Scaunul de preşedinte al ASF îl aşteaptă pe Nicu Marcu

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2020

Sursa foto: Agerpres

Sursa foto: Agerpres

Daniel Zamfir s-a retras din cursă

PSD a cedat funcţia PNL-ului

Numirea lui Marcu este programată în 24 iunie

Retragerea oficială din cursă a senatorului PSD Daniel Zamfir îi lasă liber drumul lui Nicu Marcu la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Marcu, actualmente vicepreşedinte al Curţii de Conturi, beneficiază atât de sprijinul PNL, cât şi de susţinerea tacită a PSD. În contextul în care Marcu se bucură de o susţinere transpartinică, iar termenul de depunere pentru candidaturi a expirat ieri, pare o certitudine că Marcu va fi votat de Parlament săptămâna viitoare.

Până la închiderea ediţiei, calendarul nu fusese încă confirmat de şedinţa Birourilor Permanente Reunite, însă potrivit unor surse, programul va fi spart în 2: o parte din audieri în Comisiile de specialitate va avea loc săptămâna viitoare, cu tot cu vot la scurtă distanţă, iar săptămâna ulterioară vor fi ţinute audierile pentru instituţiile rămase. Potrivit surselor, audierile pentru şefia ASF ar fi parte din primul val de săptămâna viitoare: depunerea raportului/avizului ca urmare a efectuării selecţiei va fi finalizată marţi, 23 iunie, urmând ca votul să fie dat miercuri, 24 iunie, la ora 14:00.

Consensul dintre PSD şi PNL privind alegerea lui Nicu Marcu face parte din înţelegerea mai largă din ultima săptămână dintre cele două partide. În ciuda disensiunilor pe starea de alertă, în timp ce preşedinţia şi guvernul încă se contrează cu opoziţia, PNL-ul votea­ză braţ la braţ cu PSD în Parlament. Înţelegerea e valabilă şi pentru poziţiile rămase vacante din ASF, CNCD, ANRE, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi, după negocierile începute la finalul lunii mai. Împărţeala PSD-PNL este ca social-democraţii să renunţe la ASF, instituţie pe care PSD a controlat-o încă de la înfiinţarea din 2013, pentru un post de vicepreşedinte la ANRE, reglementatorul pieţei energiei. În privinţa celorlaltor 2 posturi vacante de membri simpli la ANRE, liberalii şi social-democraţii le-au împărţit frăţeşte, fiecare luând câte unul.

Cedarea preşedinţiei ASF în favoarea preferinţelor PNL de către Ciolacu vine în contextul în care Orban a declarat recent că nominalizarea lui Zamfir ar fi "o adevărată sfidare din partea PSD".

Asta în condiţiile în care Orban a făcut mai degrabă ecou sentimentelor din BNR, instituţie-cheie care trebuie să-şi dea un acord tacit chiar dacă nu are atribuţii în numirea şefului ASF.

Zamfir, promotorul unor legi văzute la BNR ca fiind anti-bănci, unele susţinute chiar de parlamentarii PNL, s-a retras din cursă când înţelegerea PSD-PNL a devenit evidentă, el fiind considerat indezirabil de actuala conducere a partidului, chiar dacă la începutul anului primise un vot de încredere din partea CEx al PSD. Marcu era vehiculat, la rândul său, încă de la începutul anului pentru preluarea şefiei ASF, instituţie rămasă fără preşedinte din octombrie 2019 după plecarea lui Leonardo Badea la BNR. ASF este condusă acum interimar de Elena Doina Dascălu.

Unul dintre susţinătorii lui Marcu din interiorul social-democraţilor este Paul Stănescu, şeful organizaţiei de Olt. Pe cei doi îi leagă o prietenie mai veche, potrivit unor surse.

"Orban a anunţat luna trecută că va negocia cu PSD, Orban care cu cât huleşte el ciuma roşie iată că a negociat cu PSD. Negocierile au dat rezultate, si PSD-ul spre surprinderea multora a renunţat la preşedinţia ASF şi a dat-o PNL-ului. Pentru că îi era imposibil să-l susţină pe Nicu Marcu la conducerea ASF, care e susţinut fervent de către Paul Stănescu pentru că îi leagă o veche relaţie de prietenie. Ori, lui Paul Stănescu, chiar dacă e secretar general al PSD acum, i-ar fi fost greu să vină în partid să zică «nu-l susţinem pe Teodorovici sau pe Zamfir şi-l susţinem pe Marcu», care nu e membru PSD (...) Marcu a fost iniţial deputat pe listele PNL în mandatul 2012-2016, după care s-a dus vicepreşedinte la Curtea de Conturi pe negocierea lui ALDE. Deci neputând Paul Stănescu să-l impună în PSD pe acest Marcu, PSD-ul a cedat PNL-ului conducerea ASF", ne-au precizat recent surse din PSD.

Marcu mai are susţinere pentru şefia ASF şi din partea ALDE, dar şi din partea lui Victor Ponta, care ar fi negociat susţinerea lui Marcu. Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, ar urma la rândul său să fie numit vicepreşedinte la Curtea de Conturi în locul lui Marcu. Ilie Sârbu este deja vicepreşedinte la Curtea de Conturi, mai precis vicepreşedinte la Autoritatea de Audit, însă mandatul său expiră în acest an.

La CNCD, unde urmează să fie numiţi 6 membri, înţelegerea transpartinică include şi UDMR şi USR. UDMR ar urma astfel să rămână cu funcţia de preşedinte, ocupată de Csaba Asztalos, în timp ce funcţiile de consilieri vor fi împărţite astfel: 2 la PSD, unul urmând să fie ocupat de senatorul Adrian Nicolae Diaconu, 2 la PNL, 2 la UDMR şi 1 la USR. Spre deosebire de celelalte partide, USR a făcut concurs pentru propunerile sale - de exemplu l-a propus pe Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, la ANRE.

La Consiliul Legislativ ar urma să fie propus din partea PSD Toni Greblă, fost judecător la Curtea Constituţională.

Marcu s-a perindat prin numeroase funcţii la stat de-a lungul carierei

Marcu a fost ales deputat de Bacău pe listele USL în 2012, cu sprijinul lui Romeo Stavarache, primarul Bacăului din anul 2004 până în 2016 şi fondatorul (1994) SC Prod Cresus SA, companie care a avut numeroase contracte cu Romsilva. Potrivit CV-ului oficial, Marcu şi-a început facultatea la 24 de ani (1992), iar cariera profesională în 1996, la Ocolul Silvic Poiana Mare, Direcţia Silvică Craiova, unde a fost contabil şef până în 1999. Ulterior, a devenit director economic al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva (fiind înainte la Inspectoratul Silvic Teritorial Craiova, Direcţia Silvică Dolj şi Direcţia Silvică Bucureşti), în guvernarea Tăriceanu (2006) a devenit director la Loteria Română, iar din 2007 trece, printr-o decizie a primului ministru, în funcţia de secretar general al ANAF.

Hotnews relata în 2007 că Nicu Marcu a provenit din sfera de influenţă a liderului liberal (vicepreşedinte PNL, în 2007), Dan Radu Ruşanu, precum şi că a fost adus la acea vreme la Ministerul Economiei şi Finanţelor de finul lui Ruşanu, Daniel Chiţoiu. Ulterior, Marcu a plecat la Consiliul Naţional de Integritate din partea Ministerului respectiv, fiind propus de Chiţoiu. Marcu a plecat de altfel la Curtea de Conturi pe negocierea lui ALDE, partidul lui Tăriceanu şi Chiţoiu, după cum au precizat sursele noastre. Marcu a activat şi activează şi în mediul academic, fiind lector între 2005-2008 la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor la Universitatea din Craiova, perioadă urmată de 3 ani de activitate ca conferenţiar, iar din 2015 devine profesor universitar la Universitatea din Bucureşti, la fel ca din 2017 la Academia de Studii Economice. Totodată, în 2014 devine Cercetător ştiinţific I la Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) Costin C. Kiriţescu din subordinea Academiei Române, iar in acelaşi an devine conducător ştiinţific de doctorat în cadrul Şcolii de Înalte Studii Doctorale pe domeniul Economiei, tot în subordinea Academiei Române.

Conform ultimei declaraţii de avere disponibile public (23 mai 2019), Nicu Marcu deţine, împreună cu soţia, 2.337 mp de teren intravilan şi 14.000 mp de teren agricol, o casă de 125 mp în Baileşti şi una de 70 mp în Craiova, un autoturism Audi achiziţionat în leasing în 2017 în valoare de peste 67.000 şi are contractat un credit ipotecar în valoare de 75.000 de euro. Potrivit declaraţiei, în 2018 a încasat venituri de aproape 400.000 lei - aproape 290.000 lei indemnizaţia de vicepreşedinte de la Curtea de Conturi şi aproape 110.000 lei de la Academia de Studii Economice.

Mandatul dat viitorului preşedinte al ASF ar urma să se încheie la 23 noiembrie 2023. Poziţia de preşedinte la ASF este una din cele mai bănoase, salariul fiind de 15.000 de euro pe lună.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Nu o sa se schimbe nimic, nepotismul o sa infloreasca, omul este sustinut de toti leaderii partidelor politice. Doar nu o să-i supere, fiecare are in ASF cel putin o nepoata, o fiică, o amanta, un ginere, un var. Se poate dom' Marcu? Prietenul nostru.

    1. da' stai sa vezi cind vine Marcu si incepe sa traga cu arcu' ...., sa te tii nene daca mai stai tu jos sa scrii la comentarii pe aici.

      Papusica, stai linistita ca vine Marcu cu arcu' si iti lasa salariul nesimtit de 5000 euro in pace, nu te impacienta. Salariul nesimtit platit de contribuabilul RCA, pilon de pensii sau investitor pe bursa. Pe criza de acum somajul in privat a atins cote alarmante iar ASF-ul cu a sa clientela politica are salarii de lux. Oare chiar nu verifica nimeni aceasta institutie publica? Pe Dragnea l-au condamnat pentru ca a intervenit pentru a-și angaja sotia, DNA de ce nu se sesizeaza in cazul ASF? De-asta vor partidele politice voturi, sa-si bage obligatiile in institutii de genul asta pe salarii se lux. Rusine! Rusine!

    Unul pe care partidele putrefacte s-au batut sa Il puna presedinte la asf. Buluc. Bai mestere nebune toate dupa Marcu. Marcu de la Ocolul Silvic. Marcu care a intrat la facultate la 24 de ani. Marcu de la Directia Silvica. Marcu de la Loterie. Marcu de La mediul academic. Direct din padure. In zece ani direct profesor. Bai io cred ca suntem o tara de kkt. Parerea mea.

    1. Super. Ești tare Al Gore. Când cad la pace USL istui, este clar că se preconizează o lovitură. Probabil Marcu a scris și inepția asta cu privatizarea Pilonului 2 Pensii

      aiasta nu-i tara, aista-i baluc monser

    Marcu şi-a început facultatea la 24 de ani (1992), iar cariera profesională în 1996, la Ocolul Silvic Poiana Mare, Direcţia Silvică Craiova, unde a fost contabil şef până în 1999. ...Cel mai tare presedinte ASF!!!! unul care numara brajii (intentionat scris)...brajii de Craciun. E priceput tare in SCR, MCR, prime brute, prime de risc, tarife de referinta, VUAN, CAPM, derivative, certificate turbo, optiuni, contracte futures, warranturi si instrumente financiare exotice. Tare rau paduraru'. Stie intreaga piata financiara (bancara si non-bancara) pe de rost, Bine economistii nu pot o viata sa invete macar una din cele 3 domenii: asigurari, piete de capital sau pensii private, dar baiatu' asta, padurar le stie domne' pe toate. Ca doar e MARCU CARE TRAGE CU arcu!

    1. Pe Ziarul de Bacău un anonim comentează următoarele (citez și reproduc ce zice; nu am dovezi dacă e adevărat, dar e info publică verificabilă pe ZDB): "Nicu Marcu este fost repetent al facultatii de TCM din Sibiu la care a luat in 1989 dupa ce a incercat sa intre de doua ori in 1987 si 1988.

      De asemenea, in perioada 1992-1994 apare ca student la doua facultati, Sibiu si ASE Craiova. Cum a putut sa urmeze doua facultati in doua orase diferite? 

      In orice caz primul sau servici il are deabia in 1996, contabil la ocolul silvic Poiana Mare, Dolj, la 9 ani de la terminarea liceului, unde este angajat fara studii superioare terminate pentru ca TCM-ul l-a abandonat iar ASE-ul de la Craiova nu il avea inca terminat deoarece ramasese si aici repetent. 

      In perioada 2002-2004 il gasim pe Nicu Marcu student la drept, doctorand la ASE, autor a trei carti + inalt functionar in minister. Cind a avut timp sa le faca pe toate? 

      In 2005 dupa terminarea doctoratului ajunge sef de lucrari iar in 2010, desi posturile erau blocate, profesor universitar plin pentru ca in martie 2012 sa devina prodecan al universitatii din Craiova si in decembrie 2012 deputat USL de Bacau.

      De asemenea Nicu Marcu detine zeci de hectare de teren si are venituri de la stat de peste 100 000 Euro pe an." 

      Din cv lui rezulta studii, facultati, diplome, doctorate. Nu il cunosc, dar fata de alte cv-uri (incluzand aici si cv dl-lui Zanfir) arata cel putin decent. Ar ti trebuit sa fie un sarantoc ca sa nu avem ce spune despre averea lui. Sigur, voi cei care comentati aici ati stiut de la inceput ce vreti sa facti in viata, ati luat numai note mari, ati facut 10 facultati fiecare, mastere, doctorate si aveti experienta necesara. Va lipseste numai sustinerea politica.

      Sigur să treci de la contabilitatea pădurilor și de la verificarea modului în care e cheltuit banul public direct la varful ASF unde se supraveghează societățile de asigurari, pensiile private si piata de capital e absolut normal. In jur de 1 an de zile o sa-i ia sa invețe cât de cât domeniu. Pina atunci va fi victima șefilor de sectoare care o sa-l manevreze in funcție de interesele lor.

      Și ești impresionat de ce rezultă din CV-ul lui, nu? Diplome în România..la un susținut politic pentru tine reprezintă o mare realizare. Un asistent universitar are nevoie de ani de lucrări științifice publicate și extrem de scumpe (necitite de nimeni) să avanseze doar o treaptă mai sus. Și în plus contează mult și facultatea. Mulți au făcut "ASE" prin toate județele României și prostimea e impresionată de "diplomele" de carton. ASE este una singură și unică și doar în București. Și s-a ales praful oricum de majoritatea facultăților sale. Mulți politicieni au diplome și doctorate o grămadă și râzi de ei că sunt analfabeți. Vezi Ciolacul. România nu se poate schimba când indivizii ca tine sunt impresionați de orice fel de diplome. Dacă avea doctorat în finanțate și toate certificatele CFA luate și un MBA în finanțe și eventual un ACCA și vreo 20 de ani în piețe de capital sau asigurări sau bănci așa cum sunt atâția oameni în țara asta..bă, fix atunci unul ca tine nu era impresionat. Dar așa, faptul că un pădurar e brusc plin de diplome că e membru de partid ești uimit și cazi în locul unde trage Marcu cu Arcul!

    De toata jena. Unii ca Marcu, Rosu si Gradinescu conduc piata financiara din Romania. Padurarul repetent cu cariera masluita, varul habarnist al lui Dragnea si cel mai prost vice de piata de capital.

    1. Din punct de vedere profesional Gradinescu este mult peste Ursache si comisarii de trista amintire din fostul CNVM care in mediul privat nu ati fi fost angajati nici portari la o banca comerciala.

      Cine are nevoie de un postac atat de prost care sa confirme ? Ursache este profesor universitar de matematici superioare foarte destept. Sigur ca pentru unul care il lauda pe Gradinescu asta inseamna o calificare de portar. Ne crezi prosti pe toti?

      prin ce s-a remarcat profesional?

      Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar in mediul din piata de capital nimeni nu îl considera pe dl GRADINESCU un profesionist. Sa-mi fie cu iertare. Nimeni nu spune ca este deștept. Toți spun ca este de treaba sau ca îți faci treaba cu el. Dacă ai o problema te primește in audiență și te asculta.

      Da, nu-l prea duce nici stiinta si nici mintea. E priceput doar sa execute comenzi si nu duce grija puscariei. Baiat bun.

      Ursache a aplicat matematicile superioare doar la Bursa unde a tinut socoteala incasarilor de la Fercala.De asemenea, 5 ani s-a remarcat prin cheltuieli excesive la deplasari de tot felul de intalniri prin insulele din Oceanul Pacific. Intre timp, amazoanele din ASF faceau misto de piata de capital.

      Cainele moare de fuga si tu de grija lui Gradinescu

      Sa inteleg ca tu esti unul dintre anonimii rezolvati de Gradinescu? Ca mai sunt si nerezolvati, de exemplu Fercala!

      Te oftici, este? Doare, nu? Ai grija ca se lasa cu ciroza! Make, ia tastatura si fa ordine in pitici ca a dat boala in ei si se raresc, si-asa sunt putini si ofticati!

      Daca ai dovezi fa un denunt. Daca ai ceva personal cu el si incerci sa te razbuni este altceva. Problema este ca Gradinarescu asa are in cv nivel A2 la engleza. Stii ce insemna asta, frate? Hau du iu du, ghiv mi a cofi end a sendvici pliz. Nu intelegi ce se vorbeste si nu poti sa comunici. Lui Gradinescu ar trebui sa I see impute toate deplasarile si tuturor care nu stiu o limba straina. At trebui sa fie conditie pentru a fi numit de Parlament.

    Domnul Marcu este un tip învățat, priceput în viață, descurcăreț se vede după sertarele de diplome pe care le posedă și felul în care este susținut de partide. Dar pe noi ne roade curiozitatea, are sau nu amantă??

    1. Întreabă și tu pe acasă, poate afli ceva interesant.

    stiti care este marea calitate a acestui individ: nu scapa nimic in conditiile unei inculturi MONSTRUOASE

    de ce nu i se verifica, pe bune, toate titlurile academice cu care este impopotonat ?

    3/4 dintre ele sunf falsuri GROSOLANE!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb