În cadrul Conferinţei Regionale Europeană ISPCAN ce se desfăşoară la Bucureşti la Hotelul J.W. Marriott, organizatorii, ISPCAN şi FONPC au susţinut un forum pe o temă nu doar actuală, ci şi dramatică: situaţia refugiaţilor din Europa, o criză în plină desfăşurare la porţile statelor central şi vest-europene, potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori.
Scopul forumului a fost conştientizarea nevoilor pe care le au copiii refugiaţi şi susţinătorii acestora, familii sau rudele apropiate alături de care aceştia îşi părăsesc ţara natală, se precizează în acelaşi comunicat.
Din aprilie 2011 şi până astăzi, aproape 2 milioane de sirieni şi-au părăsit ţara, măcinată de conflicte. 800.000 dintre aceştia trăiesc în tabere create de-a lungul propriei graniţe. Turcia şi Libanul au preluat cea mai mare parte a poverii refugiaţilor, în tabere în care aceştia au acces limitat sau inexistent la servicii medicale, sociale, educaţie, şi în general la o viaţă normală, se mai arată în sursa citată.
O mare parte dintre ei, dar şi sirieni care îşi părăsesc abia acum ţara, îşi îndreaptă acum paşii către statele central şi vest-europene, generând un flux masiv de refugiaţi. Printre ei, copii. Copii care, uneori, nu supravieţuiesc drumului plin de primejdii şi pot cădea oricând victime abuzurilor, violenţei şi traficului de persoane, susţin organizatorii evenimentului.
Carolina Marin, reprezentantul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), a declarat că: "Autorităţile trebuie să se asigure că aceştia rămân alături de familiile şi/sau însoţitorii lor, să fie înregistraţi, transportaţi şi găzduiţi în condiţii cât mai propice".
Reprezentanta UNICEF, Sandie Blanchet, a completat: "Indiferent că are statut de refugiat sau nu, trebuie să îl privim ca pe un copil, cu toate drepturile ce decurg din asta."
Ea atrage atenţia că, dincolo de ceea ce se întâmplă în Europa acestor zile, există ţări care găzduiesc un număr mult mai mare de refugiaţi în prezent - Turcia şi Libanul sunt primele exemple.
Oficialul UNICEF a mai precizat că: "Aceşti copii şi familiile lor se află acum pe stradă, fără condiţii normale de viaţă. Dar primul lucru de care trebuie să ne asigurăm este ca ei să rămână alături de familie".
Conferinţa Regională Europeană ISPCAN este organizată în premieră la Bucureşti, în colaborare cu FONPC - Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii, şi se desfăşoară până miercuri, 30 septembrie 2015.
Tema abordată anul acesta este "În primul rând copiii!! - Răspunsuri intersectoriale şi de colaborare la abuzul, neglijarea şi exploatarea copilului".
ISPCAN, adică International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect, se concentrează pe protecţia copilului la nivel internaţional, căutând metode de prevenţie şi atenuare a efectelor violenţei.
Conferinţa de la Bucureşti aduce intervenţii ale unor personalităţi internaţionale şi include în premieră conferinţa dedicată tinerilor Youth Forum. Programul cuprinde de asemenea prezentări în plen, simpozioane şi ateliere de lucru, se mai arată în comunicat.