Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, împreună cu Ministerul Finanţelor, au propus un act normativ prin care unităţile administrativ-teritoriale pot contracta împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1,5 miliarde de lei, pentru a asigura cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Proiectul a fost publicat în transparenţă decizională şi urmează să fie adoptat de Guvern.
Potrivit ministrului dezvoltării, Cseke Attila, măsura vine în sprijinul autorităţilor locale care întâmpină dificultăţi în derularea proiectelor din cauza lipsei resurselor financiare. "Finalizarea proiectelor are, ca principal obiectiv, creşterea calităţii serviciilor publice pentru cetăţeni", a declarat acesta.
În prezent, sunt în implementare 7.659 de proiecte cu finanţare externă, iar unele administraţii locale întâmpină probleme în acoperirea cheltuielilor neeligibile sau a contribuţiei proprii. Actul normativ propune şi posibilitatea refinanţării datoriei publice locale rezultate din împrumuturi contractate anterior din venituri din privatizare.
Dobânda aferentă împrumuturilor va fi calculată în funcţie de ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă între 1 şi 2 puncte procentuale, în funcţie de scadenţă. Rata rămâne fixă pe toată durata împrumutului, care poate fi rambursat într-un interval de 1 până la 10 ani, cu o perioadă de graţie de 12 luni.
Creditele vor constitui o excepţie de la limita de îndatorare stabilită prin lege, iar plafoanele maxime variază în funcţie de categoria administrativă: judeţele pot solicita până la 35 de milioane de lei, municipiile reşedinţă de judeţ şi sectoarele Capitalei - până la 30 de milioane de lei, municipiile - 20 de milioane de lei, iar oraşele şi comunele au acces nelimitat.
Termenul-limită pentru depunerea documentelor necesare autorizării împrumuturilor este 31 octombrie 2025.
Opinia Cititorului