Scăderi pe linie, pentru indicii bursei noastre

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2020

Scăderi pe linie, pentru indicii bursei noastre

Rulaj de 53,25 milioane de lei, sub media zilnică a anului Titlurile OMV Petrom coboară cu 5,06%

Ziua ce a marcat împlinirea a 25 de ani de la reînfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ca instituţie de interes public a fost nefastă pentru piaţa noastră de capital, toţi indicii BVB marcând scăderi pe linie, în ton cele manifestate în bursele externe.

"Pieţele europene au scăzut abrut marţi, în contextul în care volatilitatea din piaţa petrolului şi pandemia de Covid-19 rămân în centru atenţiei", notează CNBC.

Indicele paneuropean STOXX 600 a avut un declin de 3,19%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a coborât cu 3,99%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, reculul s-a situat la 2,96%.

Peste Atlantic, indicele Dow Jones Industrial Average afişa, la ora 19:15, o scădere de 2,34%, în timp ce S&P 500 se deprecia cu 2,8%, iar pentru Nasdaq Composite declinul era de 3,33%.

Luni, contractul futures al ţiţeiului WTI cu scadenţă în luna mai s-a depreciat puternic şi a încheiat sesiunea de tranzacţionare la -37,63 dolari per baril, fiind pntru prima dată în istorie când preţul petrolului coboară în teritoriul negativ, ulterior cotaţia revenind peste zero.

În acest context, la Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 2,69%, în timp ce indicele BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor s-a depreciat cu 3,23%.

Totuşi, rulajul a fost relativ redus, de 53,25 milioane de lei, sub media zilnică a acestui an, de 57,81 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul zilnic al societăţii: "Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent din şedinţa de astăzi (n.r. ieri), cu un aport de 16,4 milioane lei la valoarea tranzacţionată. Din indicele BET, două societăţi au închis în creştere: Conpet (COTE), cu un avans de 1,34% şi Alro (ALR), ce a marcat o creştere de 0,68%, în timp ce preţurile acţiunilor Transelectrica (TEL), Digi Communications (DIGI) şi Medlife (M) au fost în stagnare.

La polul opus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de societăţile din sectoruL energetic, respectiv OMV Petrom (SNP), -5,06% şi Romgaz (SNG), -3,71%".

Acţiunile Banca Transilvania, cea mai bine clasată companie a pieţei noastre în indicele MSCI Frontier Markets, s-au depreciat cu 2,75%, până la 1,836 lei.

Locul al doilea în clasamentul rulajului a fost ocupat de titlurile Romgaz, care au încheiat ziua bursieră la 27,25 lei/unitate, în condiţiile unor transferuri în sumă de 10,2 milioane lei.

Titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 11,5 lei, cu 0,35% sub referinţa anterioară, pe fondul unei valori a schimburilor de 4,94 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au antrenat un rulaj 3,18 milioane de lei, ultima cotaţie a Fondului fiind de 1,11 lei, în scădere cu 3,06%.

Acţiunile OMV Petrom au avut o lichiditate de 2,81 milioane de lei, încheind şedinţa de tranzacţionare la 0,3 lei/unitate.

Indicele compozit BET Plus a scăzut cu 2,64%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP a avut un declin de 1,48%.

Indicele extins BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB a avut un recul de 2,39%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Buna dimineata, dl. Andrei ! Poate reusi ti sa scrie ti o analiza despre societatiile de pe bvb, ex.: cum ar fii -- sng. pret 27.2 lei, dividend 1,39 lei raportat la brd., pret 11,4 lei, dividend 1,64 lei ( este o manipulare a pietei ?). Multumesc!

    Măi, baieți! Lăsați-o mai ușor cu bursa, că nu vedeți pădurea din cauza copacilor. Îmi e aproape imposibil să înțeleg cum poate fi ”presa de specialitate” așa de slabă. Apropo de PER-ul cerut de cineva. Nu e neapărat o manipulare a pieței, e o lipsă de profesionalism să nu vezi ceea ce e relevant pentru o piață. Toți ”redactorii de specialitate” habar nu au care sunt principalele evenimente ale anului, pentru că nu au un minim exercițiu, o metodă serioasă de documentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb