În aşteptarea iernii asistăm la o creştere a preţurilor la aproape toate formele de energie.
Astfel, în ultimele 7 zile (16-23 august 2022) preţul gazelor naturale pe cea mai mare bursă de gaze din Europa, bursa din Olanda a prezentat o creştere de 23%, atingând valori de 276 euro/MWh. Previziunile sunt ca în iarnă să ajunga la un nivel de cel puţin 330 euro/MWh .
În aceeaşi perioada preţul ţiteiului Brent a crescut cu cca 6%, preţul crescând de la cca 92,4 USD/barilul la cca 98 USD/barilul . Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de cca. 110 USD/tona.
Cărbunele a prezentat o creştere a preţului de 17%, atingând un nivel de cca. 421 USD/tona . Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de 510 USD/tona.
Singura forma de energie care a prezentat un nivel constant al preţului în această perioadă a fost uraniul, care în ultimele 7 zile s-a menţinut la aproximativ acelasi preţ 48,8 USD/lbs. Previziunile sunt ca in iarnă să ajunga la un nivel de 54 USD/lbs.
Dependenţa mare de importurile esenţiale ale Europei, coroborată cu dependenţa mare de o singură sursă, care este şi cea mai ieftină crează o vulnerabilitate economică, socială şi securitară a UE. Arătam într-un material publicat in luna martie 2022 (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/ro/dependenta-de-energie-a-europei/?lang=ro) că "Acţiunile individuale întreprinse de mai multe ţări, dovedesc că aşa cum s-a întâmplat în Pandemie, fiecare caută să şi rezolve problema individual, doar că de data aceasta, având în vedere miza posibil să apără o bătaie între state pe aceleaşi cantităţi şi astfel o nouă escaladare a preţurilor."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 08:42)
pretrolul a pierdut "momentum" se muta acum specula pe "criza valutara"!!
Aveti rabdare!!! Cu energie in sus - costuri de prooductie ridicat -cerere in jos, salarii reale inca sus, va duce la somaj in masa si dollar shortage (iar dupa si ceva euro shortage).
a vazut cineva initial claims 4 week muving aevrage? se duce parabolic; deci procesul de deflatia (ca rata procentuala) a fost portnit; va dura pana se va propaga in piata la productator.
Urmeaza 2-3 ani GREI!! dupa mai vorbim!
PS: sa nu intre youthul din romania de peste 20% in partea cu unemployment in 1-3ani!! ca e groasa treaba la deficit!
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 09:29)
m-am saturat de grafice si explicatii , adevarul este cel din buzunare , sintem cei mai saraci din UE , aici ne-au adus marionetele din cea mai toxica guvernare psd-pnl-udmr .