Banca Centrală Europeană (BCE) a cumpărat, săptămâna trecută, obligaţiuni guvernamentale ale unor ţări din zona euro în valoare de 14,29 miliarde euro, iar valoarea totală a achiziţiilor de acest tip efectuate de instituţie a depăşit 100 de miliarde euro.
Valoarea cumulată a obligaţiunilor suverane cumpărate de BCE pe piaţa secundară, prin programul lansat în 2010, a atins 110,5 miliarde euro, potrivit datelor publicate ieri de bancă.
Cu o săptămână înainte, BCE a cumpărat obligaţiuni guvernamentale de 22 miliarde euro, cea mai amplă operaţiune de acest fel după lansarea programului, în mai 2010, în plină criză a datoriilor elene.
BCE a reactivat programul în august, după o pauză de aproape cinci luni.
În prezent, BCE cumpără obligaţiuni italiene şi spaniole, potrivit analiştilor, ceea ce explică volumul de achiziţii sensibil mai ridicat decât în trecut. Instituţia intenţionează să continue programul şi în această săptămână, se arată într-un comunicat al BCE.
Recent, economistul şef al BCE, Juergen Stark, a declarat că durata programului BCE de cumpărare de obligaţiuni depinde de cât de mult vor persista tensiunile de pe pieţele financiare. Cu toate acestea, comparativ cu programele similare derulate de Federal Reserve şi Bank of England, achiziţiile derulate de BCE au fost practic neglijabile, a apreciat Juergen Stark, citat de Agerpres.
Ewald Nowotny, membru în conducerea BCE, a declarat, citat de Mediafax, că BCE va continua achiziţiile de obligaţiuni până la ratificarea acordului din 21 iulie al liderilor din zona euro la care s-a decis ca această sarcină să revină fondului european de salvare. Oficialii europeni doresc ca Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) să preia de la BCE sarcina de a achiziţiona, de pe piaţa secundară, obligaţiuni ale statelor în dificultate, însă în prealabil trebuie ca şi parlamentele statelor membre să aprobe acest lucru.