Salt puternic al acţiunilor RRC după deal-ul dintre "KazMunayGas" şi "China Energy Company Limited"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 mai 2016

Salt puternic al acţiunilor RRC după deal-ul dintre "KazMunayGas" şi "China Energy Company Limited"

CEFC va cumpăra 51% din KMGI pentru 680 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare precizează că tranzacţia necesită aprobarea finală din partea autorităţilor competente europene şi chineze

Statul nu a îndeplinit nici până acum strategia de privatizare a Rompetrol Rafinare, la peste doi ani de la acordul cu kazahii

CEFC: "Costin Borc şi-a arătat susţinerea pentru investiţii strategice ale CEFC în mai multe domenii din România"

Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat, ieri, cu 15%, la 0,0506 lei/unitate, după ce, vineri, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat constituirea unui joint-venture.

Titlurile RRC reacţionaseră similar şi în decembrie, când a apărut, pentru prima dată, informaţia conform căreia controlul asupra holdingului kazah KazMunayGas International urma să fie preluat de CEFC China Energy Company Limited.

Potrivit site-ului CEFC, compania chineză va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani: "Conform acordului semnat la data de 7 aprilie, CEFC China va achiziţiona 51% din KMGI cu 680 milioane de dolari, după care cele două părţi îşi vor integra resursele pentru o explorare comună a pieţelor internaţionale de petrol şi gaze. Ele vor face, de asemenea, investiţii strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI şi vor pune bazele unui fond de investiţii şi dezvoltare în energie, vor achiziţiona mai multe benzinării la nivel global (...). În următorii cinci ani, cel puţin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu ţintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească susţinere din partea Guvernului kazah şi a KMG, cea din urmă promiţând să asigure cel puţin 125 de milioane de tone de ţiţei brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziţie".

Conform înţelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii, prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

Aprecierea RRC nu a fost temperată, ieri, de raportul companiei care preciza că întreaga tranzacţie ce a făcut obiectul acordului încheiat în 29 aprilie 2016 în Astana între compania naţională de petrol şi gaze din Kazakstan - KazMunayGas şi CEFC China, inclusiv modificarea în structura acţionarială a KMG International NV (acţionar al societăţii) este supusă unor măsuri/condiţii prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităţilor competente europene şi chineze, dar şi a altor instituţii abilitate.

Potrivit companiei, data estimată pentru finalizarea tranzacţiei, inclusiv a schimbării în structura acţionariatului KMG International NV este octombrie 2016.

Faptul că tranzacţia are nevoie de acordul Comisiei Europene a fost anunţat, în decembrie, de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

Domnia sa a scris, atunci, pe o reţea de socializare: "În legătură cu ştirea media despre preluarea a 51% din grupul Rompetrol de către un investitor chinez, cred că lucrurile se află doar în faza de discuţii.

Oricum, dacă se va încheia vreodată tranzacţia, nu se poate decât cu acordul Comisiei Europene.

Cred, de asemenea, că România trebuie să fie un observator foarte activ al acestor discuţii pentru a-şi promova la nivel maxim interesele".

Domnul Nicolescu avea în vedere faptul că strategia de privatizare a Rompetrol Rafinare SA, aprobată de Guvern, stabileşte vânzarea, la licitaţie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa. Statul s-a înţeles cu Rompetrol, acum mai bine de doi ani, să participe la un fond de investiţii de un miliard de dolari, în cadrul memorandumului privind privatizarea "Rompetrol Rafinare".

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a transmis, în decembrie, că Ministerul Energiei urmăreşte cu mare atenţie îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de KMG Internaţional, în raport cu statul român.

Până acum, însă, ministerul nu a anunţat nimic privind stadiul implementării strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinare.

Pe 16 aprilie, vicepremierul Costin Borc şi Ministrul Energiei Victor Grigorescu au discutat cu Zang Jianjun, Executive Director al CEFC China Energy Company Limited, şi Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International (KMGI), în contextul negocierilor dintre cele două companii.

Potrivit unui comunicat al CEFC, Costin Borc a apreciat colaborarea dintre CEFC şi KMG şi şi-a arătat susţinerea pentru investiţii strategice ale CEFC în mai multe domenii din România şi ţările din regiune.

Victor Grigorescu a adăugat că România a stabilit deja o cooperare strategică cu KMG, ale cărei active în România sunt de importanţă strategică, potrivit comunicatului citat: "El (n.r. Victor Grigorescu) a fost foarte bucuros de venirea unui nou partener strategic".

Anul trecut, surse din piaţă ne-au explicat că procedura de lansare a licitaţiei pentru vânzarea pachetului din RRC de către stat ia foarte mult timp: "Întâi trebuie selectat consultantul prin licitaţie publică, apoi trebuie făcută evaluarea pachetului de acţiuni de către un evaluator selectat tot prin licitaţie şi abia apoi poate fi organizată licitaţia pentru vânzarea participaţiei statului".

În ianuarie 2015, premierul de atunci Victor Ponta a oferit o explicaţie privind tergiversarea privatizării "Rompetrol": "Nu s-a finalizat procedura de vânzare a acţiunilor şi de realizare a fondului de investiţii de un miliard de dolari stipulat în memorandum întrucât nu a vrut nimeni să semneze nicio hârtie, pentru că au zis că Băsescu le face dosare".

Întrebat care ar fi motivul pentru care aceşti funcţionari s-ar teme, dacă respectă legea, premierul a susţinut că este foarte greu să impui ceva unui funcţionar public.

Primul ministru a afirmat atunci şi că nu va fi de acord să fie încheiată procedura până ce nu există toate garanţiile legate de constituirea fondului de investiţii de un miliard dolari.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost un critic dur al acestui memorandum. Domnia sa a spus, în perioada semnării înţelegerii: "Domnul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari. Datoria (n.r. companiei Rompetrol) era de 580 de milioane de dolari, iar domnul Ponta, ca să fie primit de preşedintele Kazahstanului, s-a grăbit să facă un memorandum, prin care este de acord ca partea kazahă să plătească doar 200 milioane de dolari în contul datoriei istorice a Rompetrolului, iar 380 de milioane de dolari îi anulează". Traian Băsescu a menţionat atunci că aceştia sunt bani publici, care ar fi trebuit să intre în bugetul statului, şi a criticat faptul că nu era prevăzută nicio sancţiune în acel memorandum, de partea Rompetrol, dacă nu se respectau obligaţiile.

Statul român deţine, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMGI.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Poate reuseste CEFC China, sa achite datoria istorica a RomPetrolului catre statul roman, sa aduca ceva bani in tara si sa genereze macar cateva sute de locuri de munca....Ar fi benefic...

    Cu un prim ministru "hăis" şi un preşedinte "cea" mă întreb ce păzeşte DNA-ul ???

    Sau nu ne vindem ţara ? 

    Sau mai bine o dăm la fier vechi cu prim ministri cu tot ... 

    Un memorandum ţine cont de strategia naţională ? 

    Cine stabileşte şi urmăreşte respectarea strategiei naţionale??

    Se pare că face fiecare ce vrea !!!??? 

    1. Strategia Romaniei in domeniul energiei o face OMV prin oamenii sai plasati in puncte cheie de la SIE, SRI, Guvern, ANAF pana la presedinte si parlament !

      Cum e mai bine pentru OMV asa va fi altfel "nu se fac investitii in tara lui Andrei" si OMV e cel mai mare strangator de taxe din buzunarul romanilor si platite statului deci nu trebuie suparat . OMV e ca un domn fanariot trebuie sa stranga cat mai multi bani(biruri) de la populatie si trebuie sa-si traga partea !

      Are aprobare de la Inalta curte europeana ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb