Agenţiei de Rating Politic (30 martie - 3 aprilie), la 4 luni de la alegerile prezidenţiale, clasamentul partidelor politice, în intenţia de vot a românilor, este condus de PNL, cu 44%, urmat de PSD, cu 34%. Cu excepţia UDMR, care ar obţine 5% din voturi, restul partidelor sunt astăzi sub pragul electoral de 5% (PLR 3%, PMP 2,5%, PRM 2,5%). În cazul în care păstrăm în eşantion doar persoanele interesate de alegerile parlamentare, PNL este în avantaj, având alegători mai mobilizaţi, în timp ce PSD ar suferi un mic recul: PNL 46% (faţă de 44%), PSD 33% (faţă de 34%). PNL confirmă scenariul deja tradiţional în politica românească în care, mai ales în prima perioadă de după alegeri, partidul "liderului de piaţă" (astăzi Klaus Iohannis) conduce în preferinţele electorale. Rezultatele de la prezidenţiale au schimbat de facto acest lider, făcând ca PSD să înregistreze o scădere de aproape 10 puncte, de la 42-43%, cât obţinea în sondajele de opinie până în noiembrie 2014. Se poate observa că în acest sondaj diferenţa dintre locurile unu şi doi este de 10 procente, iar PLR se află sub pragul electoral. În schimb, PSD-ul apare singur, fără aliaţii săi UNPR şi PC, care au 1,5 % respectiv 1%. Există şi o constantă, UDMR, care în ambele sondaje are 5%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vreau sa ma sondati si pe mine. De citeva zile nu imi iese. Ajutoooor !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb