Sancţiuni drastice pentru aleşi în cazul perturbării şedinţelor Parlamentului

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 28 iunie 2023

Sancţiuni drastice pentru aleşi în cazul perturbării şedinţelor Parlamentului

Deputaţii şi senatorii care vor mai perturba, prin orice mijloace, şedinţele de plen ale Parlamentului, riscă să rămână timp de şase luni doar cu jumătate din indemnizaţie şi să aibă intervenţii de maximum 10 secunde conform modificării regulamentului activităţilor comune ale celor două Camere adoptat ieri de Legislativ.

Practic, prin noul regulament,incidentele petrecute în urmă cu două zile la şedinţa de plen a Parlamentului în care a fost adoptată abrogarea pensiilor senatorilor şi deputaţilor, evenimente care au avut-o în centru pe Diana Şoşoacă, senator neafiliat, care a perturbat desfăşurarea şedinţei de plen şi care le-a adus injurii deputatului social-democrat Alfred Simonis şi premierului Marcel Ciolacu, nu se vor mai putea repeta, iar dacă se repetă autorul lor riscă sancţiuni drastice.

Astfel, plenul reunit al celor două Camere a adoptat ieri, cu 264 voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 61 abţineri, modificarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în sensul înăspririi normelor referitoare la disciplina parlamentară. Potrivit actului normativ, indemnizaţia unui parlamentar va fi diminuată cu maximum 50% pentru 6 luni, dacă deputatul sau senatorul foloseşte cartela altui coleg pentru a vota în locul acestuia. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe a plenului Parlamentului sau în sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale comisiilor, precum şi pentru înregistrarea, transmiterea în direct a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a celor două birouri permanente sau a şedinţei comune a comisiilor sau pentru violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar. Prin excepţie, deputaţii sau senatorii vor putea transmite sau înregistra şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şedinţa comună a comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau în cazul celor neafiliaţi în perimetrul alocat acestora.

Potrivit modificărilor adoptate, preşedintele şedinţei de plen a Parlamentului va chema la ordine deputaţii şi senatorii care tulbură dezbaterile sau creează agitaţie şi chiar poate întrerupe şedinţa dacă tulburarea persistă. În cazul în care aceasta continuă, atunci preşedintele poate să dispună evacuarea din sală a parlamentarilor care împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor şedinţei comune.

În afara sancţiunii maxime despre care am vorbit mai sus, parlamentarilor care tulbură şedinţele de plen reunit li se poate reduce luarea de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenţie pentru o perioadă de maximum 3 luni în cadrul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare.

Totodată, se poate retrage prin punerea la dispoziţia secretarului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului pentru o perioadă de maximum 6 luni a personalului angajat şi a autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice, a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb