Preţul la gazele industriale creşte cu aproape 10 procente, ceea ce va genera efecte în lanţ, potrivit surselor de presă. Fiecare producător îşi va trece costul gazului în produsul de pe raft. Pe timpul verii, când consumul este scăzut, cu două-trei procente, la toamnă mai mult. Până la 10 procente.
Creşterea tarifelor la gaze naturale va duce şi la majorarea preţurilor la alimente, cu până la 8%, în funcţie de cantitatea de gaz folosită în producţie.
Producătorii au grijă ca majorarea preţurilor să cadă în spatele românilor.
Astfel, scumpirea gazelor creşte preţurile după cum urmează:
- pâine + 2%
- lapte + 2%
- ulei + 3 %
- zahăr + 3 %
Carnea s-ar putea scumpi şi mai mult, cu câteva zeci de procente. Cauza o reprezintă lipsa materiei prime.
De la Ministerul Agriculturii majorările de preţuri par mult mai mici.
Preţul gazelor naturale reprezintă circa 75% din costul de producţie al îngrăşămintelor chimice. Cum gazele se scumpesc cu 10%, lanţul scumpirilor va începe de la agricultori.