Scrisoarea "Romania Think Tank" către "Financial Times"

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 2 martie 2004

Situaţia legilor române cu privire la calomnia prin presă, precum şi limitarea libertăţii presei trebuie analizate amănunţit de către EU (Financial Times, 1 martie 2004)

Stimate domn,

Scrisoarea de la Alexandru Farcaş, ministrul român al Integrării Europene, datată 25 februarie, conţine cîteva erori de fapt şi interpretări greşite.

Domnul Farcaş a scris: "Clubul Român de Presă a salutat recenta decizie de eliminare din Codul Penal a pedepsei cu închisoare pentru calomnie şi insultă prin presă". Ceea ce domnul ministru omite să ne spună este că noul Cod Penal nu a intrat încă în vigoare, fiind în simplă fază de proiect la nivel de comisie parlamentară.

În plus, în timp ce proiectul noului Cod Penal elimină într-adevăr pedeapsa cu închisoarea şi conţine şi alte schimbări pozitive cum ar fi cea privitoare la insultă, raportul APADOR-CH din septembrie 2003 atrage atenţia asupra a numeroase deficienţe. De exemplu, acest raport scoate în evidenţă următorul fapt: calomnia prin presă continuă să fie considerată infracţiune şi se pedepseşte cu amenzi foarte mari aplicate jurnaliştilor condamnaţi pentru calomnie, "amenzi care pot foarte lesne să atingă sume disproporţionat de mari în raport cu veniturile jurnaliştilor, ceea ce duce la autocenzură şi, implicit, la limitarea libertăţii presei".

APADOR-CH a cerut eliminarea din Codul Penal a calomniei prin presă şi transformarea acesteia într-un subiect de drept civil, aşa cum este cazul majorităţii ţărilor democratice. Men-ţi-nerea calomniei prin presă la statutul de infracţiune contravine, de asemenea, Rezoluţiei Con-siliului Europei nr.1123 (1997) cu privire la onorarea obligaţiilor şi angajamentelor de către România (art. 9), precum şi angajamentelor pe care România şi le-a asumat faţă de Comitetul pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comitetul Helsinki) al Congresului Statelor Unite.

Domnul Farcaş mai face referire şi la condamnarea de către Guvernul României a actelor de violenţă împotriva jurnaliştilor. În-tr-adevăr, Primul ministru, Adrian Năstase, a condamnat agresarea extrem de violentă a ziaristului timişorean Ino Ardelean din decembrie anul trecut, însă abia după trei săptămîni de la comitere, şi doar după remarcile ambasadorului SUA, Michael Guest, cu privire la acest subiect.

Pe parcursul anului 2003 au avut loc cel puţin 16 atacuri în-dreptate împotriva unor jurnalişti, însă nici unul dintre aceste cazuri nu s-a soldat cu vreo arestare, conform Agenţiei de Monitorizare a Presei, o organizaţie ce militează pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţii presei. Ar fi bine dacă domnul Farcaş ar da exemple concrete pentru a ilustra afirmaţia sa conform căreia "agresorii au fost reţinuţi". În realitate, Ioan Roib, inspector în cadrul poliţiei timişorene, a declarat, la 24 februarie, că agresarea lui Ino Ardelean (care a avut nevoie de 55 de zile de îngrijire medicală în urma atacului) nu este "suficient de gravă" încît să fie nevoie de arestarea preventivă a suspecţilor.

Noi ameninţări la adresa libertăţii presei sînt aduse printr-un amendament la noul Cod Penal, aprobat, conform presei, de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor la 12 februarie, care prevede pedeapsa cu închisoare de la unu la trei ani pentru, printre altele, fotografierea reşedinţelor particulare fără permisiunea proprietarului. Acest amendament a fost aspru criticat, deoarece este foarte susceptibil de a obstrucţiona orice anchetă jurnalistică privitoare la averile demnitarilor.

Dată fiind dezbaterea ce urmează să aibă loc în Şedinţa Plenară a Parlamentului European, cu privire la recentul raport, deosebit de critic, elaborat de Comisia de Politică Externă a Parlamentului European asupra progreselor înregistrate de România pe calea aderării la UE, considerăm că dezinformarea publicului nu reprezintă o strategie corectă de abordare a îngrijorărilor profunde exprimate în acest raport.

Ne exprimăm speranţa că Parlamentul European va analiza aceste probleme în regim de urgenţă şi îi va cere domnului Farcaş să exprime un punct de vedere oficial asupra statutului actual al problematicii calomniei prin presă, precum şi asupra celorlalte măsuri propuse, ce sînt de natură să limiteze libertatea presei.

Mark Percival, Managing Director, Daniel F. Vişoiu , Membru Fondator al Romania Think Tank

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb