Actualizare - Judecătoria sectorului 2 a dat un nou termen în procesul dintre Bancpost şi ANPC, respectiv 27 februarie
În cadrul şedinţei de astăzi, instanţa a pus în vedere avocatului băncii să ceară lămuriri autorităţilor olandeze dacă ERB avea cadru legal pentru încheierea contractului de achiziţie de credite, după cum ne-au spus consumatorii prezenţi în sala de judecată. Potrivit acestora, a mai fost citat un intervenient, care a depus cerere de intervenţie în proces.
----
Procesul dintre Bancpost şi Autoritatea Naţională pentru Protecţie a Consumatorilor (ANPC) pe tema cesiunilor de credite a ajuns la un nou termen, care urmează să aibă loc astăzi, în instanţă. Potrivit consumatorilor, este posibil ca astăzi să se intre pe judecata de fond.
La termenul din 14 noiembrie 2018, Judecătoria sectorului 2 din Bucureşti a cerut lămuriri de la Bancpost pe mai multe puncte, în procesul în care banca a contestat Ordinul ANPC prin care aceasta din urmă a sancţionat drastic instituţia de credit pentru externalizările împrumurilor către entităţi din Olanda. La data respectivă, instanţa a refuzat întocmirea unei expertize, care fusese solicitată de Bancpost, şi a acceptat depunerea înscrisurilor. De asemenea, un debitor a depus cerere de intevenţie, care urmează să fie luată în discuţie astăzi.
Procesul a avut termen şi în 12 decembrie 2018, când instanţa a amânat cauza, ca să permită petentei să depună informaţiile solicitate de către instanţă, potrivit datelor de pe portalul Judecătoriei.
Amintim că, anul trecut, ANPC a amendat Bancpost cu 150.000 de lei, solicitând restituirea către debitori a tuturor sumelor achitate în ultimii zece ani cu titlu de dobândă şi comisioane aferente acestor împrumuturi.
Totalul dobânzilor încasate depăşeşte 300 de milioane de euro, conform unui document al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), care arată: "S-a constatat că, prin perceperea cu încălcarea prevederilor legale de către EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.), de sume de bani reprezentând dobândă, comision de administrare şi penalităţi, a fost creat un prejudiciu consumatorilor stabiliţi în România estimat la cel puţin 300 milioane de euro (...), prejudiciu estimat doar pentru perioada 2008-2015, perioadă pentru care s-au cercetat rapoartele anuale EFG New Europe Funding II B.V., fără a se avea în vedere perioada 2017- 2018 şi fără a se lua în calcul prejudiciul creat consumatorilor ca urmare a procedurilor de executare silită".
Bancpost, controlată de EFG Eurobank, a cesionat credite către EFG New Europe Funding II B.V. (ulterior ERB New Europe Funding II B.V.), deţinută, la rândul ei, de o societate cu răspundere limitată - EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), care face parte din EFG Eurobank Ergasis.
Documentul citat subliniază că, în data de 28.03.2018, s-a constatat cesionarea creditelor aflate în portofoliul EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) către Eurobank Ergasias S.A. Grecia.
În legătură cu acest subiect, ANPC a sesizat BNR, ANAF, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, acesta din urmă sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
1. cesionare credit către EFG New Europe Fundin
(mesaj trimis de HALE GABRIELA CRISTINA în data de 16.07.2019, 14:22)
Bună ziua, trec prin drama aceasta de 10 ani. Sunt executată silit de 3 ani și 4 luni. Plătesc 616 EURO/lună eu și un girant la care îi dau eu banii în mână. Nu se mai termină de plătit niciodată în condițiile în care mi se percep comisioane de administrare restant, dobânzi restante, dobânzi penalizatoare la principal restant. Vă rog să faceți o anchetă jurnalistică în cazul meu și să mă ajutați să fac lumină în această creanță fără limite. Vă mulțumesc! Vă stau la dispoziție cu toate documentele.