Stimate domn,
Mă simt obligat să reacţionez la articolul intitulat "Eşecul reformei pune în pericol planurile europene ale României," semnat Judy Dempsey şi publicat la 19 februarie, cu referire la raportul despre România ce a fost adoptat de către Comisia de Politică Externă a Parlamentului European.
Raportul în cauză nu "pune la îndoială" intenţia fermă a României de a adera la Uniunea Europeană în 2007. Subliniind necesitatea de a alinia legislaţia naţională la acquis-ul UE şi de a consolida statul de drept, raportul este menit să ajute la intensificarea pregătirilor României pentru aderarea în 2007. Guvernul României face toate eforturile pentru a implementa măsuri de reformă în domeniile complexe menţionate în raport. Acest Guvern ia măsuri energice de aplicare a unor măsuri de reformă care să întărească independenţa justiţiei, apărarea drepturilor omului şi garantarea libertăţii presei - acestea fiind numai cîteva dintre priorităţi.
În prezent se fac eforturi susţinute de reformare a sistemului judiciar. S-au elaborat o strategie naţională de reformă şi un plan de acţiune, iar preocuparea curentă este de a adopta şi implementa măsurile prevăzute de aceste documente. Legi aflate în curs de adoptare fie vor elimina, fie vor transfera către Consiliul Superior al Magistraturii - o instituţie independentă - atribuţii importante deţinute pînă acum de ministrul Justiţiei, cum ar fi înaintarea propunerilor de promovare sau transferare a judecătorilor, sau a recomandărilor pentru numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor.
S-au luat măsuri pentru punerea în funcţiune a unui sistem eficient de analizare a plîngerilor legate de abuzuri poliţieneşti, inclusiv cele legate de rele tratamente aplicate în cadrul secţiilor de poliţie. S-a înfiinţat un centru naţional pentru primirea şi procesarea plîngerilor legate de activitatea poliţiei. În plus, responsabili din cadrul poliţiei înaintează în mod regulat rapoarte despre condiţiile asigurate în cadrul secţiilor de poliţie către Comitetul pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor Inumane al Consiliului Europei.
Clubul Român de Presă a salutat recenta decizie de eliminare din Codul Penal a pedepsei cu închisoare pentru calomnie şi insultă prin presă. Preşedintele şi Primul ministru ai României au condamnat cu hotărîre orice formă de violenţă împotriva presei şi au cerut poliţiei arestarea celor implicaţi în agresarea jurnaliştilor. Agresorii au fost reţinuţi şi, dacă se confirmă implicarea lor, vor fi trimişi în judecată.
Aşa cum arată aceste exemple, în ciuda progreselor considerabile înregistrate pînă acum, mai rămîn multe de făcut. Este adevărat că România a început implementarea reformei mai tîrziu decît alte ţări candidate. Cu toate acestea, Guvernul, partidele politice şi cetăţenii României sînt profund angajaţi în continuarea procesului de reformă, cu scopul îndeplinirii criteriilor de aderare pentru a ne vedea ţara alăturîndu-se familiei europene extinse în 2007.
Alexandru Farcaş, Ministru al Integrării Europene, Guvernul României