Secretarul de Stat din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC), Elena Dumitru, a deschis, astăzi, primul curs din ţara noastră privind "Managementul şi remedierea siturilor contaminate", potrivit unui comunicat de presă.
"Principiile şi politicile de mediu se realizează pe baza dialogului permanent între toţi actorii implicaţi. Totodată, politicile de mediu nu au graniţe iar rezolvarea problemelor de mediu şi protejarea ecosistemelor se pot realiza doar printr-o cooperare regională şi internaţională", a declarat în deschidere secretarul de Stat Elena Dumitru.
"În prima perioadă de finanţare 2007 - 2013, au fost aprobate 5 proiecte prin intermediul POS Mediu Axa 2 cu o valoare totală de aproximativ 100 milioane euro din care aproximativ 87 milioane euro valoare eligibilă. Nevoile de investiţii şi priorităţile de finanţare pentru sectorul siturilor contaminate pentru perioada 2014 - 2020 vor fi stabilite de Strategia Naţională şi Planul Naţional de Acţiune pentru managementul siturilor contaminate", a menţionat Elena Dumitru, în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene în vederea decontaminării siturilor contaminate de pe teritoriul României.
Secretarul de Stat al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice a precizat că aplicarea principiului dezvoltării durabile este dezideratul MMSC şi a invitat totodată absolvenţii acestui curs să participe la dezbaterea publică a Raportului de Mediu.
Cursul se adresează persoanelor implicate în gestionarea problemelor de mediu, reprezentând o noutate în ţara noastră şi o oportunitate pentru persoanele interesate de a căpăta informaţii structurate şi la zi despre: noţiunile de bază privind problematica poluării mediului geologic, termenii de specialitate, tehnicile de investigare a siturilor contaminate, principii şi metode de evaluare a riscului uman şi ecologic, cele mai bune tehnici şi tehnologii de remediere existente în prezent, criterii de alegere a soluţiilor de remediere, implicarea comunităţilor în astfel de proiecte, cadrul legal şi european în vigoare.
La deschiderea cursului au fost prezenţi lectori cu experienţă îndelungată în domeniul gestionării siturilor contaminate atât din ţară, cât şi din Statele Unite ale Americii, profesori din cadrul unor universităţi de prestigiu cum ar fi: Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca, Universitatea de Stat din New York, dar şi experţi în domeniu de la US EPA, dar şi din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Geo Remediation, Centrul Est -European pentru Managementul Siturilor Contaminate.