Tranzacţia are o valoare de 1,7 miliarde de dolari, incluzând şi datoriile asumate
Corporaţia americană "Samsonite" va fi preluată de fondul de investiţii "CVC Capital Partners" Ltd. pentru aproximativ 1,1 miliarde de dolari. Astfel, producătorul de genţi de voiaj, cu o existenţă de 97 de ani, îşi schimbă proprietarul pentru a cincea oară în 21 de ani. Dacă este luată în calcul şi asumarea datoriilor, valoarea tranzacţiei este de 1,7 miliarde de dolari.
"CVC Capital Partners" va plăti 1,49 dolari pentru fiecare acţiune "Samsonite". Preţul este cu 12% mai mare decât cursul de închidere al titlurilor "Samsonite" la data de 3 iulie. "Samsonite", divizie a "Beatrice Foods" Co. în anii 1980, este vândută de firmele de investiţii - care au o deţinere de 85% din capitalul companiei. Este vorba despre "Ares", "Bain Capital" şi fondul de pensii "Ontario Teachers".
Acţiunile companiei şi-au pierdut valoarea aproape în totalitate în anul 2003, după care s-au redresat pe fondul creşterii industriei turismului.
"Rezultatele
Compania a raportat pierderi în trei din ultimii cinci ani. În anul fiscal încheiat la data de 31 ianuarie 2007, pierderile au însumat 6,84 milioane de dolari, la vânzări de 1,07 miliarde de dolari. În perioada 1998 - 2004, vânzările anuale ale "Samsonite" au înregistrat modificări nesemnificative.
În 2006, 83,9 milioane de genţi de voiaj Samsonite au fost vândute în SUA, în scădere cu 16% faţă de anul precedent şi aproape la fel cu cifra din 2002, potrivit datelor Travel Goods Association. "Samsonite" realizează aproape 35% din vânzările sale în SUA şi circa 64% în Europa, Asia şi America Latină.
"Samsonite", companie cu sediul în Mansfield, Massachusetts, şi-a început activitatea în Denver, în anul 1910, sub denumirea "Shwayder Trunk Manufacturing" Co. Compania produce valize şi genţi sub mărcile American Tourister, Samsonite şi Lambertson Truex.
În 1973, a fost preluată de "Beatrice Food" Cos. După ce "Beatrice Food" a fost cumpărată de "Kohlberg Kravis Roberts & Co.", în 1986 "Samsonite" s-a desprins în "E-II Holdings" Inc., preluată de "American Brands" Inc., iar în 1988 a fost achiziţionată de "Meshulam Riklis". În 1992, având datorii imense, "E-II" a cerut protecţia legii falimentului, iar un an mai târziu renăştea sub denumirea "Astrum International" Corp. Investitorul Carl Icahn şi compania "Apollo Management" LP, aparţinând lui Leon Black, deţineau obligaţiunile lansate de companie.
"Astrum" şi-a schimbat denumirea în "Samsonite" şi a renunţat la divizia producătoare de apă Culligan în 1995.
În luna februarie 2007, "Samsonite" avea aproximativ 5.000 de salariaţi, din care 1.300 în Statele Unite.