Scenarii social-democrate

Georgia Cali
Ziarul BURSA #Politică / 19 ianuarie 2004

Ion Iliescu - asul din mîneca lui Petre Roman?

Cît de funcţională este Alianţa D.A.?

Tandem Lia Roberts-Adrian Năstase!

Plecarea lui Petre Roman din Partidul Democrat nu mai reprezintă o noutate, zvonul de odinioară fiind confirmat recent chiar de fostul şef al democraţilor. Petre Roman a recunoscut că îşi va înfiinţa un nou partid, lansarea acestuia fiind doar o chestiune de timp. Evident că Petre Roman nu va pleca cu mîna goală din PD - numărul celor care îl vor urma se pare că va fi destul de consistent, în special în teritoriu.

Surse de pe scena politică susţin că Petre Roman va lua cu el destui reprezentanţi PD din administraţia locală, însă lovitura de teatru nu va fi aceasta, ci susţinerea lui Ion Iliescu pentru acest proiect politic. "După cîteva luni de negocieri, Petre Roman şi Ion Iliescu au bătut palma", susţin sursele amintite.

Scenariul pare plauzibil, dacă ne gîndim la reacţia pe care a avut-o şeful statului în momentul în care vicepreşedintele PSD Viorel Hrebenciuc a anunţat ca sigură candidatura lui Ion Ilies-cu la Senat din partea partidului de guvernămînt. Ion Ilies-cu susţine că nu a luat nici o decizie în legătură cu candidatura sa pe listele PSD, în vreme ce partidul de guvernămînt anunţă, de cîte ori poate, că locul lui Ion Iliescu este asigurat pe listele sale. În plus, nu putem trece cu vederea peste diferenţele repetate de opinie dintre Ion Iliescu şi Adrian Năstase, actualul preşedinte al PSD.

Ion Iliescu nu ar fi doar o posibilă locomotivă pentru partidul lui Petre Roman, întrucît, dacă şeful statului va intra în formaţiunea mai vechiului său coleg din Frontul Salvării Naţionale, PSD-iştii care i-au rămas fideli lui Iliescu, mai mult ca sigur că îl vor urma. Astfel, formaţiunea lui Petre Roman pare să nu fie doar "încă un partid pe scena politică", ci un partid care ar putea avea un cuvînt greu de spus. Singura problemă, în cazul în care se va adeveri colaborarea celor doi lideri, va fi modul în care Ion Iliescu îl va putea susţine pe Petre Roman, din poziţia de şef al statului.

Pe de altă parte, surse apropiate Alianţei PNL-PD susţin că această alianţă are mari şanse să nu fie una funcţională, fiind posibil ca ea să se rupă chiar înainte de alegerile locale. Alţii susţin că, după alegerile locale, Traian Băsescu nu va mai ţine atît de mult la orientarea sa social-democrată şi îşi va lipi partidul de formaţiunea lui Theodor Stolojan. Dacă se va întîm-pla aşa, o parte din PD va merge pe drumul trasat de Băsescu, în vreme ce fidelii ideii de social-democraţie îşi vor face bagajele pentru îmbarcarea în partidul lui Adrian Năstase.

Venirea în ţară a Liei Roberts, săptămîna trecută, a amplificat zvonurile cum că ea ar putea candida la preşedinţie chiar din partea PSD. Surse apropiate de partidul de guvernămînt susţin că doi membri ai PSD s-au întîlnit anul trecut cu Dick Morris şi Lia Roberts, ca să îi pregătească venirea în România şi să negocieze un posibil tandem cu Adrian Năstase la viitoarele alegeri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb