SĂPTĂMÂNA DECIZIILOR ÎN PSD Remanierea guvernului, nou prilej de dispută în CEx

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2018

Remanierea guvernului, nou prilej de dispută în CEx

Fostul premier Mihai Tudose: "Nu ştiu care vor fi miniştrii remaniaţi şi nu am auzit nicio propunere cu privire la vreo înlocuire a unora dintre ei"

Niculae Bădălău: "Noi ne-am spus punctul de vedere şi am înaintat raportul doamnei premier, iar dânsa rămâne să vină în CEx cu propunerile de remaniere"

Miniştrii social-democraţi ai cabinetului Dăncilă se pregătesc de remaniere. Premierul Viorica Dăncilă a terminat, ieri, evaluarea pe care a făcut-o pentru fiecare minis­tru în parte, evaluare care va fi prezentată în următoarea şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, care urmea­ză a fi stabilită în curând. Conform unor surse din PSD, aceasta trebuia iniţial să se des­făşoare ieri, după care membrilor CEx li s-a trans­mis că s-ar putea ca şedinţa să aibă loc mier­curi, 31 octombrie, iar apoi li s-a spus că şeful guvernului are un program foarte încărcat săptămâna aceasta şi şedinţa va fi stabilită la o dată ulterioară.

Evaluarea făcută de Viorica Dăncilă şi de cei doi consilieri de stat din preajma ei - Darius Vâlcov şi Sevil Shaiddeh - va fi coroborată în şedinţa CEx cu aceea făcută de către partid, după care se va decide cine sunt miniştrii remaniaţi şi cine le va lua locul.

În cadrul coaliţiei de guvernare, numai conducerea PSD doreşte remanierea unor miniştri. Partenerii de la ALDE au declarat, în mai multe rânduri, atât prin preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu, cât şi prin Varujan Vosganian şi Andrei Gerea, că niciun ministru care este membru al acestei formaţiuni politice nu va fi remaniat. Singura dilemă este Tudorel Toader, ministru susţinut de ALDE, dar care ocupă un portofoliu ce aparţine PSD, conform acordului de colaborare dintre cele două partide.

Şeful PSD, Liviu Drag­nea, a afirmat că şansele ca o parte dintre actualii miniştri să rămână în func­ţie sunt egale cu zero, iar membrii comisiei care au examinat activitatea membrilor guvernului susţin că decizia finală va aparţine premierului Viorica Dăncilă.

Senatorul PSD Niculae Bădălău, unul dintre cei care au analizat activitatea miniştrilor, a declarat pentru ziarul BURSA: "Noi ne-am spus punctul de vedere şi am înaintat raportul doamnei premier, iar dânsa rămâne să vină în CEx cu propunerile de remaniere. Ultima decizie îi va aparţine. Nu pot să vă spun ce miniştri am propus să fie remaniaţi, pentru că nu ştiu ce a decis prim-ministrul Viorica Dăncilă şi nici măcar nu a fost stabilită şedinţa Comitetului Executiv Naţional în care vom dis­cuta despre remaniere".

Secretul cu privire la miniştrii care vor fi remaniaţi şi cu privire la numele celor care îi vor înlocui este păstrat şi de un alt membru al CEx, fostul premier Mihai Tudose, preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Brăila.

Mihai Tudose a spus pentru ziarul BURSA: "Nu ştiu care vor fi miniştrii remaniaţi şi nu am auzit nicio propunere cu privire la vreo înlocuire a unora dintre ei. Vom vedea ce va fi la CEx şi vom stabili la şedinţa respectivă, pe baza evaluărilor întocmite pentru fiecare ministru".

Se pare că nici parlamentarii social-democraţi nu cunosc ce decizii se vor lua cu privire la remaniere. Contactat de ziarul BURSA, senatorul PSD Nicolae Moga ne-a transmis că nu deţine nicio informaţie privitoare la remaniere, că nu este membru al CEx şi că nu ne poate oferi niciun detaliu.

Conform unor informaţii apărute pe surse în presă în ultimele două săptămâ­ni, printre miniştrii social-democraţi care sunt vizaţi de remaniere s-ar număra Dănuţ Andruşcă - ministrul economiei, George Ivaşcu - ministrul culturii şi identităţii naţionale, Paul Stănescu - viceprim-ministru şi ministru al dezvoltării regionale (acesta ar fi sancţionat pentru puciul eşuat la adresa preşedintelui PSD Liviu Dragnea şi care ar urma să fie înlocuit cu Felix Stroe, şeful PSD Constanţa), Viorel Ştefan-viceprim-ministru (care ar urma să ajungă şef la Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar locul său să fie preluat de Niculae Bădălău), Ioana Bran-ministrul tineretului şi sportului, Lucian Şova-ministrul transporturilor, Ioan Deneş-ministrul apelor şi pădurilor şi, eventual, Tudorel Toader, ministrul justiţiei, portofoliu ce ar urma să fie preluat de unul dintre cei trei "mari jurişti" ai PSD care au pus umărul la demantelarea justiţiei: Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae sau Florin Iordache.

Singurul ministru care nu se teme de remaniere este cel al finanţelor publice, Eugen Teodorovici, care a declarat că decizia în acest sens o ia premierul.

Referitor la remanierea pregătită de social-democraţi, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri: "Din punctul nostru de vedere, această remaniere guvernamentală nu este altceva decât un mod prin care Liviu Dragnea dă şpagă către baronii care i-au salvat scaunul de preşedinte, oferindu-le nişte poziţii de miniştri, şi îi pedepseşte pe baronii care s-au răsculat împotriva lui".

Conform liberalilor, remanierea ar trebui să înceapă cu premierul Viorica Dăncilă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ....Voi trebuie sa schimati tot Guvernul .......in frunte cu Dancila...

    Nu ne interesează prosperitatea acestei țări. Ceea ce vrem este sa consolidam autoritatea sovietico pSD ista in aceasta regiune. O vom judeca după cât de imposibil îi va fi României să se mai refacă vreodată. Aici este un imens lagăr al morții.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb