Secretarul de stat Lorand Árpad Fulöp din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a declarat, astăzi, la Cluj, că România dispune de 730 de milioane de euro pentru împăduriri şi reîmpăduriri, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), conform Agerpres.
"Vorbim de 730 de milioane de euro investiţii în noi suprafeţe. Sunt trei ghiduri, primul a fost lansat în noiembrie, este vorba de împăduriri. Un al doilea ghid, de reîmpăduriri, a fost lansat acum vreo două săptămâni. Şi vom avea încă un ghid de reîmpăduriri. În total, pentru aceste investiţii, avem 730 de milioane de euro. Mai avem şi pe pepiniere câteva ghiduri (...) Campania în sine este pentru împădurirea prin PNRR, vorbim de 57.000 de hectare de împădurire şi, desigur, nu e un program de foarte mare succes în momentul de faţă şi de aceea am decis că trebuie să venim să-l promovăm", a spus Lorand Árpad Fulöp.
El a precizat că judeţul Cluj este sub media naţională de suprafeţe împădurite şi a subliniat că acest program este mai avantajos şi mai simplificat decât alte programe similare din trecut.
Cu această ocazie, secretarul de stat Lorand Árpad Fulöp, a făcut, astăzi, o prezentare publică destinată potenţialilor beneficiari din judeţul Cluj. La întâlnire au participat invitaţi şi reprezentanţii autorităţilor publice locale şi judeţene, cărora le-au fost prezentate detaliile şi beneficiile accesării programului de finanţare pentru împăduriri.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat, în această primăvară, o acţiune de promovare a Campaniei Naţionale de Împăduriri 2022-2026, finanţată prin PNRR.
Această măsură de investiţii din PNRR are un buget de 730 milioane de euro şi vizează realizarea a peste 56.000 hectare de noi păduri şi suprafeţe cu vegetaţie forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice. Cele 500 de milioane de euro disponibile pentru împădurirea a 56.700 de hectare se vor împărţi pe principiul "primul venit, primul servit", fără criterii de selecţie a dosarelor.
Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puţin 0,5 hectare sau perdele forestiere de protecţie, cu suprafaţa minimă de 0,1 ha. Împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră. Cheltuielile eligibile vizează proiectul tehnic de împădurire, împrejmuirea plantaţiei forestiere, lucrările de înfiinţare a plantaţiei, lucrările de întreţinere a plantaţiei.
În funcţie de tipul de plantaţie, proprietarii de terenuri pot primi sume diferite pentru înfiinţarea noilor păduri sau perdele forestiere. De exemplu, pentru plantaţia de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar fără TVA, din care 6.379 euro fără TVA pentru înfiinţare, iar pentru întreţinere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2023, 16:28)
Adica iarasi se fac impaduriri pe banii mei...De ce nu face impaduririle Schweighofer, adica cine exploateaza masa lemnoasa...