S&P 500 marchează noi maxime istorice; analişti de pe Wall Street văd o scădere la orizont

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie

S&P 500 marchează noi maxime istorice; analişti de pe Wall Street văd o scădere la orizont

English Version

Stifel: "Evaluările extrem de ridicate sunt pe cale să intre în coliziune cu o imagine a economiei slăbite, ceea ce poate aduce pierderi investitorilor"

UBS: "Bulele tind să apară când randamentele acţiunilor au fost foarte mari în raport cu cele ale obligaţiunilor, iar investitorii extrapolează randamentele istorice considerându-le drept predictive pentru randamentele viitoare"

Piaţa acţiunilor din Statele Unite navighează la noi maxime istorice, într-un context marcat de impactul pe care inteligenţa artificială poate să-l aibă asupra corporaţiilor şi a aşteptărilor privind reducerea dobânzii de politică monetară de către Rezerva Federală, ceea ce ar reduce costurile de finanţare şi ar creşte evaluările companiilor.

Dar, voci de pe Wall Street apreciază că acţiunile sunt supraevaluate, ascensiunea pieţei este condusă doar de câteva nume mari din tehnologie iar contextul macroeconomic este mai defavorabil acţiunilor decât poate părea la prima vedere, elemente ce pot duce la o corecţie sau chiar la o cădere mai mare a pieţei.

Strategul-şef de acţiuni al Stifel vede o corecţie de 10% pentru S&P 500, în contextul unei stagflaţii a economiei SUA şi fără reduceri de dobândă în a doua parte a anului

Barry Bannister, strateg-şef de acţiuni la banca de investiţii americană Stifel, este de părere că politica economică şi monetară incertă poate face ca acţiunile să scadă cu 10%, scrie Business Insider.

"Evaluările extrem de ridicate sunt pe cale să intre în coliziune cu o imagine a economiei slăbite, ceea poate aduce pierderi investitorilor încă din această vară", a spus strategul într-un interviu acordat la Yahoo Finance săptămâna trecută. "Suntem îngrijoraţi că, având în vedere nivelul ridicat din prezent, randamentele viitoare vor fi reduse. A plăti în exces astăzi este cel mai bun mod de a avea o rentabilitate redusă pe termen lung".

În estimarea lui Bannister, ce se bazează pe calcule care utilizează prima de risc a pieţei de acţiuni, indicele S&P 500 pare a fi supraevaluat cu circa 10%. Alte măsuri de evaluare, precum deţinerea de acţiuni în activele totale ale gospodăriilor sunt, de asemenea, la niveluri record, conform strategului.

În opinia sa, inflaţia va fi mai mare decât aşteptările în a doua jumătate a anului, iar evoluţia economică sub estimări. Creşterea PIB-ului Statelor Unite a încetinit la 1,4% în primul trimestru, conform ultimelor date, în vreme ce inflaţia rămâne ridicată, fiind de 3,3% în mai, cu mult peste ţinta de preţ pe termen lung a Rezervei Federale, de 2%.

Or, încetinirea economiei şi preţurile ridicate oglidesc criza din anii 70 marcată de staglaţie, avertizează unii veterani de pe Wall Street, perioadă în care acţiunile au avut o performanţă slabă. În plus, inflaţia ridicată cântăreşte asupra perspectivelor de reducere a ratelor dobânzilor Fed, ceea ce înseamnă veşti proaste pentru acţiuni, existând acum posibilitatea ca banca centrală a SUA să nu poată să opereze nicio tăiere de dobândă în acest an, chiar dacă pieţele se aşteaptă la două, conform Business Insider.

"Prin urmare, piaţa se poate retrage ... Nu aş fi dezamăgit dacă ar scădea cu 10%, la circa 4.900 (n.r. de puncte)", a spus Bannister. "Pentru cineva mai optimist, poate ar fi bine să se gândească la trimestrul al patrulea, dar aş fi precaut", a punctat strategul, potrivit sursei menţionate.

Primele zece acţiuni ca dimensiune din S&P 500 reprezintă circa 35% din întregul indice, cea mai mare pondere înregistrată vreodată, conform Apollo Academy

Richard Bernstein, directorul de investiţii al Richard Bernstein Advisors, crede că acţiunile companiilor cu capitalizări ridicate (engl. large-cap stocks), categorie din care fac parte marile nume din tehnologie, sunt cu mult supraevaluate şi gata pentru o cădere, conform Business Insider.

Într-o notă adresată clienţilor la mijlocul lunii trecute, Bernstein a remarcat că doar un grup restrâns de acţiuni susţin piaţa, dar profiturile marilor lideri de astăzi se vor diminua iar randamentele viitoare vor fi reduse.

Conform unei analize a Apollo Academy, primele zece acţiuni din S&P 500 reprezintă circa 35% din întregul indice, cea mai mare pondere înregistrată vreodată, mai notează Business Insider.

În cel mai negativ scenariu, Bernstein crede că este posibil ca cele mai supraevaluate acţiuni din indice să scadă cu 50%, generând pierderi care ar rivaliza cu prăbuşirea dot-com. "La asta cred că ne uităm", a spus Bernstein. "Mai mulţi ani de performanţă semnificativ redusă".

Dar, acest lucru poate fi o oportunitate excelentă pentru investitorii care sunt diversificaţi în alte zone ale pieţei, conform directorului firmei de investiţii, ce are o perspectivă bullish (optimistă) pentru aproape orice altă zonă a pieţei acţiunilor, cu excepţia primelor şapte companii ca evaluare bursieră, care au crescut în mare parte pe fondul entuziasmului generat de inteligenţa artificială.

Unul dintre semnele caracteristice unei bule speculative, respectiv o politică monetară prea relaxată, nu a apărut deocamdată, conform UBS

Echipa de la UBS crede că piaţa dă semnale că se formează o bulă speculativă, potrivit Business Insider.

Conform strategilor băncii, există opt semne ce avertizează asupra formării unei bule în piaţa acţiunilor, iar şase au apărut deja, între care o presiune în creştere asupra profiturilor corporaţiilor, susţinerea aprecierii cotaţiilor doar de câteva companii sau achiziţiile agresive ale investitorilor de retail.

"Bulele tind să apară când randamentele acţiunilor au fost foarte mari în raport cu cele ale obligaţiunilor, iar investitorii extrapolează randamentele istorice, considerându-le drept predictive pentru randamentele viitoare - când, de fapt, randamentele viitoare, sunt semnificativ sub norme", a scris Andrew Garthwaite, strateg al UBS într-o notă din prima parte a lunii iunie.

Pe de altă parte, unul dintre semnalele caracteristice unei bule, respectiv o politică monetară prea relaxată, nu a apărut deocamdată, în condiţiile în care Rezerva Federală nu a început să reducă dobânzile.

Evercore: "Revoluţia inteligenţei artificiale se află în primele faze, ceea ce ar trebui să ducă la o majorare continuă a profiturilor companiilor"

Nu toţi strategii de pe Wall Street sunt de părere că va urma o corecţie sau chiar o scădere mai abruptă a pieţei.

Julian Emanuel, directorul general al Evercore, şi-a majorat recent estimarea pentru indicele S&P 500 aferentă finalului acestui an la 6.000 de puncte, faţă de 4.500 de puncte cât era prognoza anterioară. Este o ţintă cu 9,5% peste nivelul coşului de acţiuni din a doua parte a săptămânii trecute.

Conform notei a strategului din a doua parte a lunii trecute, "revoluţia inteligenţei artificiale se află în primele faze", ceea ce ar trebui să ducă la o majorare continuă a profiturilor companiilor, conform Business Insider.

Pentru directorul de la Evercore, în scenariul său bull, în care investitorii ar fi cuprinşi de exuberanţa din tipul bulei dot-com, indicele S&P 500 poate urca la 6.500 de puncte până la sfârşitul anului 2024.

"Acţiunile sunt departe de «teritoriul bulelor», dar profiturile rapide şi lichiditatea abundentă într-o perioadă în care câştigurile cresc pot «umfla» indicele la 6.500 de puncte", a spus Emanuel, citat de publicaţia americană.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. N-are cum sa scada! Adică cum sa scada TLV TEL SNP M SFG SNG?! e scris ca merge decat sus.

    1. Ti-e rau?

      Nu se simte bine,e de la canicula

    sunt bearish din august/sept 2024

    e un val corectiv (pana la alegerile SUA) , nu e mare branza 

    cumparati-l 

    recoman d pe termen mediu si lung buy&hold pe Romania 

    hold pe SUA (cu sell pe SUA din 2028 incolo...de-a pururea :)))) ...) 

    sell pe zona euro (ca oricum pana in 2029 e pa! ... da coltul ) 

    Romania e temelia pe termen lung , cine nu intelege asta sa iti traga un glont in cap sa creasca media IQ-ului in Romania!  

    Ban.Cher.Vali 

    1. Romania fara UE e zero barat. In rest, poveshti de gura sobei, ale unui fost banker la volksbank, specialist in dat credite, care a fost pe burse doar pe demo.

      Vali, cum vezi SNP pana la anul? Depaseste 1-1.2?

      De acord.In 2029 se implinesc 100 de ani de la Marea Depresie si sunt toate sansele sa urmeze iar una atunci

      sincer nu stiu

      Ban.Cher.Vali 

      dupa 2032 vine Mama Marii Depresiuni, 2029-2032 e maximul de umflare al asset-urilor private (imob, actiuni,etc)

      Ban.Cher.Vali 

    s-ar putea sa vedem o scadere chiar acum, daca Biden nu se retrage din cursa de alegeri prezidentiale.

    1. da, valul de scadere aug/sept .... nov/dec 2024

      Ban.Cher.Vali 

    ce zic bondurile; nr participari in munca mom; rata somajului?; rata de profitabilitate?

    poti sa ai somaj sus cu exces lichiditate sau fara exces lichiditate… 

    cu cat mai lunga inversarea cu atat mai mare drawdown-ul…. 

    inversare peste 600 de zile sub apa… la usa bonduri.. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb