SCANDAL ÎN COALIŢIE Boc: PSD se distanţează de priorităţile guvernului

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 28 iulie 2009

Boc: PSD se distanţează de priorităţile guvernului

Preşedintele PD-L, premierul Emil Boc, i-a acuzat pe partenerii de guvernare, social-democraţii conduşi de Mircea Geoană, că se distanţează tot mai mult de priorităţile guvernului şi de cele asumate în Parteneriatul pentru România (n.r. documentul de bază al coaliţiei de guvernare PSD - PD-L) .

La finele şedinţei de conducere a PD-L, Boc le-a cerut social-democraţilor să respecte înţelegerea asumată în decembrie 2008 şi să revină la adevăratele priorităţi ale Exe­cutivului.

Premierul a apreciat că PSD pare mai preocupat de alegerile prezidenţiale şi de dispute politice decât de gestionarea crizei.

Potrivit NewsIn, primul-ministru Emil Boc a declarat: "Constat, încetul cu încetul, că partenerii noştri de la PSD se distanţează tot mai mult de priorităţile Parteneriatului pentru România, de priorităţile guvernării, de priorităţile românilor. Le solicit partenerilor de la PSD să revină la priorităţile românilor, la priorităţile României. Constat, încetul cu încetul, că priorităţile PSD sunt mai puţin legate de ceea ce astăzi are România şi anume gestionarea crizei economice şi înfăptuirea reformelor pe care românii le aşteaptă, şi tot mai mult partenerii noştri sunt preocupaţi de aspecte ce ţin de campania prezidenţială din toamnă, de aspecte politice se­cundare şi mai puţin de ceea ce noi ne-am angajat în faţa românilor".

Şeful Guvernului a subliniat că este necesar ca Parteneriatul pentru România să funcţioneze, deoarece sunt proiecte care trebuie finalizate (Legea salarizării unice, procesul de restructurare, reforma din Educaţie şi cea a sistemului de pensii).

Boc a mai anunţat că miniştrii nu vor avea vacanţă în această vară şi le-a cerut liderilor PSD să nu se lase angrenaţi în campanii electorale, "în bătălii pentru ceea ce înseamnă alegerile prezidenţiale din această toamnă", pentru că nu vor avea de pierdut doar PD-L şi PSD, ci românii.

"Dacă nici chiar această coaliţie, care oarecum s-a format contrar tuturor prognozelor ideologice, tuturor aşteptărilor, nu-şi îndeplineşte menirea, atunci toată clasa politică va pierde, inclusiv formaţiunile care astăzi compun Parteneriatul pentru România", a avertizat Emil Boc.

Flutur: Înainte de a înfiinţa comisii, miniştrii ar trebui să dea lămuriri în coaliţie

Referindu-se la omologul său de la PSD, Mircea Geoană, Boc i-a reproşat acestuia că tratează cu dispreţ reuniunile coaliţiei. Din această cauză, potrivit lui Boc, nu s-au putut lua decizii, discuţiile având mai mult un cadru informal.

De asemenea, democrat-liberalii, deranjaţi de intenţia social-democraţilor de a înfiinţa, alături de PNL, o comisie de anchetă în cazul Elenei Udrea, consideră că miniştrii vizaţi ar trebui, mai întâi, să dea lămuriri în faţa coaliţiei guvernamentale şi ulterior să fie anchetaţi.

Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a explicat: "Nu avem niciun fel de problemă în a se înfiinţa comisii, dar trebuie să respectăm protocolul şi parteneriatul pe care noi l-am semnat cu PSD. Noi socotim că, aşa cum este prevăzut în protocol, orice ministru trebuie invitat la coaliţie, mai întâi pentru a da lămuriri asupra unor probleme şi asupra unor semne de întrebare care apar. Dacă partenerii noştri au o altă strategie şi altă înţelegeri cu PNL este problema domniilor lor, dar noi socotim că instituţional trebuie să respectăm parteneriatul care l-am încheiat în faţa românilor".

Duvăz: Prin acest atac, Boc îşi maschează nervozitatea în privinţa comisiilor de anchetă

Social-democraţii au răspuns acuzaţiilor partenerului de guvernare prin purtătorul de cuvânt Bogdan Niculescu Duvăz.

Domnia sa a declarat: "Atâta timp cât există această coaliţie, există Guvernul Boc. În ziua în care nu va mai exista această coaliţie, Guvernul Boc dispare. Deocamdată există, noi trebuie să ne-o asumăm cu toţii, noi ne-o asumăm, o facem cu res­ponsabilitate, dar nu putem să fim solidari în a ascunde adevărul, în a ascunde eşecurile şi a persista în greşeală".

Duvăz a mai sugerat că atacul lui Boc la adresa PSD este pentru a dis­trage atenţia de la înfiinţarea comisiilor parlamentare de control la adresa miniştrilor PD-L.

"Sper ca domnul prim-ministru să nu fi folosit acest discurs pentru a-şi ascunde nervozitatea privind situaţia comisiilor de anchetă, ele sunt utile, sunt necesare, Parlamentul trebuie să fie controlul public asupra Guvernului, pe români îi interesează ieşirea din criză, locurile de muncă, stoparea prăbuşirii economice şi nicidecum cine pe cine sprijină sau ce comisie de anchetă se mai înfiinţează peste noapte", a mai susţinut purtătorul de cuvânt.

Liderul PSD a mai criticat şi faptul că PD-L nu ia în seamă propunerile anticriză ale PSD, sugerând că miniştrii PD-L preferă să meargă în vacanţă decât să analizeze soluţiile social-democraţilor.

Duvăz s-a referit la planul de măsuri anticriză propus de PSD care nu a fost discutat, momentan, în cadrul coaliţiei, conform spuselor sale, din cauză că ministrul Economiei, Adriean Videanu, este plecat "la Montecarlo sau la Cannes, sau la Nisa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb