Compania de stat "Transelectrica" SA a înregis-trat, anul trecut, o scădere de circa 10% a veniturilor operaţionale din cauza diminuării consumului naţional de energie şi din cauza scăderii drastice a exporturilor.
Adrian Băicuşi, directorul general al companiei, ne-a declarat că volumul energiei electrice trans-portate în 2009 de către "Trans-electrica" SA a fost de 55,17 TWh, cu 8,3% mai mic faţă de cel realizat în 2008. Exportul de energie electrică înregistrat anul trecut a fost de 2,48 TWh, în scădere cu 43,9% faţă de anul 2008.
Domnul Băicuşi ne-a precizat: "Diminuarea veniturilor operaţionale a condus, implicit, la adoptarea unui program de reducere a costurilor companiei. Astfel, anul trecut, am decis reducerea cheltuielilor materiale, în special a cheltuielilor cu mentenanţa majoră, cu circa 25%, dar şi reducerea cheltuielilor IT&C cu 20%. Am redus cheltuielile cu consumul de materii prime şi materiale cu 15%, iar cheltuielile cu studii şi cercetări s-au diminuat cu 10%".
Directorul general al "Transelectrica" ne-a mai spus că societatea a făcut economii de 7% şi la capitolul cheltuielilor cu personalul, prin menţinerea salariilor la nivelul anului 2008. Aceste dimininuări ale cheltuielilor menţionate s-au realizat fără să fie afectată siguranţa şi buna funcţionare a Sistemului Energetic Naţional (SEN), susţine oficialul "Transelectrica".
Compania nu a disponibilizat niciun angajat în anul 2009 şi nici în acest an nu sunt prevăzute astfel de măsuri.
Tariful mediu perceput în 2010 de "Transelectrica" pentru serviciul de transport al energiei electrice este, în acest an, de 17 lei/MWh, cu 5,39% mai mare decât cel practicat în 2009. Tariful pentru serviciul de sistem s-a majorat cu 2,99%, de la 20,08 lei/MWh în 2009, la 20,68 lei/MWh în 2010.
Într-un interviu acordat ziarului BURSA la jumătatea lunii octombrie, Adrian Băicuşi a declarat că în acest an "Transelectrica" va demara procedurile preliminare pentru implementarea unor proiecte strategice în SEN. La jumătatea acestui an, este estimată finalizarea studiului de fezabilitate pentru realizarea cablului submarin care va lega Româ-nia de Turcia (investiţie evaluată la circa jumătate de miliard de euro). Vor fi intensificate şi discuţiile cu Hidroelectrica privind necesarul de investiţii în reţea pentru racordarea hidrocentralei de la Tarniţa (proiect strategic de peste un miliard de euro).
Tot în acest an, conducerea "Trans-electrica" va intensifica şi discuţiile cu partenerii sârbi pentru realizarea unui nou proiect de interconexiune.
Printre cele mai importante inves-tiţii pe care "Transelectrica" trebuie să le realizeze este noua linie de trans-port care trebuie să evacueze energia produsă în zona Dobrogei, şi aşa congestionată. Linia Cernavodă - Stâlpu - Braşov va trebui să preia energia produsă în Dobrogea şi să o aducă spre Bucureşti şi centrul ţării, zone cu consum de energie ridicat. Pentru acest proiect, se lucrează la studiul de fezabilitate.
"Transelectrica" şi-a anunţat, în trecut, intenţia de a mai lista un nou pachet de acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti. Adrian Băicuşi, directorul general al companiei, ne-a declarat că o astfel de acţiune va fi luată în considerare în momentul în care condiţiile de piaţă o vor face oportună.