Scenariu Bloomberg: Grecia ar dispune de 46 de ore ca să iasă din zona euro

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2012

Grecia ar putea avea la dispoziţie doar o fereastră de 46 de ore pe parcursul unui weekend ca să iasă din zona euro, timp în care bursele globale ar fi închise, conform unui scenariu Bloomberg. Acesta notează că, în cele 46 de ore, autorităţile de la Atena ar trebui să calmeze tulburările sociale, să pregătească o nouă monedă, să recapitalizeze băncile, să oprească exodul capitalului şi să caute modalităţi de plată a "facturilor" guvernului odată ce banii de la creditorii internaţionali vor fi tăiaţi.

Scenariul ia în calcul intervalul de la închiderea bursei din SUA - vineri - până la deschiderea pieţei din Noua Zeelandă - luni, şi a fost realizat cu ajutorul a 21 de economişti, analişti şi academicieni.

"Ieşirea din zona euro este dificilă şi dezordonată. Oricine se gândeşte că este uşor, greşeşte", a declarat Lorenzo Bini Smaghi, fost membru al consiliului director al Băncii Centrale Europene. Domnia sa a precizat: "Grecii trebuie să fie raţionali şi să se ferească de decizii pripite, pe care le-ar regreta. Ieşirea din zona euro nu este răspunsul la problemele lor".

Liderii europeni vorbesc tot mai mult despre o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, dacă la noile alegeri, programate pentru 17 iunie, ar câştiga o formaţiune care se opune măsurilor de austeritate incluse în acordul de ajutor financiar extern.

Marco Annunziata, fost director în cadrul FMI şi economist şef la "General Electric", a afirmat că ieşirea Greciei din zona euro "ar fi în cărţi" aproape imediat ce se formează un nou guvern care ar refuza să res-pecte termenii acordului de finanţare.

"Timpul este foarte important. Evenimentele s-ar putea desfăşura mai repede decât ne aşteptăm. Riscul este că declaraţiile antireformă ale unui nou guvern pot declanşa un val masiv de retargeri", a spus Annunziata.

O astfel de retragere masivă a depozitelor ar putea determina Banca Centrală Europeană să oprească, începând din prima vineri, finanţarea băncilor elene, într-o perioadă în care guvernul nu are bani pentru recapitalizare, a spus Carsten Brzeski, fost economist la Comisia Europeană, în prezent angajat la "ING Groep" în Bruxelles.

Dawn Holland, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială din Londra, a spus că un nou guvern ar putea fi nevoit să recurgă la măsuri de control al capitalului pentru a împiedica populaţia, confruntată cu devalorizarea economiilor, să-şi retragă banii din bănci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb