"Sberbank", cea mai mare bancă din Rusia (deţinută de stat), se află în ultima fază a negocierilor cu "Volksbank International", divizie a băncii austriece "Volksbanken", pentru preluarea a 51% din aceasta, potrivit informaţiilor publicate, ieri, de ziarul rus Vedomosti.
Surse din cadrul "Sberbank", citate de cotidianul amintit, au declarat că tranzacţia ar putea fi încheiată în viitorul foarte apropiat.
Denis Bugrov, directorul departamentului de strategii din cadrul "Sberbank", a declarat luna aceasta, pentru agenţia Reuters, că principalele obiective ale băncii în privinţa achiziţiilor externe se află în Europa Centrală şi de Est şi în Turcia. Bugrov a refuzat, însă, să comenteze asupra potenţialelor ţinte de achiziţii, subliniind doar că "Sberbank" este interesată să preia o instituţie cu o reţea extinsă de sucursale în regiune.
• "Sberbank" şi-a dublat profitul
În primul trimestru din acest an, "Sberbank" a înregistrat o creştere de aproape două ori a profitului său, comparativ cu perioada similară din 2010, ca urmare a reducerii provizioanelor constituite pentru creditele neperformante.
Potrivit standardelor ruseşti de contabilitate, câştigul băncii a fost de 83,9 miliarde ruble (2,98 miliarde dolari), faţă de 43,2 miliarde ruble în anul anterior.
Oficialii "Sberbank" au declarat că, la data de 1 aprilie, rezervele băncii pentru creditele neperformante au fost de 663 miliarde ruble, cifră dublă faţă de valoarea creditelor cu întârzieri mari la plată. Pe segmentul de consum, volumul de creditare al băncii a sporit cu 18% în perioada de raportare.
Activele "Sberbank" au crescut cu 22 miliarde ruble în primul trimes-tru, la 8.570 miliarde ruble. Conform "Sberbank", aprecierea rublei în raport cu dolarul şi euro a avut un impact semnificativ asupra profiturilor băncii.
De menţionat că, recent, ministrul dezvoltării din Rusia, Elvira Nabiullina, şi consilierul prezidenţial Arkadi Dvorkovici şi-au retras candidaturile pentru consiliul de supraveghere al "Sberbank". Decizia celor doi a venit după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a stabilit că oficialii guvernamentali nu trebuie să mai facă parte din board-urile companiilor de stat, astfel încât eficienţa managementului acestora să crească.