SCANDALUL PRIVATIZĂRII OLTCHIM CONTINUĂ Dan Diaconescu susţine că are cei 45 milioane euro pentru preluarea Oltchim

F. A.
Miscellanea / 5 octombrie 2012

Dan Diaconescu susţine că are cei 45 milioane euro pentru preluarea Oltchim

UPDATE 16:42: Noul director al Oltchim cere salariaţilor să renunţe la proteste

Mihai Bălan, noul director al combinatului Oltchim, a declarat astăzi că va reporni unitatea pe 15 octombrie şi a solicitat angajaţilor Diviziei Petrochimice Bradul să renunţe la proteste, informează sursele de presă.

"Eu cred că a fost o discuţie constructivă. Eu sunt transparent şi deschis. Am cele mai bune intenţii, vreau să repornim şi la Vâlcea şi la Piteşti astfel încât oamenii să-şi păstreze locurile de muncă şi să-şi ia salariile. Le-am solicitat celor de aici un time-out, deoarece intenţioneau să facă un mitig săptămâna viitoare la Bucureşti. Eu le-am spus «Domnilor, aveţi tot timpul să faceţi mitingul, puteţi să-l faceţi oricând, da lăsaţi-mă să negociez». Le-am spus să mă lase să preiau combinatul, pe 11 octombrie negociez, iar pe 12 octombrie se va valida în Consiliul de Administraţie", a declarat directorul general al Oltchim, Mihai Bălan.

Bălan a promis că în mandatul să nu va face disponibilizări şi că va încerca să readucă combinatul la parametri optimi. Directorul a mai precizat că tichetele de masă pe luna august au fost date vineri, dar plata avansului pe aceeaşi lună nu se poate realiza din cauza unui blocaj cu banca.

Liderul Sindicatului Rafinoru, din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu - Piteşti, Marian Dumitru, a declarat că va ţine cont de solicitarea noului director general al combinatului, dar a adăugat că mitingul de protest va fi amânat cu o săptămână.

---

UPDATE 15:20:

"Din analiza plângerii depuse de OPSPI împotriva lui Dan Diaconescu rezultă că faptele atrag competenţa DNA", precizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, citat în presă.

---

UPDATE 14:15:

Victor Ponta a declarat că guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda companiei Oltchim un împrumut mai mic de 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.

---

UPDATE 14:02:Dan Diaconescu, la parchet: "Nu am vrut niciun moment să renunţăm la depunerea acestor plâgeri penale, ci am aşteptat să se adune noi probe"

Dan Diaconescu a ajuns la Parchet în urmă cu câteva minute şi a anunţat că va depune plângeri penale împotriva lui Victor Ponta şi Remus Vulpescu atât în România, cât şi în străinătate, la Londra. El a spus ca i-a scris inclusiv preşedintelui Comisiei Europene despre cazul Oltchim.

Totodată, Diaconescu se declară convins că "Guvernul e hotărât să închidă combinatul şi să-l vândă în ianuarie pe un preţ de nimic unui concern mondial" cu care patronul OTV s-ar fi înţeles în prealabil să preia partea de management.

Acuzaţiile pe care Dan Diaconescu le aduce reprezentanţilor Statului sunt de ameninţare şi şantaj, considerând că guvernanţii n-au avut nicio intenţie să semneze contractul de privatizare şi că "asistăm la o criminalitate transfrontalieră".

---

UPDATE 09:17: Dan Diaconescu nu a spus de ce abia acum prezintă dovada existenţei banilor

Dan Diaconescu a prezentat aseară, presei, un extras de cont, pe care a haşurat anumite porţiuni. Extrasul de cont de la bancă din Dubai arată, potrivit jurnalistului, existenţa a 24 milioane de euro, în cursul joii trecute, relatează o televiziune centrală. Într-un alt extras, erau 19 milioane de euro, la aceeaşi bancă, dar la o altă filială, cu antetul HSBC.

Diaconescu susţine că şi acum banii sunt utilizabili, dar nu a oferit presei, deocamdată, documentele sus menţionate, ca să poată fi studiate. Jurnalistul nici nu a precizat de ce de abia acum aduce aceste extrase de cont.

"Sper ca niciun hacker sau niciun agent al Serviciului de Informaţii Externe să ia banii până când îi relocăm mâine", a spus Diaconescu aseară, precizând că guvernul mai are timp până la ora 24 să semneze contractul de privatizare al Oltchim.

Un al treilea document arată că cele două conturi au fost contopite într-un singur cont, adică 43 de milioane de euro necesari pentru Oltchim. Dan Diaconescu a spus că nu toţi banii îi aparţin personal, ci şi investitorilor care îl susţin.

Din punctul său de vedere, Diaconescu afirmă că cele 10 zile expiră astăzi la miezul nopţii şi şi-a arătat disponibilitatea de a semna în acest timp contractul.

Premierul Victor Ponta a reacţionat la ultimele declaraţii ale lui Dan Diaconescu, şi a afirmat că acest "circ" a costat deja foarte mult România. Domnia sa speră ca procurorii să analizeze sesizarea penală depusă de OPSPI.

---

UPDATE 08:49: Dan Diaconescu va depune astăzi plângere la Parchet împotriva autorităţilor statului

Dan Diaconescu a anunţat că va depune astăzi plângere la Parchet împotriva autorităţilor, relatează sursele de presă. Omul de afaceri a declarat că a avut tot timpul banii pentru acţiunile Oltchim, dar că Guvernul i-a pus beţe în roate. Diaconescu le-a arătat jurnaliştilor mai multe hârtii pe care le-a prezentat ca fiind extrase de conturi.

---

UPDATE 08:35: Angajaţii Oltchim vor primi astăzi un avans din salariul pe luna august

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea urmează să primescă astăzi un avans de 40% din salariul pe luna august, după cum anunţase ieri ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, relatează sursele de presă.

Ministrul a estimat că restul de 60% din salariu se va acorda până la sfârşitul lunii octombrie.

---

UPDATE 08:31: Statul şi trei bănci au constituit Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim

Autorităţile statului (Guvern, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Electrica) şi trei bănci creditoare au înfiinţat Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), un parteneriat public-privat care are ca obiectiv menţinerea companiei pe linia de plutire şi pregătirea acesteia pentru privatizare, relatează sursele de presă. Oltchim va fi restructurat şi reorganizat, iar băncile creditoare vor asigura capitalul de lucru, a anunţat într-un comunicat Ministerul Finanţelor. Comitetul va căuta un investitor "cu o capacitate financiară corespunzătoare, pentru a asigura operarea Oltchim şi Arpechim", se mai arată în comunicat. Guvernul va cere acordul Bruxelles-ului pentru un ajutor de salvare şi ar putea acorda suplimentar un împrumut din fonduri publice.

-----

Dan Diaconescu a susţinut, aseară, la sosirea pe Aeroportul Otopeni, la salonul oficial, în faţa presei, că deţine suma de 43 milioane euro în două conturi constituite la sucursalele unor bănci străine, în cuantum de 24 milioane euro, respectiv 19 milioane euro, realtează sursele de presă.

La aceste două deţineri s-ar mai adăuga un cont constituit în ţara noastră, cu aproximativ 2 milioane de euro, potrivit patronului OTV.

Dan Diaconescu a precizat că banii au fost obţinuţi atât "din surse directe", cât şi "indirecte, garanţii ori credite bancare (...) sau o altă formulă de atragere a banilor".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. dar acest lucru ar fi prea putin pentru James Bondul nostru national. Marii investitori au inghetat la auzul coupului lui Mister Didi. Chiar marele guru s-a exprimat ca nu stie daca poate fi un manager bun. Ecranele monitoarelor din intreaga lume nu mai contenesc sa licareasca de uimire ascultand inghetate la sfaturile lui Mr. Didi. De ce credeti ca Joan Rowling nu a mai continuat cu Harry Potter si a trecut pe romane politiste. Pentru ca a simtit primejdia. So, mein name ist not Bond, but Didi , Pipi Didi. And I 'll show You how big boys are making businness. With a smile. Just a smile:-) Acum e clara si sursa banilor. Domnul Didi a garantat pentru cele cateva miliute cu drepturile de autor din ecranizarea Bond was just a girl.

    1. who thought that smart guys not so smart are :-) " Se pare că băieţii deştepţi sunt mai deştepţi decât noi" ar fi citat un ziar financiar. Mai baieti, daca ati fi fost atenti la micile succese ale marelui ecran si ati fi vizionat Big scharks, small fishes ati fi avut mult mai de castigat decat vizionand James Bond, care a cam ajuns sa fie declasat de noul thriller a lui Mister Didi...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb