"SADALBARI" ŞI-A GAJAT PARTICIPAŢIA LA "ROMCAB" CĂTRE UN OFFSHORE DIN CIPRU  "Romcab" raportează pierderi de peste 178 milioane lei în 2016, după un profit de 42 milioane lei în 2015

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2017

 "Romcab" raportează pierderi de peste 178 milioane lei în 2016, după un profit de 42 milioane lei în 2015

Offshore-ul din Cipru "Stareal Limited" apare şi într-un dosar penal clasat, în care este implicat Zoltan Prosszer, preşedintele Romcab

------------

Actualizare 19:25

"Romcab" a avut anul trecut pierderi de 178,23 milioane de lei, după ce în 2015 a obţinut un profit de 42,13 milioane lei, arată raportul financiar preliminar trimis, în această seară, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Totalul datoriilor companiei a ajuns, în 2016, la 925,4 milioane de lei, după ce, la sfârşitul anului precedent, acestea se ridicau la 761 milioane lei.

Cheltuielile cu materiile prime şi consumabile au crescut semnificativ, de la 451,1 milioane lei în 2015, la 830,6 milioane lei la finele anului trecut.

Cheltuielile operaţionale au urcat şi ele, ajungând la 1,2 miliarde de lei, de la 771,2 milioane lei.

Totodată, producătorul de cabluri raportează o pierdere operaţională de 183,2 milioane lei pe 2016, după ce, în anul anterior, a înregistrat un profit operaţional de 71,4 milioane lei.

Potrivit raportului, veniturile companiei au crescut la 1,02 miliarde de lei, de la 842,5 milioane lei.

(S.A.)

-----------

Participaţia majoritară de 69,02% din "Romcab" (MCAB), deţinută de "Sadalbari", a fost gajată către "Stareal Limited" din Cipru, pe 6 februarie 2017, cu patru zile înainte ca producătorul de cabluri din Târgu Mureş să îşi ceară insolvenţa, potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare.

Suma împrumutată de "Sadalbari" de la offshore-ul cipriot nu este precizată, însă garanţia expiră pe 7 februarie 2022.

Mai mult, pe 27 ianuarie 2017, Zoltan Prosszer, preşedintele Romcab, i-a cedat Roxanei Târcă (reprezentantul departamentului pentru relaţia cu investitorii de la Romcab) 35 din cele 45 de părţi sociale deţinute la "Sadalbari". Astfel, Roxana Târcă a ajuns la o deţinere de 46,7% din "Sadalbari", în timp ce Zoltan Prosszer a rămas cu numai 9,35%. În acţionariatul "Sadalbari", se mai regăsesc Rodica Dochiţoiu (cu 37,38%) şi Amberyce Limited (cu 6,54%), conform datelor din Monitorul Oficial.

Numele "Stareal Limited" apare şi într-un dosar penal, în care Zoltan Prosszer, membri ai familiei sale, Roxana Târcă şi alţi apropiaţi au fost acuzaţi de spălare de bani şi evaziune fiscală, dar care a fost clasat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş, în 2015.

Organele de cercetare penală au arătat, atunci, că nu se poate reţine infracţiunea de spălare de bani întrucât lipseşte infracţiunea premisă din săvârşirea căreia să rezulte sumele de bani, bunuri ilicite şi care ulterior să fie ascunse, disimulate, dobândite, folosite, cunoscând că provin din infracţiuni.

De asemenea, nu au fost reţinute nici infracţiunile de evaziune fiscală, semnalate, în 2009, de Garda Financiară.

Interesante sunt însă aspectele semnalate în dosarul respectiv şi mai ales cercetarea de către procurori a unui împrumut dat de către "Stareal Limited", care nu ar fi fost achitat niciodată, unei companii, al cărei nume nu este precizat, dar care poate fi identificată drept "Sadalbari", din conexiunile menţionate în dosar.

Astfel, în referatul organelor de cercetare penală, se arată că, la data de 3 iulie 2009, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş s-a înregistrat plângerea formulată de Garda Financiară sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni constând în faptul că, creditul de 2.379.970 euro contractat de la "Stareal Limited Cipru", de către o societate care nu este numită, în cinci tranşe, în perioada 2007-2008 (credit din care nu a fost restituită nici o rată şi nici dobânzile aferente), nu a fost folosit de societate în vederea finanţării costurilor sale operaţionale, aşa cum era prevăzut în contractele de împrumut, ci s-a folosit cu precădere: - pentru plata unor datorii preluate ilegal de la SC Paneuro Company SRL urmare a divizării acesteia, - pentru plata unor servicii de consultanţă contractate pentru şi în interesul SC Romcab, societate deţinută de Sadalbari, în calitate de acţionar majoritar, - pentru preluarea ilegală şi plata unor datorii ale altor societăţi afiliate (Autoactive Company), prin aceasta Sadalbari SRL fiind prejudiciată cu suma de 4.342.352 lei, iar bugetul statului cu suma de 603.489 lei reprezentând impozit pe profit şi 503.362 lei TVA.

La data de 10 septembrie 2010 a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş plângerea DGFP Mureş împotriva reprezentanţilor Sadalbari SRL, aspectele faptice fiind aceleaşi ca şi cele din sesizările Gărzii Financiare Mureş.

Dosarele formate în urma sesizărilor menţionate mai sus au fost conexate în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, care s-a finalizat prin clasarea cauzei.

Cererea "Romcab" să intre în insolvenţă, depusă vineri şi raportată, luni, Bursei de Valori Bucureşti (BVB), urmează să fie judecată pe 20 februarie, la Tribunalul Mureş.

După primele nouă luni din 2016, Romcab raportase datorii totale de 940,94 milioane de lei, din care cele pe termen lung de 74,65 milioane de lei (în scădere cu 9,01% faţă de perioada similară din 2015), iar cele pe termen scurt de 866,29 milioane de lei (în creştere cu 27,59% faţă de perioada similară din 2015). În categoria datoriilor pe termen scurt, datoriile comerciale urcaseră cu 43,76% în primele nouă luni din 2016, la 509,34 milioane de lei, în timp ce împrumuturile erau de 341,22 milioane de lei. Împrumuturile pe termen lung se cifrau la 13 milioane de lei, la 30 septembrie 2016.

Mai multe bănci sunt expuse pe Romcab, creditele fiind garantate cu stocuri şi utilaje.

În piaţă se vorbeşte despre faptul că EximBank ar fi acceptat stocurile drept gaj, în baza unei evaluări făcute de o firmă independentă. Surse din piaţă vorbesc despre faptul că atunci când oficialii băncii au dorit să verifice stocurile, acestea nu existau, ceea ce a condus chiar la o plângere penală împotriva evaluatorului.

Reprezentanţii "Romcab" au transmis Bursei de Valori Bucureşti: "În urma epuizării celorlalte alternative de surmontare a perioadei dificile în care ne aflăm, aşa cum le-am prezentat în comunicatul nostru din 22.01.2017, prin prezenta vă informăm asupra intenţiei noastre de a iniţia procedura de reorganizare judiciară, ca soluţie identificată pentru redresarea eficientă şi efectivă a activităţii «Romcab». În acest sens am depus în 10.02.2017 cerere de intrare în procedura insolvenţei, împreună cu intenţia fermă de a ne redresa activitatea printr-un plan de reorganizare, care urmează a se soluţiona de către Tribunalul Mureş".

Compania nu a notificat, însă Bursa de Valori şi cu privire la schimbările din acţionariatul "Sadalbari", care deţine pachetul majoritar la "Romcab".

Titlurile MCAB s-au depreciat şi ieri, cu 15%, ajungând la 2,6 lei/unitate, marcând o scădere cu -53,79%, în ultima lună.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. De apreciat curajul și efortul depus pentru a se face lumină în acest caz, sper ca vinovații să plătească, sunt mult mici investitori care pierdut si sunt nevinovati

    Dacă este frauda trebuie ca autoritățile să intervina 

    1. De apreciat era daca analiza compania cand urca 10% pe zi dar atunci nu interesa pe nimeni. Ca de fiecare data reactiile apar dupa. "Asa_i la bursa se mai si pierde!"

      se poate pierde, poate recuperezi ulterior, dar un dobitoc ca tine nu cred ca se poate recupera...si eu am luat actiuni cand au picat, am iesit deja cand am vazut zilnic evidenta b.o., evident pe minus, dar cazul romcab e peste piata...pare o escrocherie ordinara, iar oamenii aia par specialisti...iesirea lui vladescu+ms nu cred ca e pur intamplatoare

      Finalul este o concluzie amară la cum se va sfârși povestea asta. Au mai fost petarde la bvb vezi COMI DAFR. Au mai recuperat ceva investitorii? Totul a fost făcut cu concursul Asf Bvb etc. A fost promovata la regs bvb după ieșire din insolventa și Morgan S a vândut participarea. Sigur a fost o întâmplare.. Nu s-a sesizat nimeni ca urca aiurea?

    Ar mai fi un tip, Shadow, de pe agf.ro care a pompat sistematic MCAB - probabil face parte din acelasi cerc de tepari. Oricum e necesara o investigatie profunda in ceea ce priveste aceasta companie.

    1. Au mai fost si altii care au pompat-o

      Au mai fost si altii care au pompat-o

    Conform prevederilor Legii nr. 85/2014 prin care se reglementează insolvența, și dacă nu este un aranjament cu un lichidator agreat de către debitoare, așa cum este prezentată situația în articol, suntem în prezența unei favorizării, față de care ar trebui să se acționeze în consecință.

    Gaj pe acțiunile Mcab pentru a nu putea să fie preluate de debitori

    Cred că este un plan diabolic la mijloc, oamenii aceștia văd a au mai avut probleme cu legea dar au scăpat

    Bine ca sunt prinși ai pedepsiți cei care fura nimicuri 

    1. Daca se vrea ca actiunile MCAB sa nu fie preluate de debitori inseamna ca se apreciaza ca valoarea lor este mult mai mare fata de pretul ridicol de mic de acum,indus de panica la vanzare.

      orietene, nu e panica la vanzare, e doar reactia pietei la informatiile curente...avand in vedere ca poate nu se va mai recupera absolut nimic, ii inteleg pe cei de la vanzare si ma bucur ca nu mai detin astfel de instrumente

      Nu faci decat sa induci si tu panica pentru a putea cumpara actiuni la preturi ridicol de mici,altfel chiar nu ti-ar pasa de MCAB.

      prietene, iesi din starea de negatie. pute a frauda de la o posta... stocuri fictive... off-shores in cipru... schimbari in structura actionariat in ultimele saptamani... minciuni puerile de gen "clientii au inchis portile 1 luna de zile"... ce dracu'...

      iti promit ca nu ma mai ating de ea :)

    Majoritatea micilor acționari au cumpărat la preturi mari acțiunile de pe bursă

    Pierderile sunt foarte mari

    Ar trebui demarată o acțiune în instanță împotriva administratorilor Romcab, nu se poate să rămână situația așa, se vede că totul a fost premeditat 

    1. sa se faca si sa fie trasi la raspundere! va veni asf sa le dea un avertisment de nu se vad...la cat timp dupa, au venit si au anuntat incidentele de plata...ce ziceau?ca unii au inchis portile intre 15 dec-15 ian...ca nu sunt multe bilete, ca nu e mare valoarea, iar presa noastra financiara atat a vazut, in loc sa ceara frumos zilnic situatia la orice banca...lasa ca am cerut, am vazut, am vandut, am pierdut!

    Grup infractional organizat cu Vladescu sforar sef . Pregateau o teapa si mai mare . asf ce naiba supravegheaza ? ia gramada de bani si da copy paste la rapoarte si tranzactii ?

    1. ... cu participarea ASF, care, stie sa constate TZEPELE si sa fie complice la toate matrapazlacurile de pe piata de capital din Romania ...

      Este un grup infractional exact in sensul definitiei juridice.Actionarii ar trebui sa trimita administratoruliui judiciar desemnat pe 20 scrisori prin care sa ceara cercetarea atenta cu precadere a unor aspecte de frauda-stocurile faptice/scriptice,tranzactiile cu marfuri(partea de'comert',cu pondere enorma in CA ,pe langa cele cu produsele realizate de catre societate),declaratiile date la notar pentru banci cu privire la existenta gajurilor.

      Trebuie sa mai ceara atat administratorului judiciar cat si instantei sa denunte aceasta manopera cu gajarea actiunilor inainte de insolventa neanuntata pietei decat ulterior(asta o vor face si creditorii). 

      Mare atentie,ei vor sa-si puna un administrator judiciar prietenos,care sa le ascunda faptele penale. 

      Acolo a fost o mare operatiune de inselaciune si delapidare realizata de catre administratori in dauna creditorilor si actionarilor. 

      ASF este obligata sa sesizeze organele de cercetare pentru aceasta frauda pe considerentul ca s-au facut operatiuni cu actiunile firmei(directe prin gajare la offshore si indirecte prin schimbarea cotrolului actionarului majoritar) dupa comunicatul ca 'sunt probleme minore' si inainte de comunicatul cu 'ne cerem insolventa'.

      Teparii aia si-au dat seama ca nu-i mai lasa nimeni actionari la o a doua insolventa in 6 ani de zile si de aceea au cautat sa-si securizeze participatia prin gajare.dar contractul de gaj este obligatoriu de denuntat de catre administratorul judiciar,cel care este culpabil de prejudiciu adus creditorilor si statului daca nu o face. 

    O echipa de hoti cu gulere albe,cu Vladescu in frunte;felicitari ASF ...

    chiar daca pe bursa nu s-a raportat ca ar exista relatii cu parti afiliate, cred ca o mare problema este si acolo, sa se faca audit sa se verifice partile afiliate atat la furnizori cat si la clienti, deasemenea la imprumuturi, credite, etc

    cred ca exista multe ilegalitati la mijloc, iar Vladescu imposibil sa nu stie ce s-a intamplat acolo, doar el a semnat 

    DNA sa vina sa-i ia impreuna cu CARNATZARUL de SV si cu zoli,roxi si alti puscariabili......cum poate fi dezvoltata BVB cu astfel de autoritati ?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb