SCĂDERE CU 90% A PROFITULUI PE FONDUL CREŞTERII PROVIZIOANELOR LA CREDITE CU 94%, Horia Ciorcilă: Banca Transilvania va rămâne extrem de prudentă

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 august 2009

Horia Ciorcilă: Banca Transilvania va rămâne extrem de prudentă

Banca Transilvania a raportat o scădere de 90% a profitului net, în primul semestru al anului faţă de perioada similară a anului trecut, la 11,06 milioane de lei, potrivit raportului financiar publicat ieri, în condiţiile unei "politici de provi­zioane extrem de riguroase".

Profitul înainte de provizionare înregistrează o apreciere cu 57% faţă de semestrul I din 2008, ci­frându-se la 232,64 milioa­ne de lei.

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, susţine că rezultatele înregistrate pe primul semestru al acestui an reflectă climatul economic dificil în care instituţia şi-a desfăşurat activitatea. Domnia sa ne-a declarat: "În general, în economie, a fost un prim trimestru foarte slab, dar cu o uşoară îmbunătăţire în cel de-al doilea trimestru. Fiind o bancă locală, suntem total conectaţi la economia româneas­că. Problemele cu care se confruntă acum clienţ ii noştri, fie că sunt companii, fie că este vorba de persoane fizice, se regăsesc în creşterea provizioanelor Băncii Transilvania".

Banca Transilvania va rămâne extrem de prudentă, aşa încât să gestioneze cât mai bine această perioadă plină de tensiuni, dar şi pentru a continua să funcţioneze echilibrat pe toate palierele, potrivit domnului Ciorcilă.

Strategia băncii a fost direcţionată, în această perioadă, preponderent către eficienţă şi spre optimizarea serviciilor, potrivit lui Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania. Domnia sa a declarat: "Am acţionat în sensul menţinerii unei stabilităţi în relaţiile cu clienţii noştri, venind cu oferte dedicate, în momentele atipice pe care le parcurgem şi focusându-ne puternic pe reducerea costurilor băncii. Având în vedere evoluţia BT şi oportunităţile identificate în piaţă, suntem siguri că banca va ieşi mai puternică din această perioadă dificilă pentru toţi".

În primele şase luni ale anului, cheltuielile de funcţionare ale băncii s-au diminuat la 338,68 milioane de lei, faţă de 342,1 milioane de lei, la 30 iunie 2008, în timp ce venitul operaţional net a urcat cu 17%, în perioada analizată, la 571,33 milioane de lei, pe fondul creşterii venitului din operaţiuni financiare şi a celui din dobânzi.

Astfel, raportul cost/venituri s-a îmbunătăţi în prima jumătate a anului, la 62%, faţă de 67% în ianuarie-iunie 2008.

Volumul total al creditelor a crescut la 11.272 milioane de lei, la 30 iunie 2009, dintre care, cele destinate persoanelor juridice, reprezintă 57,40%, iar cele pentru persoane fizice, 42,60%. "BT are un portofoliu stabil de credite, acordat preponderent în lei, cu o expunere de sub 4% pe domeniul dezvoltatorilor imobiliari", se precizează în comunicatul de presă emis de bancă.

Creditele neperformante la jumătatea anului (n.r. cu restanţe mai mari de 90 de zile) reprezintă 3,18% din portofoliul de credite.

Raportul credite/depozite, la sfârşitul lunii iunie, s-a menţinut subunitar, la un nivel de 0,86. "Acest lucru demonstrează o lichiditate foarte bună a băncii şi o poziţie puternică în ceea ce priveşte resursele atrase din piaţa internă, resurse care au crescut cu 8% în 2009, pe fondul unui apetit mai ridicat al populaţiei în ceea ce priveşte economisirea, dar şi a unei oferte BT adaptată pieţei, atractivă pentru clienţi", precizează reprezentanţii băncii în comunicat. Investiţiile Băncii Transilvania în titluri de stat au înregistrat 3,2 miliarde lei, creştere facilitată şi prin operaţiuni repo.

În raportul transmis Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), se precizează că "nu există elemente sau factori de incertitudine care afectează sau ar putea afecta lichiditatea băncii, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Solvabilitatea BT a înregistrat un nivel confortabil în primul semestru, de 14,05%, cu mult peste limita minimă impusă de BNR, de 8%.

Conform datelor financiare la jumătatea anului, activele bilanţiere ale Băncii Transilvania au ajuns la 19,289 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 13% în decurs de 6 luni.

La finalul primului semestru, banca înregistra un număr de 521 de locaţii de desfăşurare a activităţii, faţă de 496 la 30 iunie 2008. În aceeaşi perioadă, numărul de clienţi activi a urcat la 1,34 milioane, faţă de 1,2 milioane, la sfârşitul primei părţi a anului trecut.

Adunarea Generală a Acţionarilor, din 29 aprilie, a decis majorarea plafonului pe care poate să-l deţină un acţionar de la 5% la 10% din capitalul social.

Acţionarul principal al companiei este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o deţinere de 14,97% din acţiuni.

Capitalul social al băncii se ridică la 1.059.696.183 lei, fiind divizat în titluri cu valoarea nominală de 1 leu/titlu. Pe Bursa de Valori Bucureşti, Banca Transilvania este evaluată la 1.536.559.465 lei, preţul unei acţiuni variind, în şedinţa de ieri, între 1,43 şi 1,45 lei/unitate.

Brokerii spun că rezultatele TLV nu au surprins piaţa

În ciuda scăderii profitului net cu 90%, acţiunile "Banca Transilvania" nu au suferit corecţii semnificative, depreciindu-se, ieri, numai cu 2,07%, ajungând la 1,42 lei/acţiune.

"Raportarea rezultatelor trimestriale de către Banca Transilvania nu a produs în piaţă mişcări de amploare, fiindcă, probabil, a fost deja luată în calcul o scădere puternică a profiturilor tocmai din cauza majorării provizioanelor", ne-a spus Paul Brendea, analist financiar la "Prime Transaction".

Cu toate că banca a obţinut profit din activitatea operaţională, domnul Brendea crede că există un risc apreciabil ca provizioanele constituite de bancă să se transforme definitiv în pierderi, însă nu exclude probabilitatea ca o mare parte din ele să fie anulate.

De asemenea, domnia sa a mai precizat că aspectele fundamentale ale emitenţilor de pe Bursă nu mai au aceeaşi greutate ca în anii anteriori, totul depinzând în prezent de percepţie, aşteptări, evoluţii externe şi impulsuri de moment. (IZABELA SÎRBU)

De aceeaşi părere este şi doamna Raluca Filip, de la "Confident Invest", care nu crede că evoluţia de astăzi (n.r. ieri) a indicilor să fi fost determinată de rezultatele Băncii Transilvania.

"Pentru puţine sectoare de activitate rezultatele financiare în scădere ar putea surprinde piaţa şi în orice caz acesta nu este cazul băncilor. În general, pentru o decizie de investiţie, determinante sunt perspectivele companiei şi, deşi rezultatele trecute au un rol în realizarea acestor proiecţii, performanţa societăţii în ultimele şase luni cred că are pentru investitori mai degrabă un rol marginal", ne-a explicat doamna Filip.

Brokerii susţin că situaţia macroeconomică este cea care este luată în seamă de investitori în perioada aceasta, pentru că de ea depinde ca rezultatele slabe să continue un orizont de timp mai lung sau mai redus.

Cu toate acestea, ameliorarea condiţiilor macroeconomice nu implică în mod necesar rezultate în creştere în trimestrele imediat următoare, însă, în funcţie de specificul industriei, o anumită întârziere a creşterii profitabilităţii este aşteptată.

Analiştii mai spun că este greu de estimat un profit pe întreg anului 2009 în cazul instituţiilor bancare, pentru că marjele de eroare sunt foarte mari.

În prezent, titlurile "Băncii Transilvania" sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul TLV.

Izabela Sîrbu

Fitch confirmă, pentru Banca Transilvania, ratingul "BB-", cu perspectivă stabilă

Agenţia de rating Fitch consideră capitalizarea BT ca fiind adecvată, având în vedere majorarea riscurilor din mediul operaţional, se arată în comunicatul băncii. "Calificativul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung în valută ("BB-") este determinat de puterea intrinsecă a BT. Conform Fitch, calificativul reflectă, de asemenea, portofoliul BT de împrumuturi, sursele de finanţare bine diversificate şi nivelul confortabil al lichidităţii", susţin reprezentanţii Banca Transilvania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb